Linkuri accesibilitate

Ştiri

Noi inundaţii - din nou victime şi pagube materiale

Ploile torenţiale din ultima zi au provocat pagube importante şi pierderi de vieţi omeneşti în 12 judeţe ale ţării. In judetul Olt, inundatiile au făcut două victime, respectiv o femeie care a murit înecată si un copil a fost dat dispărut, sâmbătă seara, după ce a fost luat de ape. Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, ambele victime sînt din comuna Schitu.

Înalt diplomat egiptean luat ostatec în Irak

Reprezentatul diplomatic cel mai inalt al Egiptului in Irak a fost rapit simbata seara. Un alt diplomat egiptean a fost rapit pe 23 iunie, dar a fost eliberat dupa trei zile, dupa ce autoritatile de la Cairo au anuntat ca nu intentioneaza sa desfasoare trupe in Irak.

Noi cazuri de torturare a insurgenţilor irakieni?

Ministerul britanic al apararii a anuntat ca a examinează cu maximă atenţie relatările privind torturarea unor insurgenti irakieni in timpul interogatoriilor si ca autoritatile de la Bagdad investigheaza situatia. Cazurile au fost aduse in atentia opiniei publice de cotidianul " The Observer".

Statele Unite nu renunţă la planurile de a amplasa baze militare în Bulgaria

Ambasadorul american la Sofia, James Pardew a anuntat ca, indiferent de victoria in alegeri a partidului socialist, Washingtonul continua cu planurile sale de a amplasa cel putin 3 baze militare americane in Bulgaria. Ambasadorul a vorbit despre bazele de la Novo Selo in sud estul Bulgariei, Burgas, la Marea Neagra si Besmer, in estul tarii.

Conductă de gaze naturale între Turcia şi Grecia

Premierii Turciei si Greciei, Regep Erdogan si Kostas Karamanlis s-au intilnit in orasul de granita Ipsala si au aprobat oficial construirea unei conducte de gaze naturale de 300 de kilometri, care, in 2007, va lega cele doua tari. Se preconizeaza, ca din 2010 conducta sa transporte, pe sub apa gazul si catre Italia.

Corespondenţi RFE/RL reţinuţi în provincia afgană Kunar

Vineri si simbata doi corespondenti ai postului nostru de radio din Afganistan au fost arestati in provoncia Kunar. Guvernatorul provinciei a confirmat arestarile, fara a da detalii despe motivele lor. Ministerul de interne nu a comentat in nici un fel arestarile.

Chisinau asks for removal from security zone of all Transdniester border and customs checkpoints

The Moldovan delegation to the Joint Control Commission has proposed a list of measures aimed at stabilizing the situation in the Transdniester security zone. The delegation makes the resumption of its participation in the JCC, suspended in April, conditional on the approval of these measures by international mediators in the Transdniester conflict: Russia, Ukraine, and the OSCE. Inter alia, Chisinau asks for the removal from the security zone of all Transdniester border and customs checkpoints.

Serafim Urechean: the communists use administrative resources to promote their candidate in the Chisinau elections

The Our Moldova Alliance (MNA) on 29 June called on Moldovan political parties and nongovernmental organizations to form a coalition for holding fair and free elections in the country. MNA leader Serafim Urechean told journalists in Chisinau that such a coalition should work not only during the 10 July Chisinau mayoral election but also later.

Urechean charged that the ruling Communist Party used administrative resources to promote its candidate for Chisinau mayor, Zinaida Grecianii. The MNA supports Dumitru Braghis in the Chisinau mayoral election.

Russian Embassy in Chisinau picketed on the 65th anniversary of the Soviet annexation of Bessarabia

Representatives of the Moldovan Liberal Party and two nongovernmental organizations picketed the Russian Embassy in Chisinau on 28 June to mark the 65th anniversary of the Soviet annexation of Bessarabia and North Bucovina, annexation which followed the provisions of a secret protocol to the Molotov-Ribbentrop Pact of 23 August 1939.

Former Moldovan Defense Minister stands trial - Prosecution charges Valeriu Pasat with defrauding the state

Former Moldovan Defense Minister Valeriu Pasat went on trial in Chisinau on 27 June on charges of defrauding the state in connection with the sale of 21 jet fighters to the United States in 1997. Pasat, currently an advisor to Russia's Unified Energy Systems, is accused of having sold 21 MiG-29s for $40 million, which according to the Moldovan Prosecutor-General's Office inflicted a loss of $54 million on the state. The judge agreed to the prosecutors'demand to conduct the proceedings behind closed doors on the account that issues of national security were at stake.

Serafim Urechean elected leader of Our Moldova Alliance

The Our Moldova Alliance (MNA) elected Serafim Urechean as its only leader at a congress held in Chisinau on 25 June. Since its creation in 2003, the MNA had been headed by three co-chairmen: Serafim Urechean, Dumitru Braghis, and Vyacheslav Untila. The congress also adopted a new political platform according to which the MNA is a "center-right party of social liberal orientation." Urechean resigned as mayor of Chisinau in April to take up his parliamentary seat which he won in the parliamentary elections on 6 March, in the name of the Democratic Moldova Bloc, an ecclectic alliance dissolved soon after the ballot.

Convorbiri Putin - Chirac - Schroeder la Kaliningrad

Preşedintele rus Vladimir Putin poartă astăzi convorbiri la Kaliningrad cu omologul său francez Jacques Chirac şi cu cancelarul german Gerhard Schroeder. Pe agenda convorbirilor se află relaţiile Rusiei cu UE în urma semnării în luna mai a unui nou tratat de cooperare bilaterală. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Moscovei, iar Rusia este principalul furnizor de energie al ţărilor UE.

Convorbirile tripartite se desfăşoară la Kaliningrad, oraş care tocmai îşi sărbătoreşte cea de a 750-a aniversare. O exclavă rusă situată între Lituania şi Polonia, Kaliningradul a complicat relaţiile dintre UE şi Rusia, Bruxelles-ul respingînd cererea Moscovei de a aplica un regim vamal special transporturilor ruseşti care tranzitează cele două state UE.

With a little help from their fans

Bono, Madonna, Sting, Paul McCartney, legendara formaţie Pink Floyd reunită şi mulţi alţi renumiţi interpreţi de muzică rock din lume au participat la concerte în aer liber organizate la Londra, Moscova, Tokio, Johannesburg, Paris, Berlin, Philadelphia, Toronto sub genericul "Live 8".

Ştirea zilei

Iniţiată de irlandezul Bob Geldof, seria de concerte a urmărit să sensibilizeze opinia publică internaţională în legătură cu situaţia economică catastrofală din Africa. Nu întîmplător, concertele au avut loc înaintea summitului G-8 al principalelor state industrializate şi Rusiei programat săptămîna viitoare în Scoţia. Organizatorii speră ca liderii din statele G-8 să anuleze mare parte din datoriile ţărilor africane.

Premierul britanic Tony Blair la Riad

Premierul britanic Tony Blair a avut sîmbătă convorbiri la Riad cu Prinţul moştenitor saudit Absullah. Blair a declarat ulterior că urmăreşte să obţină sprijinul liderilor de la Riad pentru un "pachet de măsuri de asistenţă" destinat Autorităţii Palestiniene înaintea retragerii israeliene din Fîşia Gaza programată pentru luna august. Premierul britanic a precizat că va prezenta o astfel de iniţiativă la summitul G8 care va avea loc săptămîna viitoare în Scoţia.

Atentate cu bombe la Pristina

În cursul nopţii de sîmbătă spre duminică la Pristina s-au produs trei explozii. Atentatele care nu s-au soldat cu victime, au avut loc lîngă sediul OSCE, în apropierea parlamentului local şi nu departe de cartierul general al forţelor ONU.

Naţiunile Unite urmează să decidă în curînd dacă situaţia din Kosovo permite declanşarea negocierilor asupra statului acestei provincii, a cărei populaţie majoritară albaneză doreşte independenţa, idee respinsă categoric de Belgrad.

Vineri, guvernatorul ONU Soren Jessen-Petersen a suspendat activitatea aşa numitului Corp de protecţie din Kosovo, după ce liderii albanezi de la Pristina au anunţat că el va constitui nucleul viitoarei armate a unui stat independent.

Arestarea a 2 membri de frunte ai reţelei al-Qaida din Irak

Armata americană a anunţat capturarea unui consilier al unui lider al-Qaida din Irak, un medic care a fost implicat în luări de ostateci. Potrivit aceleiaşi surse, doctorul Safa Ali Chiad Mashul a fost arestat în cursul unui raid întreprins în zona Bagdadului la 21 iunie.

Pe de altă parte, guvernul irakian a făcut cunoscut că la 26 iunie a fost arestat la Bagdad un lider al reţelei al-Qaida din Irak. Este vorba de Samir Ammae Hamid Mahmoud, cunoscut sub numele de Abu Aqil.

Reprezentanţă comerciala rusă în Republica Moldova până la finele anului 2006

Federatia Rusa va deschide o reprezentanta comerciala in Republica Moldova pana la finele anului 2006. Anterior, factori de decizie rusi au afirmat ca Moldova prezinta interes pentru Rusia prin faptul ca ofera deschidere spre Romania si Bulgaria. Moscova intentioneaza sa deschida reprezentante economice si in alte stat CSI, si sa le inchida pe cele din Romania, Letonia, Estonia, Israel, Cuba si altele in numar total de 52.

Înţelegere privind înregistrarea a 4 şcoli cu predare în limba română din Transnistria

Experti din domeniul educatiei de la Chisinau si Tiraspol au ajuns la o intelegere privind inregistrarea a patru scoli cu predare in limba romana din regiunea transnistreana. Expertii vor stabili si programele de studii la un sir de discipline scolare care vor fi aprobate de catre specialistii Ministerului Educatiei de la Chisinau si reprezentanti ai Tiraspolului.

Anterior Chisinaul a anuntat ca ministerul moldovean a renuntat la predarea cursului de istorie a romanilor in aceste institutii, in favoarea cursului de istoria integrata, acceptat de partea transnistreana care a anuntat ca mai are obiectii la studierea cursurilor de literatura romana si geografie.

Corespondentă din Uzbekistan a postului Radio Libertatea atacată de persoane necunoscute

O corespondenta a serviciului uzbeck al postului nostru de radio Lobar Kuainarova a fost atacata ieri in apartamentul ei, de trei persoane neidentificate inca, dupa ce a relatat despre desfasurarea unui proces din orasul Hovos. Kuainarova este in virsta de 29 de ani si insarcinata. In ultimele luni, dupa revoltele din Uzbekistan, despre care a relatat, atit Kuainarova cit si familiei ei au primit mai multe amenintari. In mod deosebit ea a relatat despre faptul ca autoritatile uzbece nu au permis accesul in Taschkent a liderilor opozitiei.

Schroeder şi Chirac invitaţi la a 750-a aniversare a Kaliningrad-ului (Königsberg)

Presedintele Rusiei Vladimir Putin se afla la Kaliningrad la sarbatorirea a 750 de ani de existenta a orasului si a declarat, cu aceasta ocazie, ca orasul trebuie sa prospere pentru ca se afla in vecinatatea Rusiei si a Europei. Orasul infiintat de cavalerii teutoni in 1255 s-a numit Königsberg pina la cucerirea lui de catre trupele sovietice în cel de al doilea razboi mondial. Cancelarul Germaniei Gerhard Schoeder si presedintele Frantei Jacques Chirac vor participa la ceremoniile de duminica.

Live 8 - la Londra, Berlin, Paris, Roma, Moscova, Filadelphia, Johannesburg şi Toronto

Concertul LIVE 8 organizat in beneficiul tarilor africane a inceput in Hyde Park la Londra. In jur de 150 de mii de oameni asista la spectacolul in care apar unele din cele mai faimoase nume ale muzicii rock: Paul McCarthney, U2, Bono si Madona.

Concerte similare au loc la Berlin, Paris, Roma, Moscova, Filadelphia, Johannesburg si Toronto. Ele survin inaintea summitului G8 – al celor 7 tari puternic industrializate si Rusiei – summit care va avea loc saptamina viitoare in Scotia. In toate aceste spectacole apar peste 160 de formatii si se estimeaza ca ele vor fi urmarite pe viu de 10 milioane de fani din lumea intreaga. Intrarea este gratuita la toate aceste concerte.

Cerere de amînare a aderării României

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au cerut imperativ aminarea cu un an a admiterii Romaniei si Bulgariei in UE, potrivit unui raport citat de agentia de presa Bulgarian News Network. Cererea ar fi fost facuta cu ocazia unei discutii desfasurate la secretariatul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Ştirea zilei

Nu s-a facut cunoscut insa care sint tarile care au sustinut aceasta cerere. Aminarea admiterii Romaniei ar fi justificata, potrivit sursei citate, de "lentoarea reformelor", iar in cazul Bulgariei de "instabilitatea politica".

Rusia îşi închide anul viitor reprezentanţa comercială în România

Cotidianul romanesc Gindul informeaza ca Rusia a decis sa isi inchida reprezentantele comerciale din 52 de tari, inclusiv din Romania, la data de 1 ianuarie 2006. Pe linga Romania, pe lista mai sint cuprinse Grecia, Croatia, Israelul, Irakul, Iordania, Kuweitul, Libanul, Libia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG