Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul britanic de externe Hague se pronunță pentru o schimbare a puterii la Tripoli

Marea Britanie l-a lipsit astăzi de imunitate pe liderul libian Muammar Gaddafi şi pe membrii familiei sale, la numai o zi după ce Consiliul de Securitate ONU a aprobat în unanimitate sancţiuni împotriva regimului libian.

Ministrul britanic de externe William Hague a spus că poporul libian s-a răsculat împotriva colonelului Gaddafi, iar cea mai bună soluţie pentru ţara nord-africană care se scufundă într-un război civil este ca cel care a condus-o timp de peste patru decenii să plece.

O cerere asemănătoare i-a adresat liderului libian, preşedintele Statelor Unite Barack Obama, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov i-a cerut să respecte drepturile omului.

Sancţiunile împotriva Libiei adoptate în unanimitate sâmbătă noaptea de Consiliul de Securitate ONU includ un embargo asupra înarmării, restricţii de călătorie şi îngheţarea conturilor din străinătate ale liderului libian, membrilor familiei şi anturajului său.

Proteste anti-guvernamentale în Oman - ciocnirile cu forțele de securitate se soldează cu un mort

Din Oman se relatează că cel puţin o persoană a fost ucisă în ciocniri între protestatarii antiguvernamentali şi forţele de securitate. Potrivit martorilor oculari, incidentul a avut loc în oraşul Sohar la aproximativ 200 de kilometri nord vest de Muscat, capitala ţării din Golful Persic.

Sultanul Qaboos bin Said a efectuat recent remanieri guvernamentale pentru a preveni protestele, pe fundalul unor demonstraţii asemănătoare pentru mai multă libertate politică în numeroase ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Orașul Zawiya în mîinile insurgenților libieni

Agenţiile de ştiri relatează că forţele rebele din Libia au câştigat controlul în oraşul Zawiya, situat la aproximativ 50 de kilometri vest de capitala Tripoli. Protestatarii antiguvernamentali au scandat „Gaddafi afară!” şi „Aceasta e revoluţia noastră!”.

Capitala libiană rămâne, însă, în mâinile loialiştilor preşedintelui Muammar Gaddafi, pe fundalul presiunilor internaţionale în creştere asupra regimului său.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a atras atenţia asupra unei „crize umanitare” în Libia şi a făcut apel la comunitatea internaţională să acorde ajutoare celor aproximativ 100 de mii de libieni care au părăsit ţara până acum.

Premierul Filat respinge acuzațiile lui Marian Lupu că PLDM ar fi gata să încheie o alianță cu PCRM

Premierul Vlad Filat a descris astăzi drept „tâmpenii” acuzaţiile în adresa partidului său lansate de liderul democrat Marian Lupu despre pregătirea unei alianţe de guvernare noi între liberal-democraţi şi comunişti. După o reuniune a PLDM, Filat a repetat, însă, că dialogul cu PCRM este necesar pentru alegerea noului şef al statului.

„Faptul că între domnul Lupu şi domnul Voronin sunt probleme care vizează relaţia lor de opt ani de zile nu este problema mea. Noi vom continua să discutăm şi cu Partidul Comuniştilor, să facem tot ce este necesar ca să găsim o soluţie”.

Speakerul democrat Marian Lupu l-a acuzat săptămâna aceasta pe Vlad Filat că ar urmări distrugerea Alianţei pentru Integrare Europeană. Criticile lui Lupu vin după ce primul ministru l-a criticat pe ministrul democrat al economiei Valeriu Lazăr pentru sprijinirea deciziei Moldtelecom să majoreze tarifele la convorbirile de telefonie fixă.

Revenit în țară, Vlad Filat convoacă o reuniune specială a PLDM

Premierul Vlad Filat a revenit la Chişinău după o săptămână petrecută în Elveţia şi a convocat astăzi activul de partid la o şedinţă specială. Agenda reuniunii PLDM este necunoscută, dar ea loc la câteva zile după ce liderul Partidului Democrat Marian Lupu a acuzat liberal-democraţii că ar dori să distrugă Alianţa pentru Integrare Europeană.

Speakerul Lupu a repetat acuzaţiile în urma unei întruniri a propriului partid care a avut loc sâmbătă. El a spus din nou că-i bănuieşte pe liberal-democraţi că ar dori să înfiinţeze o alianţă de guvernare nouă cu Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin.

Liberal-democraţii au spus că Marian Lupu s-a grăbit să facă declaraţii neîntemeiate, iar liberalii, cei mai mici parteneri din coaliţia de guvernare, au spus că nu cred într-o alianţă Filat-Voronin.

Consiliul de Securitate ONU a adoptă sancţiuni împotriva regimului Gaddafi

Consiliul de Securitate ONU a adoptat sancţiuni împotriva regimului Gaddafi din Libia. Sancţiunile adoptate în unanimitate sâmbătă noaptea includ un embargo asupra comerţului cu armament, restricţii de călătorie şi îngheţarea conturilor din străinătate ale liderului libian, membrilor familiei sale şi altor oficiali.

Ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice a salutat solidaritatea din Consiliului de Securitate, spunând că lumea a vorbit cu o singură voce despre atrocităţile împotriva oamenilor nevinovaţi.

Într-o declaraţie azi dimineaţă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a chemat pe liderul libian Muammar Gaddafi să respecte drepturile omului.

Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU autorizează Curtea Penală Internaţională să examineze violenţele din Libia din ultimele săptămâni şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi de uciderea protestatarilor antiregim.

Tunis: demonstrație împotriva guvernului interimar degenerează în acte de vandalism

Cel puţin trei oameni au fost ucişi în noi tulburări în capitala Tunisiei. Agenţiile de ştiri relatează că aproximativ 100 de oameni au fost arestaţi la Tunis şi acuzaţi de provocarea incendiilor şi distrugerea proprietăţilor după ce un protest paşnic împotriva guvernului interimar a devenit violent. În timpul nopţii au putut fi auzite focuri de armă în timp ce elicopterele poliţiei patrulau cerul oraşului.

Revolta populară din Tunisia l-a forţat pe preşedintele Zine el-Abidine Ben Ali să-şi dea demisia şi să fugă din ţară luna trecută şi a trezit un val de revolte asemănătoare în alte ţări nord-africane şi din Orientul Mijlociu. Dar protestatarii tunisieni sunt nemulţumiţi de guvernul interimar în care au rămas mulţi reprezentanţi ai fostului regim.

Beijing: alimentele s-au scumpit în ianuarie cu 10,3%

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat că majorarea preţurilor în China ameninţă stabilitatea socială din ţară, dar şi-a exprimat încrederea că inflaţia va scădea. Wen a făcut declaraţiile pe un forum online înainte de şedinţa anuală a parlamentului chinez care va începe luna viitoare.

Primul ministru a spus că China a obţinut câştiguri economice mari şi deţine rezerve valutare „abundente” care o vor ajuta să controleze creşterea preţurilor. Alimentele s-au scumpit în ianuarie în China cu 10,3 la sută, dar rata medie a inflaţiei se menţine sub cinci la sută.

Tripoli: dezertări și din echipa de infirmiere ucrainene a lui Gaddafi

Presa relatează că o infirmieră personală a liderului libian Muammar Gaddafi se pregăteşte să se întoarcă acasă, în Ucraina. Într-un interviu cu ziarul ucrainean "Segodnya", fiica infirmierei spne că mama sa a fost şocată de violenţele din Libia care însoţesc revolta împotriva regimului Gaddafi şi doreşte să se întoarcă la locuinţa sa dintr-o suburbie a Kievului.

Depeşe diplomatice americane dezvăluite de site-ul WikiLeaks sugerează că liderul libian este îngrijit de o echipă de infirmiere ucrainene şi mai ales de o „blondă voluptuoasă” identificată drept Galyna Kolotnytska.

Consiliul Mișcării Acțiunea Europeană a aprobat fuzionarea formațiunii cu Partidul Liberal

Consiliul naţional al Mişcării Acţiunea Europeană a votat unanim astăzi pentru fuzionarea formaţiunii cu Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Acordul de fuzionare va fi semnat săptămâna viitoare şi consfinţit ulterior la congresul MAE. Cele doua partide au decis să-şi unească forţele după alegerile din noiembrie trecut, când MAE nu a reuşit sa ajungă în Parlament, iar PL a pierdut trei mandate. Ambele pledează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeana şi relaţii strânse cu România.

Angela Merkel și David Cameron se pronunță pentru sancțiuni severe împotriva regimului Gaddafi

Liderii Germaniei şi Marii Britanii au căzut de acord astăzi că sunt necesare sancţiuni internaţionale „severe” şi cât mai grabnice faţă de regimul din Libia. Oficiul cancelarei germane a anunţat că Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron consideră că asemenea sancţiuni trebuie adoptate de Consiliul de Securitate ONU. Oficiul premierului britanic a spus că David Cameron a discutat, de asemenea, pe această temă cu premierul italian, Silvio Berlusconi şi cu cel turc, Tayyip Erdogan.
Consiliul de Securitate ONU urmează să examineze din nou astăzi sancţiuni împotriva liderului libian Muammar Gaddafi, pe fundalul represaliilor violente împotriva protestatarilor libieni care-i cer demisia.

Liderul în exil al unei mișcări șiite de opoziție a revenit în Bahrain

Un disident şiit proeminent a revenit astăzi în Bahrain din exil pentru a se alătura mişcării de opoziţie care cere regatului condus de sunniţi să accepte un regim mai democratic.
Hassan Mushaimaa, liderul de la Londra al mişcării şiite Haq a declarat jurnaliştilor la sosirea în Bahrain că „dialogul şi promisiunile autorităţilor nu sunt suficiente”.
Zeci de mii de oameni au ieşit vineri pe străzile din Manama, capitala regatului insular din Golful Persic, la cea mai mare demonstraţie de la începutul protestelor din Bahrain cu zece zile mai devreme.

Tentativă de atentat într-un supermarket la Moscova

La Moscova, un bărbat şi-a pierdut viaţa când a detonat o grenadă la intrarea într-un supermarket din nordul oraşului.
Agenţia rusă Interfax citează surse din poliţie spunând că bărbatul a murit pe loc. El sosise la magazin într-o maşină de teren, iar înainte de a trage inelul grenadei a făcut o declaraţie incomprehensibilă.

PCRM marchează festiv zece ani de la victoria în alegerile din 2001

Partidul Comuniştilor marchează astăzi la o şedinţă festivă împlinirea a 10 ani de la victoria covârşitoare în alegerile parlamentare din 2001. După prezentarea unui film despre evoluţia PCRM în ultimul deceniu, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus că partidul său este singurul care luptă pentru statalitatea Republicii Moldova. Voronin a acuzat Alianţa pentru Integrarea Europeană aflată la guvernare că ar distruge bazele bune puse de comunişti în opt ani la putere.

Marian Lupu acuză PLD de subminare a Alianței de guvernămînt

Speakerul democrat Marian Lupu a acuzat Partidul Liberal Democrat din alianţa de guvernare că s-ar pregăti să înfiinţeze o alianţă nouă cu Partidul Comuniştilor. Lupu a făcut declaraţia vineri, când deputaţii liberal-democraţi şi cei comunişti au votat în mod solidar pentru a exclude de pe ordinea de zi a Parlamentului un proiect de lege despre piaţa medicamentelor.
„Suntem martorii tatonării de teren pentru distrugerea de facto a Alianţei şi formării unei noi alianţe verde-roşii”
Şeful fracţiunii liberal-democraţilor Mihai Godea a spus că Marian Lupu a făcut o declaraţie pripită, iar liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a spus că nu crede într-o alianţă verde roşie.

Dezbateri la ONU pe tema crizei politice și reprimării sîngeroase a protestelor populare din Libia

Secretarul general al ONU a spus că Naţiunile Unite trebuie să intervină rapid pentru a pune capăt vărsărilor de sânge în Libia, unde se crede că sute sau chiar mii de oameni au fost ucişi în zilele de proteste faţă de preşedintele Muammar Gaddafi
Ban Ki-moon a făcut declaraţia pe fundalul dezbaterilor din Consiliul de Securitate ONU de a autoriza Curtea Penală Internaţională de la Haga să investigheze violenţele. Votarea unei asemenea rezoluţii este aşteptată în cursul zilei.
Ambasadorul Libiei la ONU, Abdurrahman Shalgham, care a părăsit regimul Gaddafi a declarat între timp că sprijinul pentru preşedinte a slăbit mult în Libia.

Atac terorist împotriva unei rafinării de petrol de lîngă Bagdad

Militanţii din Irak au detonat o bombă la o rafinărie la nord de Bagdad, ucigând patru muncitori. Guvernatorul provinciei Salahuddin, Ahmed al-Jubouri a spus că explozia a incendiat o unitate de producere a benzinei şi motorinei în oraşul Baiji amplasat la 180 de kilometri nord de capitala irakiană.
Produsele petroliere ale rafinăriei atacate sunt destinate consumului intern din Irak.

Raport confidențial AIEA despre aspectele militare ale programului nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică spune că a primit noi informaţii în legătură cu bănuielile că Iranul ar putea încerca să construiască arme nucleare. Într-un raport confidenţial, se mai spune că Iranul refuză cooperarea cu agenţia ONU.
Reprezentantul iranian la agenţie, ambasadorul Ali Asghar
Soltanieh este citat însă de Reuters cu declaraţia că sugestiile despre aspecte militare ale programului nuclear al Iranului sunt „în totalitate fabricate”.

Noi proteste antiguvernamentale în Yemen

Bilanţul victimelor în Yemen în urma protestelor antiguvernamentale de vineri a crescut la patru, după ce încă doi demonstranţi au murit în cursul nopţii din cauza rănilor.
Oficiali medicali spun că cei doi au murit din cauza rănilor din arme de foc, după ciocnirile din oraşul sudic Aden.
Vineri, zeci mii de oameni au protestat în Yemen, Tunisia, Irak, Bahrain şi Iordania pentru a cere guvernelor din aceste ţări să facă reforme politice.

Parlamentul polonez condamnă abuzurile regimului Lukașenka din Belarus

Parlamentarii din Polonia au aprobat o rezoluţie în care condamnă guvernul preşedintelui belarus Alyaksandr Lukaşenka pentru abuzuri împotriva drepturilor omului.
Camera inferioară a Parlamentului polonez a cerut ţării vecine eliberarea imediată a deţinuţilor politici şi oprirea persecuţiilor faţă de opoziţie.
Uniunea Europeană a restabilit interdicţiile de călătorie pentru liderul de la Minsk şi alţi oficiali belaruşi în urma represaliilor împotriva activiştilor opoziţiei care au protestat în decembrie faţă de realegerea lui Lukaşenka pentru un nou mandat.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va trimite o misiune de investigare în Libia

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis astăzi să trimită o misiune în Libia pentru a cerceta încălcarea drepturilor omului de către regimul lui Muammar Gaddafi în timpul represaliilor violente faţă de protestatarii care-i cer demisia.

Rezoluţia a fost adoptată după declaraţia înaltei comisare pentru drepturile omului Navi Pillay despre „creşterea alarmantă” a violenţelor cu mii de morţi şi răniţi printre protestatari. Situaţia se află pe agenda Consiliului de Securitate ONU care se întruneşte azi.

Din capitala libiană Tripoli, martorii oculari relatează că forţele loiale lui Gaddafi, liderul de peste patru decenii al ţării nord-africane, au ucis azi cel puţin doi protestatari.

Noi proteste anti-guvernamentale în Tunisia, Yemen, Bahrain şi Iordania

Mii de oameni au ieşit pe străzi astăzi în Tunisia, Yemen, Bahrain şi Iordania pentru a cere reforme politice. În capitala din Yemen, Sanaa şi în principalul oraş sudic Aden, demonstranţii au cerut demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh. În Tunisia protestatarii s-au adunat pentru a cere demisia guvernului de tranziţie al lui Mohamed Ghannouchi la cea mai mare demonstraţie de după înlăturarea preşedintelui Zine al-Abidine Ben Ali.
În capitala din Bahrain, Manama campania antiregim a intrat în a 12 zi cu o demonstraţie de masă în memoria celor şapte oameni ucişi de represaliile poliţiei săptămâna trecută. Mii de activişti ai opoziţiei au cerut la Amman, capitala Iordaniei, mai multe drepturi în viaţa politică.

AIEA în posesia unor noi informații privind aspectele militare ale programului nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică spune că a primit noi informaţii în legătură cu posibilele aspecte militare ale disputatului program nuclear iranian. Într-un raport confidenţial, Agenţia spune că rămâne îngrijorată cu posibilele activităţi în desfăşurare pentru dezvoltarea unei încărcături pentru rachete.

Raportul poate întări suspiciunile Occidentului că Iranul ar încerca să construiască bomba atomică cu ajutorul programului de îmbogăţire a uraniului despre care Teheranul spune că are scopuri exclusiv paşnice.

Duma de stat ratifică acordul cu Statele Unite privind tranzitul trupelor americane pe teritoriul rusesc spre Afganistan

Duma de Stat a Rusiei a ratificat astăzi un acord care permite Statelor Unite să transporte pe teritoriul rusesc trupe şi provizii pentru operaţiunile militare din Afganistan.
Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a spus că acordul ajută la îmbunătăţirea relaţiilor Rusiei cu Statele Unite şi NATO şi apără interesele ruseşti în alte zone.
Rusia a încheiat înţelegeri asemănătoare cu Germania, Franţa şi Spania.

Speakerul Marian Lupu așteptat la Consiliul Europei la începutul lunii martie

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu va călători la Strasbourg la începutul lunii martie, la invitaţia Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Într-o declaraţie de presă a Parlamentului se spune Lupu va discuta cu oficialii de la Strasbourg pe 2 şi 3 martie încheierea procesului de monitorizare a Moldovei de către Consiliul Europei, precum şi situaţia politică internă.

Liderul moldovean se va întâlni, între alţii ci Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, structură a Consiliului Europei care a fost implicată anul trecut în examinarea proiectelor constituţionale menite să deblocheze impasul la alegerea şefului statului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG