Linkuri accesibilitate

Ştiri

Procurorul general insistă pe nevinovăția lui Platon și spune că nu va demisiona

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spune că este nedumerit de valul de critici la adresa instituției pe care o conduce, după ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a părăsit țara. Stoianoglo a precizat că Platon nu avea nicio interdicție de a pleca din Republica Moldova, dar a adăugat că, dacă acesta nu va reveni în scurt timp și nu se va prezenta în instanță, va fi dat în căutare internațională. Totodată, procurorul general a mai spus că nu-și va prezenta demisia, întrucât nu a fost numit pe criterii politice, transmite IPN.

Acuzat de mai mulți actori politici că s-ar comporta ca un avocat al omului de afaceri Veaceslav Platon, procurorul general a amintit că învinuirile de implicare în dosarul furtului miliardului i-ar fi fost retrase lui Platon, întrucât s-a constat că acesta nu ar avea nicio implicare în dosar.

„Noi nu am făcut asta în interesul lui Platon, ci în interesul legii. Eu nu cred că putem construi un stat de drept pe seama oamenilor nevinovați. În urma investigațiilor pe care le-am făcut, am ajuns la concluzia că infracțiunea de care este învinuit Platon a săvârșit-o o altă persoană. Este vorba despre Plahotniuc. Prin intermediul companiilor lui Șor, Plahotniuc a luat banii de furtul cărora este acuzat Platon. Nu putem să-l punem sub învinuire pe Plahotniuc atât timp cât nu va fi scos de sub învinuire Platon”, a spus Alexandr Stoianoglo, marți, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Vezi ultimele știri

MAE cere repetat cetățenilor moldoveni să se abțină de la călătorii neesențiale în Israel

Poliția israeliană verifică locul unui atac cu dronă a Hezbollah în apropierea orașului Nahariya din nordul țării, la 6 august 2024, pe fondul tensiunilor regionale din timpul războiului actual dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza.
Poliția israeliană verifică locul unui atac cu dronă a Hezbollah în apropierea orașului Nahariya din nordul țării, la 6 august 2024, pe fondul tensiunilor regionale din timpul războiului actual dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza.

Ministerul de externe a reiterat „apelul ferm” către cetățenii moldoveni de a se abține de la călătorii neesențiale în Israel și regiunea Orientului Mijlociu, unde situația de securitate este „în permanentă schimbare și se poate modifica brusc”.

Celula de criză de la MAE s-a reunit în ședință joi, 8 august, pentru a discuta despre situația de ultimă oră din Orientul Mijlociu și „planurile de acțiune ale instituțiilor naționale, în funcție de diverse scenarii”.

Externele au precizat că nu au primit, deocamdată, solicitări de sprijin consular din partea cetățenilor Republicii Moldova aflați în această zonă.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor să utilizeze rutele de transport existente, dacă intenționează să părăsească Israelul. Aeroportul internațional Ben Gurion funcționează în mod obișnuit, iar zborurile către Republica Moldova sunt efectuate în mod sistematic, a precizat instituția.

Orientul Mijlociu a intrat în cea mai mare criză din ultimii ani după ce liderul politic al Hamas, grupare declarată teroristă de către UE și SUA, a fost ucis în Iran săptămâna trecută.

Iranul a acuzat Israelul și a promis un răspuns militar, deși Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh.

Experții au avertizat că o ripostă majoră din partea Iranului ar putea declanșa un război pe scară largă în regiune. (R.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Cea mai mare organizație LGBT din Europa condamnă Bulgaria pentru o lege de inspirație rusească

Criticii spun că amendamentul înaintat de formațiunea de extremă-dreapta „Renaștere” încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Criticii spun că amendamentul înaintat de formațiunea de extremă-dreapta „Renaștere” încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Parlamentul Bulgariei a adoptat miercuri, 7 august, un amendament controversat la legea educației, care interzice „propaganda” LGBT în școli și a introdus definiția „orientării sexuale tradiționale” în legislația națională. Decizia a fost condamnată de cea mai mare asociație a organizațiilor LGBT.

Filiala europeană a Asociației Internaționale a lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexualilor (ILGA-Europe) a condamnat adoptarea „rapidă” a legislației care interzice reprezentarea identităților LGBTI în școlile din Bulgaria.

Reprezentanții organizației au calificat legislația, despre care spun că este inspirată din Rusia și Ungaria, ca fiind un atac la adresa drepturilor copiilor și o încercare a extremei-drepte și partidelor pro-ruse de a strânge voturi înaintea alegerilor anticipate.

„Susținătorii legii, Partidul Renașterii și toți cei care au votat în favoarea legii susțin că fac asta pentru a proteja tinerii, însă adevărul este că acesta este un atac la adresa drepturilor copiilor, în special a copiilor LGBTI”, a spus directorul ILGA-Europe, Chaber.

Prevederea privind interdicția de promovare a propagandei LGBT în școli a fost adăugată prin intermediul unui amendament la Legea educației preșcolare și școlare. Acesta a fost înaintat în Parlament de partidul pro-rus al Renașterii și a trecut cu votul a 159 de deputați, din cam toate partidele, la capătul unei ședințe maraton, care a fost și ultima din această sesiune a legislativului bulgar.

Amendamentul prevede interzicerea „propagandei, promovării sau incitării pe orice cale, directă sau indirectă, în sistemul educațional a ideilor și viziunilor legate de orientarea sexuală netradițională și/sau identitatea de gen alta decât cea biologică”.

În aceeași ședință, parlamentarii au votat de asemenea pentru un text separat care definește „orientarea sexuală netradițională” ca fiind „diferită față de cea general acceptată și de noțiune stabilite în tradiția legală bulgară privind atracția emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoanele de sex opus”.

Aceste prevederi au fost adoptate cu o majoritate mai mică de voturi.

Principalele argumente pentru aceste schimbări au fost că ele reprezintă spiritul Constituției Bulgariei, care stipulează că mariajul este posibil doar între un bărbat și o femeie, de rând cu valorile ortodoxe.

Multe dintre criticile care au vizat aceste schimbări s-au axat pe termenul „orientare sexuală netradițională” care ar fi asemănătoare cu definiția orientării sexuale de pe enciclopedia online, Wikipedia.

„Atunci când luăm texte de pe Wikipedia pentru a face legi, nu este vorba de orientare de dreapta, nu este vorba de orientare conservatoare și nu este vorba de protecția copiilor bulgari, ci de populism ieftin", a declarat Elisaveta Belobradova, de la partidul reformist Noi Continuăm Schimbarea/Bulgaria Democratică (PP-DB).

Colegul său din partea partidului de centru-dreapta GERB, Gheorghi Gheorghiev, a declarat că, prin adoptarea unei definiții a „orientării sexuale netradiționale”, deputații au stabilit un „precedent nemaiauzit” în sistemul juridic al unui stat membru al UE. Textul este discriminatoriu și contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului, a spus el.

După adoptarea amendamentului și a textului pe străzile din Sofia au avut loc mai multe proteste. Oamenii au scandat „Rușine să vă fie!” și „Nu mai alungați oamenii din Bulgaria!”.

Bulgaria se numără printre ultimele țări din UE care nu acordă drepturi cuplurilor de același sex, deși este obligată să o facă în baza unor decizii ale justiției UE, ca și vecina ei de la nord, România. Celelalte țări din UE care resping încă aceste drepturi sunt Polonia, Slovacia și Lituania. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ministerul Energiei cere declararea stării de alertă timpurie în legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă Kursk

Imagine de la stația de compresare a gazelor naturale din apropiere de Sudja, regiunea Kursk, Federația Rusă.
Imagine de la stația de compresare a gazelor naturale din apropiere de Sudja, regiunea Kursk, Federația Rusă.

Ministerul Energiei a cerut Comisiei pentru situații excepționale să instituie starea de alertă timpurie în legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă Kursk, în apropiere de Sudja, unde se află stația de compresare a gazelor naturale care sunt livrate regiunii transnistrene a R. Moldova.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat la un briefing că situația „comportă anumite riscuri” pentru sistemul de energetic al Republicii Moldova, întrucât „pot surveni anumite restricții”.

„Toate întreprinderile din sector - și pe dimensiunea de gaze și pe cea de energie electrică - conștientizează care sunt implicațiile posibile, au anumite planuri de rezervă, inclusiv cei de la Moldovagaz, Vestmoldtransgaz, Moldelectrica, Energocom. Toată lumea este conștientă de ce se întâmplă și are anumite scenarii de reacție”, a declarat oficialul.

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Republica Moldova nu mai este dependentă de livrările de gaze de la gigantul rus Gazprom, însă regiunea transnistreană este dependentă în totalitate de acestea, inclusiv Centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de Moscova, care asigură cea mai mare parte a necesarului de energie electrică al Republicii Moldova.

Victor Parlicov a spus că este la latitudinea Comisiei situații excepționale să declare sau nu stare de alertă timpurie, în timp ce instituțiile abilitate vor elabora „un plan de acțiuni pentru situații concrete, în funcție de ce se întâmplă”.

Ministrul a ținut să precizeze că, pentru moment, nu există „întreruperi” în livrarea gazelor naturale, „nu există situații de urgență sau vreun risc iminent pentru sistem”. Stația de compresare Sudja este una automatizată și funcționează „în regim normal”, a adăugat Parlicov.

Despre posibile riscuri în legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă Kursk - unde de câteva zile are loc o incursiune a forțelor ucrainene - operatorul de transportare a gazelor din Ucraina a sesizat operatorul Vestmoldtransgaz din R. Moldova în seara zilei de miercuri.

În dimineața zilei de joi, ministerul Energiei a convocat o ședință cu șefii întreprinderilor din sectorul energetic pentru a discuta situația creată și „posibilitățile de intervenție”, primul pas fiind recomandarea de a institui starea de alertă timpurie, care presupune că există „un anumit risc ce este monitorizat, dar nu se intervine”, potrivit ministrului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

update

Carles Puigdemont, fost lider catalan, se întoarce în Spania după aproape 7 ani de auto-exil. Apoi dispare din nou

Puigdemont (în centru, cu cravată) sosind la un miting al suporterilor săi la Barcelona, pe 8 august 2024.
Puigdemont (în centru, cu cravată) sosind la un miting al suporterilor săi la Barcelona, pe 8 august 2024.

Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, care a fugit din Spania după organizarea unui referendum ilegal pentru independența regiunii sale bogate în urmă cu aproape șapte ani, s-a întors în țară joi, în ciuda unui mandat de arestare în vigoare.

Puigdemont a apărut brusc joi la Barcelona după ce a stat ani de-a rândul în Belgia. A fost văzut la un miting al suporterilor săi, ținând un mic discurs și primind ovații, înainte să dispară din nou ca să nu poată fi arestat.

El se confruntă cu acuzații de deturnare de fonduri în campania lui de a separa Catalonia de restul Spaniei.

Associated Press amintește că Puigdemont și-a dedicat cariera creării unei noi țări în nord-estul Spaniei — o luptă care durează de zeci de ani. Abordarea sa în general inflexibilă a dus la conflicte politice atât cu alte partide separatiste, cât și cu guvernul central al Spaniei.

Puigdemont a apărut joi într-un parc central din Barcelona, unde câteva mii de susținători separatiști, care s-au adunat în așteptarea sosirii sale, fluturau steaguri catalane. El a ridicat pumnul în aer în semn de triumf, în aplauzele mulțimii.

„Unii s-au bucurat că azi voi fi arestat”, a spus el, după care a dispărut în spatele platformei de pe care vorbea.

Evenimentul a fost organizat de partidul său politic Împreună pentru Catalonia (Junts), cu câteva ore înainte ca un nou guvern regional să preia funcția într-o clădire administrativă din apropiere,

Poliția locală a făcut un cordon de securitate în jurul unei secțiuni a parcului unde se află clădirea parlamentului Cataloniei, protejată de ziduri. Puigdemont s-a îndreptat apoi spre clădire, urmat de mulțimi de susținători.

Puigdemont anunțase deja în mod public că se întoarce în Spania, deși nu dăduse detalii despre călătorie.

Prezența lui Puigdemont în Spania ar putea să genereze noi tensiuni politice legate de problema latentă a independenței catalane. Tentativa eșuată de secesiune a declanșat o criză constituțională prelungită.

Un proiect de lege de amnistie controversat, elaborat de guvernul spaniol de coaliție condus de socialiști, ar putea teoretic să-l exonereze pe Puigdemont, ca și pe sute de alți susținători ai independenței catalane, de orice infracțiune legată de scrutinul ilegal din 2017.

Dar proiectul de lege, aprobat de parlamentul Spaniei la începutul acestui an, este contestat de Curtea Supremă, și nu este limpede ce infracțiuni vor fi amnistiate. Puigdemont ar putea fi plasat inițial în detenție preventivă, dacă va fi arestat.

Întoarcerea fostului lider catalan riscă să complice un acord negociat în sfârșit, după luni de blocaj, între Partidul Socialist Catalan (PSC) al lui Salvador Illa și celălalt partid principal separatist catalan și de stânga, Esquerra Republicana (ERC).

Acel acord îi asigura lui Illa suficient sprijin în legislativul catalan pentru a deveni, într-un vot promovat pentru joi, noul președinte regional. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Start înregistrării pentru „Marea Dictare Națională”. La cea de a doua ediție sunt așteptate 1500 de persoane

Imagine de la Marea Dictare Națională, scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, 31 august 2023
Imagine de la Marea Dictare Națională, scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, 31 august 2023

La Marea Dictare Națională, organizată de Ziua Limbii Române, pe 31 august, sunt așteptate să participe cel puțin 1500 de persoane, de trei ori mai multe decât anul trecut.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat la o conferință de presă că interesul față de acest eveniment este „enorm” și a îndemnat doritorii să se înregistreze.

Autoritățile din educație își propun să organizeze o dictare de amploare cu ocazia Zilei Limbii Române, în Piața Marii Adunări Naționale, unde vor fi amplasate circa 750 de bănci. Sunt așteptate persoane de toate vârstele care vor să-și testeze competențele de scriere corectă în limba română.

„Anul trecut, evenimentul a fost o premieră pentru a celebra limba română într-un mod inedit. Și vrem să continuăm și în acest an. Dar la o scară mai mare și de o anvergură mai mare, având în vedere interesul major. Este important ca fiecare cetățean să vorbească și să scrie corect în limba română”, a spus Dan Perciun.

Ministrul Educației a adăugat că asemenea dictări vor fi organizate și în centrele raionale, dar nu a precizat în care anume. Dictările vor fi verificate și evaluate de o comisie din care vor face parte profesori universitari, doctori habilitați și doctori în filologie. Se va lua în considerație: cunoașterea regulilor de ortografie și de punctuație, organizarea estetică a textului în pagină, scrisul lizibil și acuratețea. Participanții care vor primi punctaj maxim vor fi premiați cu vouchere pentru procurarea cărților.

Marea Dictare Națională de anul trecut a fost organizată în scuarul Teatrului National de Operă și Balet „Maria Bieșu”. La eveniment au participat locuitori ai capitalei, dar și oameni veniți din raioane, inclusiv din autonomia găgăuză. Participanții au avut de scris un eseu despre integrarea în Uniunea Europeană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Concertele lui Taylor Swift de la Viena, anulate ca urmare a unei amenințări teroriste

Artista pop americană Taylor Swift avea programate trei concerte la Viena, joi, vineri și sâmbătă.
Artista pop americană Taylor Swift avea programate trei concerte la Viena, joi, vineri și sâmbătă.

Cele trei concerte ale artistei americane Taylor Swift programate la Viena au fost anulate, din cauza unei amenințări de atentat terorist. Autoritățile au arestat miercuri doi suspecți, dintre care unul ar fi plănuit un astfel de atac în timpul unuia dintre spectacole.

Taylor Swift avea programate concerte pe stadionul Ernst Happel joi, vineri și sâmbătă, dar organizatorii au anunțat, miercuri seară, că evenimentele au fost anulate.

Barracuda Music - compania care se ocupă de organizare - a transmis pe canalul de Instagram că, „pentru siguranța tuturor, nu avem de ales decât să anulăm cele trei spectacole programate”.

Organizatorii îi citează pe oficialii austrieci, cu privire la un atentat plănuit la stadion.

Anunțul a venit la câteva ore după ce autoritățile austriece anunțaseră măsuri sporite de securitate cu ocazia concertelor lui Taylor Swift.

Asta după ce miercuri devreme au anunțat că au arestat doi suspecți extremiști, dintre care unul părea să plănuiască un atac în timpul unui eveniment organizat în zona Vienei, de genul concertelor artistei americane, transmite agenția de presă.

Principalul suspect, în vârstă de 19 ani a fost arestat la Ternitz, la sud de Viena, iar a doua persoană chiar în capitala Austriei.

Directorul de securitate publică al Ministerul de Interne al Austriei, Franz Ruf, a spus că autoritățile au aflat de „acțiuni pregătitoare” pentru un posibil atac „și, de asemenea, că suspectul în vârstă de 19 ani se concentrează asupra concertelor Taylor Swift din Viena”, a transmis Agenția austriacă de presă, citată de AP.

Suspectul s-ar fi radicalizat pe internet și ar fi fost un simpatizant al așa-numitei grupări Statul Islamic, potrivit oficialului din Ministerul de Interne austriac, citat de BBC.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a scris pe platforma de social media X că anularea concertelor Taylor Swift reprezintă o mare dezamăgire pentru toți fanii artistei, dar că amenințarea teroristă a fost „foarte serioasă”.

„Trăim într-o perioadă în care metodele violente sunt folosite pentru a ataca modul nostru de viață occidental”, a spus Karl Nehammer.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

R. Moldova și Ucraina se pregătesc să pună în aplicare Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului

Râul Nistru este principala arteră de apă a Republicii Moldova. Din cauza secetei, debitul râului a scăzut și cu peste 60%, nota Europa Liberă Moldova, pe 28 iulie 2022.
Râul Nistru este principala arteră de apă a Republicii Moldova. Din cauza secetei, debitul râului a scăzut și cu peste 60%, nota Europa Liberă Moldova, pe 28 iulie 2022.

Guvernul moldovean a aprobat negocierea și semnarea unui acord Ucraina care să pună în aplicare Convenția de la Espoo cu privire la evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.

Convenția, elaborată sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite, a fost aprobată în 1991 și a intrat în vigoare în 1997. Moldova a aderat la acest cadru în 1993, iar Ucraina a ratificat documentul în 1999.

Prin semnarea unui acord care să reglementeze punerea în practică a Convenției Espoo, R. Moldova și Ucraina ar putea colabora mai eficient, notificându-se reciproc despre activitățile ce ar putea afecta mediul din cealaltă țară, participând la proceduri comune de evaluare a situației ecologice, potrivit ministerului Medului.

În urma semnării acordului la Kiev, va fi creată o Comisie comună pentru evaluarea impactului asupra mediului. Acordul va întări relațiile de bună vecinătate și va proteja mediul înconjurător din ambele țări, se mai spune într-un comunicat al instituției.

În ultimii ani, activiști de mediu din ambele țări au protestat față de intențiile Kievului de a extinde Complexul Hidroenergetic de la Novodnestrovsk și de a construi, în cascadă, alte șase hidrocentrale pe râul Nistru, despre care au spus că ar pune în pericol alimentarea cu apă a Republicii Moldova, dar și ecosistemul nistrean și cel al Mării Negre. Disputele au continuat și după ce guvernele celor două țări au convenit să analizeze problema în cadrul unei comisii de mediu mixte cu participarea UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

O jurnalistă din Estonia, acuzată de înaltă trădare după ce a colaborat cu presa rusă controlată de Kremlin

Presa de stat rusească a fost „alungată” din Estonia încă dinaintea invaziei ruse din Ucraina.
Presa de stat rusească a fost „alungată” din Estonia încă dinaintea invaziei ruse din Ucraina.

Procurorii estonieni au acuzat-o de înaltă trădare pe jurnalista Svetlana Burceva, care a colaborat cu mai multe instituții media ruse controlate de Kremlin, deși acestea erau sancționate la nivel internațional. Primele audieri pe acest caz au avut loc marți, 6 august.

Arestată în martie, jurnalista a fost acuzată inițial de încălcarea sancțiunilor europene impuse mai multor instituții de presă ruse. Procurorii spun că ea a lucrat sub pseudonimul Alan Torn și a continuat să colaboreze cu redacții precum Sputnik, care au fost obligate să-și sisteze activitatea în Estonia încă în 2019.

O anchetă preliminară a Serviciului Estonian de Securitate Internă (ISS) a concluzionat că Burceva a lucrat ca propagandistă pentru portaluri care servesc „obiectivelor agresive” ale Kremlinului, încălcând astfel sancțiunile internaționale. ISS a acuzat-o și de înaltă trădare.

Totodată, procurorii susțin că între 2019 și 2021, Burceva a urmat studii de masterat la Universitatea din Sevastopol, din peninsula Crimeea ocupată de Rusia, unde s-a înscris la un program privind informațiile și conflictele hibride, supervizat și condus de un fost ofițer de contrainformații FSB și șef al unei firme private de informații înregistrate în Rusia.

După terminarea studiilor, jurnalista și directorul programului au scris o carte în care au promovat teza că Rusia trebuie să câștige „războiul hibrid global”. Cartea a fost comercializată ulterior ca fiind scrisă în Estonia, fiind promovată ca aparținând politologului L.B. Svet, care era de fapt alt pseudonim al lui Burceva.

Procurorii susțin că mesajul cărții denigrează Estonia și este destinat să „divizeze societatea estonă”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Guvernul aprobă, în premieră, restricții pentru expunerea populației la câmpuri electromagnetice

Antene GSM (imagine generică)
Antene GSM (imagine generică)

Guvernul moldovean a aprobat, în premieră, un regulament sanitar privind limitarea expunerii populației la câmpuri electromagnetice, aliniindu-se astfel unor norme internaționale.

„De fapt, se creează un cadru normativ pentru limitarea expunerii populației la aceste câmpuri electromagnetice și se oferă o bază pentru a monitoriza situația la acest capitol. Până acum, trebuie să menționez, nu existau aceste norme”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în ședința executivului din 7 august.

Regulamentul sanitar reglementează expunerea populației la câmpurile electromagnetice cu frecvența de la 0 Hz la 300 GHz. Documentul stabilește „limite stricte de expunere” pentru a reduce riscurile de sănătate asociate, inclusiv „efectele neurologice și potențialele riscuri cancerigene”.

În nota informativă la proiectul deciziei se spune că populația este expusă unui număr în creștere a surselor de emisie a câmpurilor electromagnetice (CEM). În anumite condiții, expunerea la aceste câmpuri poate provoca efecte biologice, inclusiv „modificarea ritmului cardiac sau a comportamentului celulelor nervoase”. La frecvențe înalte, expunerea la CEM poate conduce la „încălzirea țesuturilor”, într-un mod semnificativ.

„Există preocupări legate de posibilele efecte pe termen lung ale expunerii la CEM, inclusiv riscul crescut de cancer, deși cercetările nu au confirmat în mod consistent aceste riscuri. Unele studii sugerează că expunerea la CEM ar putea afecta sănătatea mintală sau calitatea somnului, deși și aceste concluzii sunt încă subiect de dezbatere în comunitatea științifică”, se mai arată în document.

„Este un proiect care vine să protejeze sănătatea oamenilor”, a conchis ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Vă rog să avem o comunicare foarte bună a acestui proiect, căci altfel știți că există multe legende urbane și informații false despre antene ș.a.m.d.”, a adăugat premierul Dorin Recean, imediat după aprobarea deciziei.

Regulamentul sanitar „transpune” în practică normele europene privind limitarea expunerii publicului larg la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz. Documentul stabilește niveluri de referință și restricții de bază în funcție de mărimea unor indicatori specifici, pentru a proteja populația de posibilele efecte adverse ale expunerii la CEM.

Prevederile Regulamentului sunt obligatorii pentru toate persoanele fizice și juridice la proiectarea, construirea, instalarea stațiilor de radiocomunicații, precum şi la reconstruirea, reinstalarea şi modernizarea acestora, indiferent de forma juridică și tipul de proprietate. Aceste norme nu se aplică însă câmpurilor electromagnetice emise de echipamentele de diagnostic și tratament, precum și lucrătorilor expuși la riscuri generate de CEM.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va aviza lucrările specifice pentru stațiile de radiocomunicații. Totodată, ANSP va putea efectua „investigații instrumentale” ale câmpului electromagnetic, contra plată, „conform tarifelor din sfera sănătății publice prestate persoanelor fizice și juridice”. Rezultatele investigațiilor sunt valabile pentru o perioadă de 10 ani, dacă nu intervin modificări tehnice. Sunt exceptate de la procedura de avizare stațiile de radiocomunicații ce operează în benzile de frecvențe 8,3 kHz - 300 GHz, a căror putere echivalentă izotropică radiată maximă nu depășește valoarea de 10 W.

În procesul avizării sanitare se va se aplica, în mod obligatoriu, standardul moldovenesc SM EN IEC 62232:2023 „Determinarea intensității câmpurilor de radiofrecvență, a densității de putere și a SAR în vecinătatea stațiilor de bază de radiocomunicații în scopul evaluării expunerii umane”.

Supravegherea și controlul respectării prevederilor Regulamentului sanitar revine ANSP, în colaborare cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Guvernul a aprobat cadrul bugetar pe termen mediu. Cheltuielile vor fi „raționalizate”

Guvernul își propune ca în următorii 5-7 ani, fiecare sector gestionat de ministere să fie supus unui proces de raționalizare a cheltuielilor. În imagine: ședința Guvernului din 31 iulie, 2024.
Guvernul își propune ca în următorii 5-7 ani, fiecare sector gestionat de ministere să fie supus unui proces de raționalizare a cheltuielilor. În imagine: ședința Guvernului din 31 iulie, 2024.

Guvernul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu care prevede creșterea veniturilor, „raționalizarea” cheltuielilor și diminuarea ușoară a deficitului până în anul 2027.

Se estimează ca, în următorii trei ani, veniturile bugetului public național să crească față de indicatorii actuali cu 26,8 %. Creșterea va fi asigurată, în primul rând, din taxe și impozite (63% din totalul veniturilor), și mai puțin din împrumuturi.

Cheltuielile bugetare vor crește mai lent decât în anii precedenți. Guvernul își propune să reducă cheltuielile până la o pondere de 34,8% din PIB în anul 2027, față de 37,7% - estimată pentru 2024. Totodată, se estimează un ritm de creștere mai mic și al cheltuielilor pentru investiții capitale.

În aceste condiții, ponderea deficitului bugetar în Produsul Intern Brut (PIB) ar urma să descrească de la 4,6% până la 3,1%.

Datoria internă și externă a statului, potrivit estimărilor, va continua să crească – de la 104 de miliarde de lei, anul trecut, la peste 164 de miliarde de lei în 2027, însă ponderea acesteia în PIB ar urma să se diminueze ușor, până la 38,3% (cu mai puțin de 1%), ceea ce reprezintă un nivel sustenabil, dacă prognozele de creștere economică se vor adeveri.

La baza documentului se află planul de acțiuni pentru aderarea la UE și angajamentele față de partenerii de dezvoltare. De asemenea, Cadrul reflectă „preocuparea” Guvernului nu numai pentru redresarea economică, dar și pentru evitarea „risipei” fondurilor publice.

Guvernul își propune ca în următorii 5-7 ani, fiecare sector gestionat de ministere să fie supus unui proces de raționalizare a cheltuielilor. Din 2022, printr-un asemenea proces trece Ministerul Sănătății. În prezent, prin prisma raționalizării, sunt evaluate cheltuielile din sectorul protecției sociale.

Deși economia moldoveană a avut o evoluție „modestă” în 2023, insuficientă pentru a compensa „pierderile din recesiunea anului precedent”, guvernul se așteaptă ca în următorii trei ani să asigure o creștere reală a Produsului Intern Brut (PIB) între 3% și 3,7%. Creșterea ar urma să fie asigurată de redresarea consumului intern și a investițiilor, pe măsură ce impactul războiului din Ucraina „se va disipa”, dar și de „progresul candidaturii Moldovei la UE”.

Guvernul recunoaște însă că scenariile „relativ optimiste” prezentate în document sunt supuse unor riscuri care „continuă să fie semnificativ ridicate” în legătură cu posibila agravare a tensiunilor geopolitice la nivel mondial.

Printre riscurile externe și vulnerabilități, guvernul menționează conflictul din Ucraina; dependența față de livrările de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi stopat; precum și o eventuală recesiune a economiilor partenerilor comerciali principali ai Republicii Moldova.

La riscuri interne sunt trecute condițiile climaterice nefavorabile (agricultura fiind o componentă importantă a creșterii economice în R. Moldova) și instabilitatea politică. „Alegerile prezidențiale din toamna anului 2024 reprezintă un moment crucial în menținerea parcursului european al Republicii Moldova. (...) Consolidarea parcursului european și reformelor economice sunt esențiale pentru asigurarea stabilității pe termen lung”, se mai spune în document. Printre alte provocări ce ar putea submina creșterea economică sunt deficitul forței de muncă și eventuale fluctuații excesive ale cursului monedei naționale, consideră guvernul.

Pe termen mediu, măsurile de politică fiscală vor viza, între altele, eliminarea scutirilor la impozitul pe venit a instituțiilor de învățământ private; stimularea procurării de către persoane fizice a valorilor mobiliare de stat; scutirea parțială de taxe a prosumatorilor (persoane fizice); revizuirea facilităților fiscale aferente TVA pentru terenuri și arenda pământului; majorarea accizelor pentru țigarete electronice.

Cadrul bugetar pe termen mediu (2025-2027) va servi autorităților centrale și locale ca suport pentru planificarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2025.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Rusia susține că a doborât 11 drone lansate de Ucraina și acuză Kievul că lansat o incursiune în regiunea Kursk

Regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, a devenit unul din „punctele fierbinți” ale ostilităților, în ultimele săptămâni.
Regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, a devenit unul din „punctele fierbinți” ale ostilităților, în ultimele săptămâni.

Ministerul rus al Apărării susține că a doborât în dimineața zilei de miercuri, 7 august, 11 drone ucrainene care ar fi atacat patru regiuni ale Rusiei. Moscova a mai acuzat Kievul că ar fi trimis o zi mai devreme, pe 6 august, circa 300 de luptători în regiunea Kursk.

Autoritățile ruse susțin într-un comunicat pe Telegram că au distrus 3 drone deasupra regiunii Belgorod, 4 deasupra regiunii Kursk și câte 2 în regiunile Voronej și Rostov.

Între timp, forțele aeriene ale Kievului au raportat potențiale amenințări cu drone rusești deasupra mai multor regiuni ale Ucrainei. Administrația militară a regiunii din jurul capitalei a spus că sistemele de apărare aeriană au intrat în acțiune împotriva dronelor rusești.

La 6 august, Ministerul rus al Apărării a spus că până la 300 de luptători din Brigada 22 Mecanizată a armatei ucrainene, susținuți de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă, ar fi atacat pozițiile unităților ruse în apropierea localităților Nikolaevo-Darino și Oleșnea din regiunea Kursk, învecinate cu regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei.

Moscova a declarat că forțele sale au respins atacurile folosind focuri de artilerie, avioane de război și drone, provocând retragerea trupelor ucrainene. Aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent.

Liderii politici ucraineni și Ministerul Apărării nu au comentat imediat situația, dar un oficial de rang inferior a recunoscut că atacul a avut loc și a indicat că acesta nu a fost respins, scrie The Guardian.

Brigada 22 Mecanizată a armatei ucrainene nu a comentat relatările Ministerului rus al Apărării, dar a transmis că localitățile de frontieră din regiunile Sumî și Cernihov au continuat să sufere din cauza bombardamentelor rusești. Statul major al armatei ucrainene a mai anunțat că forțele sale au doborât un elicopter rusesc, o rachetă balistică și două drone deasupra regiunii Sumî.

În cursul zilei de 6 august, cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite în atacuri cu drone raportate de Rusia și Ucraina, după ce Kievul a fost vizat din nou într-un atac nocturn care a provocat pagube infrastructurii civile.

Pentru această știre s-au folosit și informații de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

CEC a refuzat să înregistreze blocul electoral „Victorie-Pobeda”

Imagine de la Moscova, unde în aprilie 2024, Șor anunța crearea blocului Pobeda, format din partide susținute de acesta.
Imagine de la Moscova, unde în aprilie 2024, Șor anunța crearea blocului Pobeda, format din partide susținute de acesta.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat înregistrarea blocului electoral „Victorie-Pobeda”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, în vederea participării la referendumul și prezidențialele din 20 octombrie.

Refuzul CEC de a înregistra blocul electoral înseamnă că acesta nu va putea să se înregistreze în calitate de participant la referendum și nu va putea susține un candidat la prezidențiale.

Cererile depuse de patru partide afiliate lui Șor au fost examinate de CEC pe 7 august, după ce la ședința anterioară, pe 3 august, membrii Comisiei au găsit mai multe greșeli în actele depuse de partide și le-au oferit timp să le corecteze.

Autoritatea electorală a constatat că intenția anunțată a celor patru partide de a-și finanța campania electorală „din credite” este „ilegală”. Totodată, CEC a spus că nu poate înregistra blocul cu denumirea „Victorie-Pobeda” pentru că în R. Moldova există partidul „Victorie”, iar legea nu permite înregistrarea blocurilor cu denumiri similare cu cele ale partidelor.

Membrii CEC au pus la îndoială și desemnarea Marinei Tauber drept secretară executivă a blocului, ea fiind sancționată de guvernele occidentale pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova – sancțiuni ce au fost replicate și de către guvernul de la Chișinău.

La rândul lor, cele patru partide au declarat că neregulile invocate de CEC sunt „neîntemeiate” și „nu au nicio relevanță privind procedura de înregistrare” a blocului electoral.

După examinarea răspunsurilor, cu votul a șase membri din nouă prezenți, CEC a respins solicitările de înregistrare a blocului și a decis să notifice Autoritatea Națională de Integritate privind posibilele nereguli găsite în documentele depuse de cele patru partide.

Sediul Comisiei Electorale Centrale.
Sediul Comisiei Electorale Centrale.

Doi membri CEC nu au participat la votare, iar unul – Vadim Filipov, fost consilier socialist în Consiliul Municipal Chișinău – a votat împotrivă.

Reprezentatul celor patru partide, Adrian Cojocaru, a declarat că refuzul CEC ar fi „o încălcare flagrantă a dreptului electoral al cetățenilor R. Moldova” și că partidele afiliate lui Șor vor folosi „toate căile de atac pentru a restabili dreptatea”.

Decizia CEC poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de trei zile.

Din blocul electoral „Victorie-Pobeda” au acceptat să facă parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Cele patru formațiuni sunt aceleași care au fondat la Moscova un bloc politic omonim.

Cele patru partide se opun deschis aderării R. Moldova la UE și pledează pentru apropierea de Rusia.

Deși nu era înregistrat de CEC, blocul anunțase deja un candidat la prezidențiale - deputatul Vasile Bolea. Anunțul a fost făcut pe 2 august de Ilan Șor, care a participat online la un briefing de presă al blocului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

SUA cer Israelului și Iranului să nu escaladeze conflictul

Secretarul de stat SUA a făcut apelul la calm către Iran și Israel marți, cu ocazia primirii unei delegații australiene la Washington.
Secretarul de stat SUA a făcut apelul la calm către Iran și Israel marți, cu ocazia primirii unei delegații australiene la Washington.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a cerut pentru prima dată public Iranului şi Israelului să evite izbucnirea unui nou conflict militar în Orientul Mijlociu, în contextul războiului din Gaza, transmite AFP.

„Nu ar trebui să existe nicio escaladare în acest conflict”, a declarat a declarat secretarul de stat american, într-o conferință de presă comună cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi omologii lor australieni, Penny Wong (ministra de Externe) şi Richard Marles (ministrul Apărării).

„Suntem implicaţi într-o diplomaţie intensă cu aliaţi şi parteneri şi transmitem acest mesaj direct Iranului. Am transmis acest mesaj direct Israelului”, a spus Antony Blinken.

Agenția France Presse, citată de News.ro, relatează că prin această declarație șeful diplomaţiei americane a cerut pentru prima dată public Iranului şi Israelului să evite pașii către un conflict militar în Orientul Mijlociu.

„Angajamentul nostru faţă de Israel este de nezdruncinat. Vom continua să apărăm Israelul împotriva atacurilor grupurilor teroriste sau ale susţinătorilor acestora, la fel cum vom continua să ne apărăm trupele”, a insistat Antony Blinken, referindu-se la Iran şi la reţeaua sa de parteneri regionali, precum organizația Hezbollah din Liban.

Tensiunile au atins cote maxime de când Iranul și cele două organizații finanțate de Teheran, Hamas şi Hezbollah, au acuzat Israelul de asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al mişcării islamiste palestiniene, pe 31 iulie, în capitala iraniană.

Marţi, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis să riposteze împotriva Israelului „indiferent de consecinţe”.

De asemenea, amenințarea vine și după asasinarea şefului militar al mişcării islamiste Hezbollah, Fuad Shukr, pe 30 iulie, într-un atac israelian în apropiere de Beirut, în Liban.

Totodată, Hamas a anunțat marți că Yahya Sinwar, creierul atacurilor din 7 octombrie 2023, este noul lider al organizației.

„Sinwar a fost şi rămâne principalul factor de decizie în ceea ce priveşte încheierea unei încetări a focului” în Fâşia Gaza, a declarat Blinken în aceeași conferință de presă.

Vineri, Pentagonul a anunţat desfăşurarea de nave de război și avioane de luptă suplimentare pentru a apăra Israelul şi soldații americani din regiune.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat că „Statele Unite nu vor tolera atacuri asupra trupelor lor” în Orientul Mijlociu, la o zi după ce un atac asupra unei baze militare din Irak a rănit șapte americani.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Hamas are un nou lider politic, după uciderea predecesorului lui, la Teheran

Yahia al-Sinwar (în centru), într-o imagine de arhivă, din 14 aprilie 2023, în Gaza City.
Yahia al-Sinwar (în centru), într-o imagine de arhivă, din 14 aprilie 2023, în Gaza City.

Noul lider politic al Hamas este Yahya Sinwar, considerat creierul atacurilor din 7 octombrie, din Israel. Yahya Sinwar îl înlocuiește pe Ismail Haniyeh, care a fost ucis în Iran, săptămâna trecută, într-un atac pus pe seama Israelului.

Numirea lui Sinwar vine după ce şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a promis marţi că răspunsul grupării sale la atacurile israeliene de săptămâna trecută va fi „puternic şi eficient".

Desemnarea lui Sinwar ca lider al Hamas consolidează calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, scrie Reuters.

Yahya Sinwar a organizat cel mai sângeros atac asupra evreilor dintr-o singură zi de la Holocaust, fără a ascunde dorința sa de a lovi puternic Israelul, țara care l-a întemnițat pentru aproape jumătate din viața sa de adult.

În decembrie 2022, liderul militant a declarat la un miting din Gaza, într-un discurs adresat susținătorilor, că gruparea palestiniană Hamas va desfășura un „potop” de luptători și rachete împotriva Israelului,

La mai puțin de un an, Israelul a descoperit că nu era o amenințare inactivă, când luptătorii Hamas au spart granița puternic consolidată, pe 7 octombrie 2023, organizând un atac în care au fost uciși 1.200 de oameni și au fost luați 152 de ostatici.

Născut într-o tabără de refugiaţi din sudul oraşului Khan Younis din Gaza, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a devenit din 2017 șeful Hamas în Gaza, după eliberarea sa în 2011.

El și-a început cariera ca un executant nemilos al celor care colaborau cu Israelul. Înainte de a fi încarcerat, era şeful aparatului de securitate Al-Majd, care urmărea, ucidea şi pedepsea palestinienii acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.

În mai, Curtea Penală Internațională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza.

La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista sa cu teroriști numele lui Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, liderul Hamas din Gaza, considerat arhitectul arhitectul celui mai devastator atac asupra Israelului din ultimele decenii.

Sinwar s-a ascuns în Gaza, sfidând încercările israeliene de a-l ucide de la începutul războiului.

Vestea numirii lui a fost întâmpinată cu o salvă de rachete trase din Gaza de grupurile de militanți care încă luptă împotriva trupelor israeliene în enclava asediată.

Israelul, care şi-a propus eliminarea mişcării Hamas, nu a revendicat asasinatul din Teheran, dar a declarat că a ucis alți lideri de rang înalt, inclusiv pe liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, care a fost ucis la Beirut, şi pe Mohammed Deif, comandantul militar al mișcării.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

În Nigeria au fost arestați protestatari cu steaguri rusești. „Au trecut linia roșie”, spune guvernul

Demonstrație cu steag rusesc în statul Kaduna, din nordul Nigeriei, la 5 august 2024.
Demonstrație cu steag rusesc în statul Kaduna, din nordul Nigeriei, la 5 august 2024.

Poliția nigeriană a declarat marți că a arestat mai mult de 90 de manifestanți care purtau steaguri rusești la protestele declanșate de dificultățile economice din cea mai populată țară africană.

Agence France Presse (AFP) a relatat că mii de oameni au participat la protestele împotriva politicilor guvernamentale și a costului ridicat al vieții săptămâna trecută, într-o vreme când Nigeria, țară bogată în petrol din vestul Africii, se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.

Manifestațiile au scăzut în amploare în majoritatea regiunilor în urma ciocnirilor cu forțele de securitate, dar sute de protestatari au ieșit pe străzile statelor din nordul țării și luni, inclusiv la Kaduna, Katsina și Kano, precum și în statul central Plateau.

Jurnaliștii AFP și martorii oculari au văzut unii manifestanți ținând steaguri rusești, o evoluție de care ambasada rusă s-a distanțat.

Nordul Nigeriei are legături culturale, religioase și socioeconomice puternice cu vecinii din regiunea Sahel, unde s-au produs o serie de lovituri de stat puse la cale de lideri militari care se îndepărtează de aliații occidentali - înspre Rusia - explică AFP.

Suporterii căpitanului Ibrahim Traore cu un steag rusesc pe străzile orașului Ouagadougou, Burkina Faso, la 2 octombrie 2022.
Suporterii căpitanului Ibrahim Traore cu un steag rusesc pe străzile orașului Ouagadougou, Burkina Faso, la 2 octombrie 2022.

Steagurile rusești au apărut la mitinguri în țări ca Niger, Mali și Burkina Faso. Apariția lor în Nigeria a declanșat reacții ferme din partea oficialilor.

Întrebat despre protestatari, purtătorul de cuvânt al poliției nigeriene, Olumuyiwa Adejobi, a spus: „Avem mai mult de 90 arestați cu steaguri rusești”.

Mai târziu, marți, șefii de securitate din forțele armate și poliție, printre alții, au susținut un briefing comun rar și au acuzat „sponsori” nenumiți că încearcă să submineze guvernul.

„Sponsorii acestor proteste, unii dintre ei, au un motiv clar de a submina guvernul actual, dar noi nu vom permite asta, ne vom apăra democrația”, a promis șeful poliției, Kayode Egbetokun.

El a mai spus că „trebuie să-i arestăm pe cei care poartă steaguri pentru a putea ajunge la sponsori”.

Luni, șeful Marelui Stat Major al armatei, generalul Christopher Musa, a spus că inițiatorii portului de steaguri rusești în Nigeria „trec linia roșie și nu vom accepta asta”.

Damilare Adenola, liderul grupului Take It Back, care organizează proteste în Abuja, a respins acuzațiile ca fiind „doar o distragere a atenției” de la problemele reale.

El a spus că autoritățile folosesc aceste afirmații ca „motiv pentru a reprima protestatarii”.

Ambasada Rusiei a negat implicarea Moscovei. „Guvernul Federației Ruse, precum și orice oficiali ruși, nu sunt implicați în aceste activități și nu le coordonează în niciun fel”, se arată într-o declarație a ambasadei ruse din Nigeria.

Reuters a relatat că autoritățile nigeriene i-au arestat și pe croitorii care au confecționat steagurile rusești purtate la demonstrații.

Aceeași agenție de presă citează un lider al demonstranților cu declarația că steagurile rusești sunt populare pentru că „președinții Rusiei ascultă păsurile africanilor”.

Dincolo de disputa cu steagurile, Amnesty International a acuzat forțele de securitate nigeriene că au ucis cel puțin 13 manifestanți în prima zi de proteste, joi, în timp ce poliția spune că șapte persoane au murit și neagă responsabilitatea.

Într-o adresă televizată duminică, președintele Bola Ahmed Tinubu a cerut suspendarea demonstrațiilor - dar organizatorii protestelor au promis că vor continua, în ciuda unei prezențe mai scăzute.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Cetățenia română va fi oferită la pachet cu un nou act de identitate

Persoanele care vor primi cardul de cetățenie și vor dori să-și stabilească domiciliul în afara României, vor avea obligația să solicite în decurs de 3 ani de la data obținerii cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu
Persoanele care vor primi cardul de cetățenie și vor dori să-și stabilească domiciliul în afara României, vor avea obligația să solicite în decurs de 3 ani de la data obținerii cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu

Persoanelor cărora li se va acorda cetățenia română după 1 septembrie vor obține și un card de cetățenie. Documentul va fi eliberat de Ministerul Afacerilor Interne de la București.

Cardul de cetățenie se oferă după ce la 25 iulie a intrat în vigoare o ordonanță de urgență a guvernului României prin care a fost modificată și completată legea cetățeniei române din 1991. Modificările au fost făcute pentru a crește nivelul de securitate a documentelor care dovedesc acordarea sau redobândirea cetățeniei române, precizează Ministerul român al Afacerilor Interne într-un comunicat din 3 august.

Astfel, persoanele care vor primi cardul de cetățenie și vor dori să-și stabilească domiciliul în afara României, vor avea obligația să solicite în decurs de 3 ani de la data obținerii cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu.

Cererea de eliberare a pașapoartelor românești cu menționarea țării de domiciliu, depusă de persoanele care au primit sau redobândit cetățenia română va trebui să fie însoțită de certificatul și cardul de cetățenie română.

Autoritățile de la București anunță și crearea unui sistem informatic de evidență a datelor despre cetățenia română, care va avea informații din Registrul de evidență a pașapoartelor simple gestionat de Ministerul Afacerilor Interne.

În acest fel, autoritățile susțin că va fi redus timpul de așteptare la furnizarea serviciilor publice care presupun confirmarea statutului de cetățean român, mai ales în cazul persoanelor care nu dețin un document valabil care să confirme această calitate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Rusia expulzează un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova

Decizia Ministerului rus al Afacerilor Externe vine ca răspuns la declararea persona non grata a unui angajat al ambasadei F. Ruse la Chișinău, acuzat de spionaj.
Decizia Ministerului rus al Afacerilor Externe vine ca răspuns la declararea persona non grata a unui angajat al ambasadei F. Ruse la Chișinău, acuzat de spionaj.

Ca măsură de răspuns, Federația Rusă a declarat persona non grata un funcționar al ambasadei moldovenești de la Moscova, a anunțat Ministerul rus al Afacerilor Externe. Chișinăul consideră decizia drept „neîntemeiată”.

Pe 6 august însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova, Alexandru Chetraru, a fost chemat la Ministerul de Externe din Moscova, unde i-a fost înmânată o notă în acest sens.

„I-a fost exprimat un protestat vehement ce ține de pașii neprietenoși ai Chișinăului față de Moscova”, se arată într-un comunicat al diplomației ruse, publicat marți.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a confirmat decizia autorităților ruse și a numit-o „neîntemeiată” în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961, privind relațiile diplomatice.

Săptămâna trecută, pe 1 august, după un scandal de spionaj, Chișinăul a declarat indezirabil un angajat al ambasadei Rusiei în R. Moldova.

Atunci, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că decizia a fost luată în urma primirii unor informații și probe care demonstrau că diplomatul desfășura activități incompatibile cu statutul său diplomatic pe teritoriul țării.

S-a întâmplat după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat miercuri, 31 iulie, că a reținut doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, în urma perchezițiilor desfășurate în dimineața aceleiași zile.

Ulterior, cei doi funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore, iar mai apoi plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Ei sunt învinuiți de trădare de patrie și complot.

Procurorii consideră că aceștia ar fi cules și transmis informații care „dăunează intereselor R. Moldova” unui angajat al ambasadei ruse de la Chișinău.

Potrivit informațiilor Europei Libere, acest diplomat ar fi Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Kelov a fost acreditat în R. Moldova în august 2021, iar în noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.

Date din registrul rus al mijloacelor de transport, consultate de Europa Liberă, arată că Dmitri Kelov are viză de reședință la Moscova la adresa Mareșal Biriuzov 4.

Clădirea a fost folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse (GRU), inclusiv a agentului Anatoli Cepiga, acuzat, în 2018, că l-a otrăvit cu gaz Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, în Marea Britanie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Cetățenii moldoveni pot deține doar un singur permis de conducere

Motivul interdicției este legat de riscul ca unii șoferi să scape de sancțiuni.
Motivul interdicției este legat de riscul ca unii șoferi să scape de sancțiuni.

Cetățenii moldoveni care și-au preschimbat permisul în altă țară trebuie să trimită Agenției Servicii Publice permisele moldovenești pentru a fi retrase și radiate din evidență. Instituția a făcut precizarea într-un comunicat publicat marți, 6 august.

Agenția Servicii Publice spune că potrivit Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene privind permisele de conducere, o persoană nu poate deține simultan mai mult de un permis de conducere.

Motivul interdicției este legat de riscul ca unii șoferi să folosească mai multe permise de conducere ca să scape de sancțiunile aplicate în cazul încălcării regulilor de circulație.

Astfel, moldovenii care se mută peste hotare pot să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care se stabilesc cu traiul. Procedura se poate face prin susținerea examenelor sau fără această etapă dacă statul unde s-au mutat are încheiat un acord bilateral cu R. Moldova privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere.

Odată preschimbate, permisele de conducere moldovenești se retrag și sunt transmise autorității emitente – Agenția Servicii Publice – pentru a fi radiate din evidență.

R. Moldova a semnat șase tratate privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere - cu Statul Israel, Turcia, Lituania, Franța, Albania și Italia, precum și o declarație de intenție cu Germania pentru transcrierea permiselor de conducere.

ASP spune că unii cetățeni, după ce și-au preschimbat permisul într-o altă țară, completează o declarație pe proprie răspundere și informează autoritatea din R. Moldova că au pierdut permisul moldovenesc. „Ei solicită apoi eliberarea unui nou permis, încălcând astfel Codul Penal al Republicii Moldova prin comiterea infracțiunii de fals în declarații,” se mai arată în comunicatul ASP.

Instituția afirmă că în prezent, 55 de persoane sunt documentate pentru că și-au preschimbat permisele peste hotare și le-au declarat pierdute la ASP. Cei care vor fi găsiți vinovați, se pot alege cu permisul anulat și amenzi de peste 47 mii de lei sau închisoare de până la un an, cu interdicția de a ocupa anumite funcții sau exercita anumite activități pe un termen de până la 5 ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Peste 150 de tone de substanțe chimice periculoase au fost evacuate din stânga Nistrului

Substanțele au fost colectate din localitățile Tighina, Grigoriopol, Hîrtop, Dubăsari, Rîbnița, Camenca și Tiraspol.
Substanțele au fost colectate din localitățile Tighina, Grigoriopol, Hîrtop, Dubăsari, Rîbnița, Camenca și Tiraspol.

154 de tone de substanțe chimice periculoase au fost transportate în siguranță din regiunea transnistreană în Germania, unde vor fi incinerate. Operațiunea a avut loc în cadrul unui proiect al Misiunii OSCE în Moldova.

Potrivit unui comunicat al Misiunii OSCE din 2 august, substanțele chimice au fost colectate de la substațiile electrice din Tighina, Grigoriopol, Hîrtop, Dubăsari, Rîbnița, Camenca și de la fabrica „Moldavizolit” din Tiraspol. Acestea au fost transportate în Germania în opt camioane pentru a fi incinerate într-un sit special conceput pentru eliminarea deșeurilor periculoase.

Operațiunea a avut loc în cadrul unui proiect al Misiunii OSCE în Moldova care are scopul de a consolida cooperarea dintre cele două maluri ale Nistrului în problemele legate de siguranța mediului, reducerea riscurilor de dezastru și gestionarea deșeurilor periculoase.

Șefa Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling, a spus că Chișinăul și Tiraspolul au transformat riscurile generate de prezența substanțelor chimice toxice într-o „cooperare fructuoasă” convenind asupra eliminării acestora prin transportarea lor în Germania.

În total, proiectul prevede facilitarea eliminării a circa 363 de tone de substanțe chimice periculoase, identificate la solicitările guvernului de la Chișinău și a așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

Acțiunile au loc în baza unui Memorandum de înțelegere privind „îndepărtarea și eliminarea substanțelor chimice periculoase din Moldova”, încheiat cu Ministerul Mediului de la Chișinău în iunie 2023.

OSCE estimează că prin intermediul acestui proiect, în a doua jumătate a anului 2024, circa 210 tone de substanțe chimice periculoase vor fi înlăturate, reambalate și transportate în afara țării.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Studiu de piață: în Europa, cel mai greu îți cumperi locuință în Cehia și Slovacia

Un bărbat își plimbă câinele privind la un anunț publicitar pentru un nou complex de locuințe la Aldershot, în Marea Britanie, pe 4 august 2024.
Un bărbat își plimbă câinele privind la un anunț publicitar pentru un nou complex de locuințe la Aldershot, în Marea Britanie, pe 4 august 2024.

Într-un studiu anual al accesibilității locuințelor în 21 de țări europene, slovacii și cehii sunt cei care trebuie să economisească cel mai mult ca să-și permită să-și cumpere o locuință.

Potrivit studiului Deloitte Property Index 2024, slovacul mediu are nevoie de 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință. Vecinul lui, cehul de rând, aflat anul trecut pe primul loc, are nevoie și potrivit noii evaluări de aproximativ 13,3 câștiguri brute anuale pentru casa nouă.

La polul opus al clasamentului se află Belgia (4,3 ani, în medie), Norvegia (4,7 ani) și Danemarca (5 ani).

R. Moldova nu este cuprinsă în acest clasament.

Vecina ei de la vest, România, se numără printre țările unde locuințele sunt relativ accesibile, românii având nevoie de venitul brut pe 6,3 ani ca să cumpere locuință nouă.

Între cele 21 de țări din studiu sunt mari diferențe de salariu mediu, dar și de prețuri la locuințe.

Potrivit experților de la Deloitte, în România metrul pătrat de locuință costă în medie 1.417 euro, în vreme ce în Cehia 3.753, iar în Franța 4.639 de euro.

În România, unde studiul prezintă mai detaliat trei orașe, cele mai scumpe locuințe sunt la Cluj (2.363 euro/m2), apoi la București (1.693 euro) și Brașov (1.548). Pe plan european, cele mai scumpe orașe la cumpărat locuințe sunt Paris, Frankfurt și Londra, unde prețul metrului pătrat trece de 10.000 de euro. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

6000 de polițiști mobilizați în Anglia împotriva extremei drepte violente

Imagini din timpul protestelor de duminică, 4 august, de la Rotherham, Anglia.
Imagini din timpul protestelor de duminică, 4 august, de la Rotherham, Anglia.

Guvernul Marii Britanii a declarat marți că 6.000 polițiști specializați în confruntări cu mulțimea sunt pregătiți să facă față revoltelor de extremă dreaptă izbucnite în urma uciderii a trei copii, care durează de șapte zile consecutive.

Luni, șase persoane au fost arestate și mai mulți polițiști au fost răniți când au fost atacați de civili care aruncau în ei cu cărămizi și petarde la Plymouth, în sudul Angliei, informează Agenția France Presse (AFP).

Polițiștii din Belfast, Irlanda de Nord, au fost atacați în timp ce participanții la revolte încercau să dea foc unui magazin deținut de un cetățean străin.

Între timp, un grup de bărbați care s-au adunat în Birmingham, în centrul Angliei, pentru a contracara o manifestație de extremă-dreaptă ce urma să aibă loc acolo, a forțat o reporteră de la Sky News să întrerupă transmisia și să strige: „Palestina liberă”. Ea a fost apoi urmărită apoi de un bărbat cu un cuțit.

Un alt reporter a spus că a fost urmărit de membrii grupului „cu ceea ce părea o armă”, iar poliția a menționat că au avut loc și alte incidente soldate cu daune la un restaurant.

Tulburările au izbucnit marția trecută, după ce trei copii au fost înjunghiați mortal la un curs de dans la Southport, în nord-vestul Angliei.

De atunci, revoltele au izbucnit în mai multe orașe și orașe, ducând la sute de arestări.

Ministra Justiției, Heidi Alexander, a declarat marți pentru BBC Radio 4 că guvernul a eliberat încă 500 de locuri de închisoare și a mobilizat 6.000 de polițiști pentru a face față violențelor.

Revoltele din Anglia au început la Southport, unde un băiat de 17 ani a înjunghiat mortal trei fete la un curs de dans, săptămâna trecută. Luni, localnicii au ținut încă un „priveghi” pentru victime.
Revoltele din Anglia au început la Southport, unde un băiat de 17 ani a înjunghiat mortal trei fete la un curs de dans, săptămâna trecută. Luni, localnicii au ținut încă un „priveghi” pentru victime.

„Ne vom asigura că oricine primește o pedeapsă privativă de libertate ca urmare a revoltelor și a tulburărilor, va avea parte de un loc de închisoare”, a spus ea.

Mulțimile au aruncat cu cărămizi și petarde, au atacat polițiștii, au ars și au jefuit magazine, au spart geamurile mașinilor și caselor și au asediat cel puțin două hoteluri care găzduiau solicitanți de azil în mai multe orașe, în weekend.

Prim-ministrul Keir Starmer a convocat luni o întâlnire de urgență a miniștrilor și șefilor de poliție pentru a discuta tulburările.

Guvernul va „intensifica procesul justiției” pentru a se asigura că „pedepsele sunt rapide”, a declarat Starmer presei după întâlnirea de luni, insistând că ce se întâmplă nu sunt proteste, ci „violență pură”.

Consiliul Șefilor Poliției Naționale (NPCC) a declarat marți că 378 de persoane au fost arestate și că altele vor fi „aduse în fața justiției”.

Ciocnirile au izbucnit la Southport miercuri, a doua zi după ce trei fete au fost ucise și încă cinci copii au fost răniți grav în timpul unui atac cu cuțitul.

Pe rețelele de socializare s-au răspândit inițial zvonuri false, spunând că atacatorul era un solicitant de azil musulman.

Suspectul a fost identificat ulterior ca fiind Axel Rudakubana, în vârstă de 17 ani, născut în Țara Galilor. Presa britanică a raportat că părinții lui sunt din Rwanda, țară unde trăiesc foarte puțini musulmani.

Asta nu a prevenit însă atacarea moscheilor de către persoane revoltate.

Guvernul a pus la dispoziția lăcașurilor de cult islamice măsuri de securitate sporite.

Polițiști păzind Moscheea Societății Islamice din Southport la 31 iulie, o zi după izbucnirea revoltelor încurajate și de minciunile răspândite pe rețele.
Polițiști păzind Moscheea Societății Islamice din Southport la 31 iulie, o zi după izbucnirea revoltelor încurajate și de minciunile răspândite pe rețele.

La Burnley, în nord-vestul Angliei, o anchetă privind crimele motivate de ură era în curs de desfășurare după ce pietre funerare dintr-o secțiune musulmană a unui cimitir au fost vandalizate cu vopsea gri.

Premierul Starmer i-a avertizat duminică pe „revoltați” că vor „regreta” participarea la cele mai grave tulburări văzute în Anglia în ultimii 13 ani.

Ministra de Interne, Yvette Cooper, a declarat luni pentru BBC că agresorii „vor da socoteală”.

Cooper a mai spus că rețelele de socializare au funcționat ca un „motor de rachetă” pentru violențe.

Premierul Starmer a subliniat că „legea se aplică atât online, cât și offline”.

Marți, ministra Justiției Heidi Alexander l-a criticat pe Elon Musk, proprietarul X, după ce el a declarat că „războiul civil” din Marea Britanie este „inevitabil”.

„Cred că este profund iresponsabil. Cred că toată lumea ar trebui să facă apel la calm”, a spus ministra.

Poliția a pus violența pe seama persoanelor asociate cu acum dispăruta Ligă a Apărării Engleze, o organizație islamofobă de extremă dreapta fondată în urmă cu 15 ani, ai cărei suporteri au fost afiliați huliganismului fotbalistic.

Mitingurile violente au fost anunțate pe canalele de socializare de extremă dreapta sub bannerul „Destul e destul”. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

J.O. Paris 2024. La surfing a concurat și o... balenă!

O balenă ridcându-se deasupra oceanului în timpul semifinalelor feminine, luni.
O balenă ridcându-se deasupra oceanului în timpul semifinalelor feminine, luni.

Cu toți ochii ațintiți spre ocean în ultima zi a competiției de surfing din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, luni după-masă, și-a făcut apariția un „concurent” neașteptat: o balenă!

Proba de surfing a olimpiadei de vară se ține în Pacificul de Sud, la Teahupo'o, în Tahiti (Polinesia Franceză).

La o distanță „sigură” de sportivele Brisa Hennessy din Costa Rica și Tatiana Weston-Web din Brazilia, care concurau în meciul lor din semifinale, balena s-a ridicat deasupra apei, oferind spectatorilor și fotografilor olimpici un moment unic, de care își vor aminti toată viața.

Semifinala a doua a probei de surfing de luni a decurs potrivit planului.
Semifinala a doua a probei de surfing de luni a decurs potrivit planului.

Associated Press scrie că nu este ceva neobișnuit ca animalele – păsări, foci sau chiar rechini – să apară în timpul concursurilor de surfing.

Tahiti, unde are loc proba de surfing olimpică de anul acesta, la distanță de 14.000 de kilometri de Paris, este un loc frecventat de cetacee, care vin acolo mai ales în timpul sezonului de împerechere, de nașteri și migrație.

Tahiti are mai multe zone marine protejate. În aprilie, liderii indigeni din Pacific, inclusiv unii din Tahiti, au semnat un tratat în care balenele sunt recunoscute ca „persoane legale”. Declarația nu se reflectă însă în legislația țărilor respective. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Chișinău: Taxele locale aprobate pentru 2024 se aplică din 26 iulie

Primăria estimează încasări de peste 380 de milioane de lei din taxele adunate de la cetățeni.
Primăria estimează încasări de peste 380 de milioane de lei din taxele adunate de la cetățeni.

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) informează că noile taxe locale aprobate pe 23 iulie de Consiliul Municipal Chișinău pentru anul 2024, cu o întârziere de aproximativ șapte luni, au început să se aplice din 26 iulie.

Pentru perioada 1 ianuarie - 25 iulie 2024, se vor aplica taxele locale conform dispozițiilor primarului general al mun. Chișinău privind bugetul provizoriu.

Primăria estimează că taxele adunate de la cetățeni și agenți economici în acest an ar putea aduce în bugetul municipal aproape 388 de milioane de lei, adică 5% din totalul veniturilor bugetare ale capitalei.

Față de bugetul pentru anul trecut, încasările din taxe vor crește cu aproximativ 42 de milioane de lei.

Autoritățile municipale au păstrat și anul acesta taxa pentru salubrizare, care în trecut a trezit nemulțumirea mai multor chișinăuieni. Locuitorii capitalei vor scoate din buzunar 120 de lei anual, ceea ce va aduce municipalității circa 28 de milioane de lei.

Decizia privind taxele locale, în mod normal, se aprobă odată cu bugetul localității. Potrivit legislației, bugetele locale pentru anul viitor trebuie adoptate până pe 10 decembrie. Anul acesta, primăria Chișinău a adoptat taxele abia pe 23 iulie, iar bugetul a fost votat pe 30 iulie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Kamala Harris și-a asigurat formal nominalizarea democraților pentru alegerile din SUA

Kamala Harris la sediul campaniei sale electorale din Wilmington, Delaware, la 22 iulie.
Kamala Harris la sediul campaniei sale electorale din Wilmington, Delaware, la 22 iulie.

În Statele Unite, Kamala Harris a mai făcut un pas spre candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă, la care se va confrunta cu fostul președinte republican Donald Trump.

Harris și-a asigurat formal nominalizarea prezidențială a Partidului Democrat luni seară - devenind prima femeie de culoare care conduce un bilet major de partid.

Nominalizarea a devenit oficială după cinci zile de votare online de către delegații Convenției Naționale Democrate, care s-a încheiat luni seară, partidul declarând într-o declarație publicată cu puțin înainte de miezul nopții (ora locală) că 99% din delegații care au votat - au votat pentru Harris.

Încoronarea lui Harris ca purtător de standard al partidului său - scrie Associated Press - încheie o perioadă tumultuoasă și frenetică pentru democrați, începută cu performanța slabă a președintelui Joe Biden în dezbaterea din iunie cu Donald Trump.

De îndată ce Biden și-a încheiat brusc candidatura, Harris și echipa ei au lucrat rapid pentru a obține sprijinul celor 1.976 de delegați ai partidului. Ea a atins acest prag cu viteză neobișnuită, la doar 32 de ore după anunțul lui Biden.

Te-ar putea interesa și: Cum ar putea fi politica externă a Kamalei Harris, dacă va ajunge președintă?

Harris urmează să anunțe în orele următoare cine va fi partenerul ei, ca viitor vicepreședinte, în campania electorală. Lista - spun analiștii - s-a redus la două nume, iar cel care iese în față pare să fie al guvernatorului din Minnesota, Tim Walz, mai favorizat luni de comentatorii de presă decât Josh Shapiro, guvernatorul din Pennsylvania.

Un strateg democrat din Minnesota care a participat la o strângere de fonduri în Minneapolis luni i-a descris atât pe guvernatorul Tim Walz, cât și publicul său de peste 300 de persoane ca fiind „plini de energie”.

„A avut o energie, o vigoare, o intensitate în unele dintre remarcile sale care au semnalat cu adevărat că, fie că va fi sau partenerul lui Harris, va fi folosit ca un atu instrumental în campanie”, a spus Abu Amara după eveniment, menționând că unii dintre cei prezenți purtau tricouri cu textul „Walz pentru VP”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Municipalitatea vrea să închidă gunoiștea de la Ciocana cu ajutorul unei firme din Turcia

Fotografie de la semnarea contractului dintre reprezetanții Regiei Autosalubritate și firmei din Turcia, 2 august, la Chișinău.
Fotografie de la semnarea contractului dintre reprezetanții Regiei Autosalubritate și firmei din Turcia, 2 august, la Chișinău.

Întreprinderea municipală Regia Autosalubritate a semnat, pe 2 august, un contract cu o companie turcă care va supraveghea închiderea depozitului temporar de deșeuri din sectorul Ciocana și construirea unei stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor.

Firma turcă – LIV MUH MUS INS LTD – a fost selectată în urma unei licitații desfășurate pe platforma electronică de achiziții a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Fondată în 2004, pe site-ul companiei se spune că oferă servicii administrațiilor locale în domeniul rețelelor de apă, al rețelelor de apă uzată (inclusiv apă pluvială), al stațiilor de tratare a apelor uzate, al proiectării depozitelor de deșeuri sanitare, al planificării și gestionării proiectelor etc.

Potrivit Regiei Autosalubritate, firma va avea rolul de a supraveghea etapele lucrărilor „de recultivare și închidere” a gunoiștii din sectorul Ciocana al capitalei. Aceeași firmă va supraveghea și construcția, la Chișinău, unei stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor municipale, unde vor fi aduse și sortate deșeurile colectat de Autosalubritate, apoi transportate la depozit.

Lucrările propriu-zise vor fi făcute de o altă firmă, care urmează a fi selectată.

Acțiunile fac parte dintr-un proiect mai amplu - „Deșeuri solide Chișinău”- prin care municipalitatea vrea să modernizeze managementul deșeurilor din capitală.

Potrivit unui răspuns al Regiei Autosalubritate pentru Europa Liberă, proiectul este implementat începând cu anul 2020 și urma să fie încheiat în 2023.

Deocamdată, în cadrul proiectului, au fost achiziționate mii de containere și peste 80 de autospeciale pentru evacuarea gunoiului.

Bugetul total al proiectului este de aproape 23 milioane de euro, unde contribuția municipalității este 2,8 milioane euro, restul banilor sunt împrumutul de la BERD și granturi de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) și țările membre al Uniunii Europene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG