Linkuri accesibilitate

Un război la scară largă între Israel și Hezbollah, susținut de Iran, „nu este în interesul” Teheranului


Portrete ale liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și ale liderului suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, în timpul unei manifestații la Beirut.
Portrete ale liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și ale liderului suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, în timpul unei manifestații la Beirut.

De câteva luni, Israelul și gruparea militantă libaneză Hezbollah efectuează atacuri constante peste graniță care au ucis zeci de oameni și au provocat strămutarea a mii de persoane.

Acum, au apărut temeri legate de un război în toată regula între cei doi adversari, pe fondul unui atac mortal cu rachete din Liban asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel.

Hezbollah a negat prompt că ar fi responsabil pentru atacul din 27 iulie care a ucis 12 persoane, inclusiv copii. Israelul a promis însă că se va răzbuna pe gruparea Hezbollah, susținută de Iran.

Experți afirmă că nicio parte nu dorește un război de amploare într-o regiune cuprinsă de incertitudini de când Israelul a lansat, în octombrie 2023, războiul împotriva Hamas, gruparea militantă palestiniană care conduce Fâșia Gaza și care a fost desemnată ca organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

Racheta a lovit un teren de fotbal din Majdal Shams pe 27 iulie, omorând 12 membri ai comunității religioase druze.
Racheta a lovit un teren de fotbal din Majdal Shams pe 27 iulie, omorând 12 membri ai comunității religioase druze.

Michael Horowitz, șeful serviciilor de informații de la firma de consultanță Le Beck International, cu sediul în Bahrain, a declarat că Israelul și Hezbollah sunt în pragul unei escaladări majore.

„Deși, cred că niciuna dintre părți nu este interesată de o astfel de evoluție”, a spus el, adăugând că „un conflict între Israel și Hezbollah este foarte periculos” pentru Iran.

Teheranul este principalul aliat al Hezbollah, iar gruparea militantă libaneză este un membru-cheie al așa-numitei axe de rezistență a Iranului, rețeaua sa largă de grupări militante și organizații afiliate care îl ajută să se opună Israelului și Statelor Unite.

De asemenea, Hezbollah este considerată a fi un element cheie al eforturilor Iranului de a descuraja Israelul sau Washingtonul să intre în război împotriva Teheranului.

„Prea costisitor” pentru Iran

Hezbollah și grupările militante susținute de Iran în Irak, Siria și Yemen au efectuat atacuri împotriva Israelului după ce acesta și-a lansat războiul devastator în Gaza, care a început la scurt timp după atacul Hamas din 7 octombrie din Israel, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane.

Hamidreza Azizi, cercetător la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, a declarat că scopul atacurilor a fost de a "pune presiune pe Israel" și de a "salva Hamas", care este susținut de Iran.

„Această coordonare a fost susținută în mod clar de Iran, dar scopul final nu este de a extinde domeniul de aplicare al războiului, ci de a-l încheia”, a adăugat el. „Nu cred că există vreo modalitate prin care Iranul ar beneficia de pe urma unui război între Israel și Hezbollah”.

Azizi a declarat că Iranul și aliații săi au devenit din ce în ce mai preocupați de costul ostilităților lor cu Israelul, care a ripostat vizând comandanții, facilitățile militare și activitățile financiare ale grupurilor susținute de Iran, inclusiv Hezbollah.

„Axa de rezistență” a Iranului

Hezbollah este considerat principalul partener militant al Iranului, care ajută Teheranul să își gestioneze rețeaua de aliați regionali statali și nestatali.

Horowitz a descris gruparea libaneză drept „cel mai puternic instrument din arsenalul Iranului” care, într-un fel, poate fi chiar „mai puternic decât Iranul însuși” în descurajarea Israelului.

Aliații Iranului în regiune. Fâșia Gaza - Hamas, Jihadul Islamic Palestinian; Irak - Kata'ib Hezbollah, Asa'ib Ahl al-Haq, Harakat al-Nujaba, Forțele de Mobilizare; Liban - Hezbollah; Siria - guvernul Bashar al-Assad, brigăzile Fatemiyun și Zainabiyun; în Yemen - rebelii Huthi.
Aliații Iranului în regiune. Fâșia Gaza - Hamas, Jihadul Islamic Palestinian; Irak - Kata'ib Hezbollah, Asa'ib Ahl al-Haq, Harakat al-Nujaba, Forțele de Mobilizare; Liban - Hezbollah; Siria - guvernul Bashar al-Assad, brigăzile Fatemiyun și Zainabiyun; în Yemen - rebelii Huthi.

În cazul în care izbucnește un război, Iranul ar putea fi antrenat în apărarea aliatului său cheie, a declarat Horowitz.

„Și dacă Israelul plătește deja prețul luptei cu Hezbollah, care este principala forță militară a Iranului, atunci Israelul ar putea fi, de asemenea, dispus să își asume mai multe riscuri față de Iran.”

Jocul echilibristic al Hezbollah

De obicei, Hezbollah nu s-a ferit să revendice atacurile asupra țintelor israeliene. Însă, după atacul din Înălțimile Golan, a emis o rară negare a responsabilității.

Horowitz a atribuit această negare numărului mare de morți civili, dar și faptului că toate victimele erau membri ai comunității Druze, o minoritate etnică și religioasă vorbitoare de arabă din Liban, Siria, Înălțimile Golan și nordul Israelului.

Horowitz a menționat că majoritatea membrilor comunității druze din Înălțimile Golan, pe care Israelul le-a anexat de la Siria în 1981, nu se consideră israelieni.

El a adăugat că Hezbollah este, de asemenea, conștient de faptul că libanezii nu doresc un alt război costisitor cu Israelul.

În 2006, răpirea de către Hezbollah a unor polițiști de frontieră israelieni a declanșat un conflict devastator de cinci săptămâni cu Israelul, care a ucis 1 200 de libanezi, majoritatea civili.

În cazul unui război de proporții cu Israelul, „mulți libanezi s-ar putea întreba de ce Hezbollah a riscat soarta unei țări care deja se află pe marginea prăpastiei și cum uciderea copiilor și adolescenților druzi a ajutat cauza palestiniană pe care Hezbollah pretinde că o apără”, a spus Horowitz.

Ce se întâmplă dacă izbucnește războiul?

Având în vedere tensiunile crescânde și faptul că, la 29 iulie, cabinetul de securitate al Israelului l-a autorizat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să riposteze împotriva Hezbollah, perspectiva unui război în toată regula pare să fie reală.

În seara zilei de 30 iulie, Israelul a lansat o lovitură aeriană asupra Beirutului, soldată, potrivit Israelului, cu uciderea lui Fuad Shukr, unul dintre cei mai importanți militari ai Hezbollah de la înființarea sa în anii 1980. Câteva ore mai târziu, liderul Hamas din exil, Ismail Haniyeh, a fost ucis în timpul unei vizite la Teheran. În timp ce Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacul împotriva lui Haniyeh, Iranul l-a învinuit în mod explicit pe adversarul său.

Înainte de cele două asasinate, Azizi a declarat că Iranul și aliații săi regionali erau „pregătiți pentru o altă fază de escaladare semnificativă, dar progresivă, împotriva Israelului”.

El a afirmat însă că implicarea directă a Iranului ar putea depinde de modul în care se va desfășura un potențial război între Israel și Hezbollah.

În cazul izbucnirii războiului, membrii axei de rezistență și-ar intensifica probabil atacurile împotriva Israelului, vizând în același timp trupele și bazele americane din regiune, în încercarea de a face presiuni asupra Washingtonului pentru a ține Israelul în frâu, a declarat Azizi.

El a adăugat că Hezbollah ar putea să se apere și eventual să răspundă dacă Israelul își limitează ofensiva la un atac aerian. Dar, având în vedere că atacurile israeliene i-au slăbit comandamentul în ultimele luni, gruparea libaneză ar putea avea dificultăți în a face față unei ofensive terestre, a spus el.

În acest caz, brațul de peste mări al puternicului Corp al Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, Forța Quds, ar putea pune la bătaie un grup de luptători.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG