Linkuri accesibilitate

Liderul Hamas din exil, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran


Liderul Hamas, Ismail Haniyeh (stânga), în timpul unei vizite în Qatar.
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh (stânga), în timpul unei vizite în Qatar.

Liderul Hamas exilat, Ismail Haniye, a fost asasinat la Teheran, au anunțat miercuri dimineața reprezentanții Gărzii Revoluționare paramilitare a Iranului. Hamas a dat vina pe Israel pentru atac, transmite Associated Press.

Israelul a promis că îi va ucide pe Haniyeh și alți lideri ai Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv în SUA și UE, în urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, atac soldat cu 1.200 de morți și 250 de ostatici.

Contactat de AP, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene nu a răspuns solicitării de comentariu. Israelul în general nu comentează când vine vorba de asasinatele comise de agenția lui de informații Mossad.

Hamas a spus că Haniyeh a fost ucis „într-un atac aerian sionist asupra reședinței sale din Teheran, după ce a participat la învestirea noului președinte al Iranului”, marți.

„Hamas declară marelui popor palestinian și poporului națiunilor arabe și islamice și tuturor oamenilor liberi din lume: fratele lider Ismail Haniyeh este un martir”, se mai arată în declarația grupării.

Haniyeh a părăsit Fâșia Gaza în 2019 și a trăit în exil în Qatar. Liderul Hamas din Gaza este Yehya Sinwar, cel care a condus atacul din 7 octombrie.

Haniyeh a fost la Teheran pentru a participa marți la ceremonia de depunere a jurământului președintelui iranian Masoud Pezeshkian. Iranul nu a oferit detalii despre cum a fost ucis Haniyeh, iar Garda a spus că desfășoară o investigație.

Analiștii de la televiziunea de stat iraniană au început imediat să dea vina pe Israel pentru atac.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Casei Albe. Aparentul asasinat vine într-un moment sensibil, deoarece administrația Biden încercă să convingă Hamas și Israelul să accepte cel puțin un acord temporar de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

Uciderea lui Haniyeh, motiv de escaladare a conflictului cu Israel

„Asasinarea fratelui Haniyeh de către ocupanții israelieni reprezintă o escaladare gravă care urmărește să încalce voința Hamas”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.
El a spus că Hamas, gruparea islamistă palestiniană care a condus Gaza, va continua calea pe care o urmărea, adăugând: „Suntem încrezători în victorie”.

Cel mai înalt organism de securitate al Iranului este de așteptat să se întâlnească pentru a decide strategia țării ca reacție la moartea lui Haniyeh, un aliat apropiat al Teheranului, a declarat o sursă de rang înalt pentru Reuters.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a condamnat uciderea lui Haniyeh.

Facțiunile palestiniene din Cisiordania ocupată au cerut o grevă generală și demonstrații în masă.

Haniyeh, care locuia în ultimii ani în Qatar, era considerat interfața diplomației internaționale a grupului palestinian.

Trei dintre fiii săi au fost uciși recent în Gaza într-un atac aerian israelian, în contextul războiul declanșat de atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG