Linkuri accesibilitate

Candidatele la UE rămân în urmă în ce privește drepturile LGBTI (ILGA-Europe)


An de an, marșul Pride de la Chișinău atrage tot mai mulți participanți, iar împrejurările în care se ține devin mai calme.
An de an, marșul Pride de la Chișinău atrage tot mai mulți participanți, iar împrejurările în care se ține devin mai calme.

Un nou raport anual despre starea drepturilor persoanelor LGBTI arată că majoritatea țărilor candidate la aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv R. Moldova, sunt rămase în urmă în ce privește adoptarea de legislație corespunzătoare, punându-și astfel propriii cetățeni în pericol.

Două din țările candidate, anume Georgia și Turcia, „erodează activ drepturile omului și libertățile fundamentale”, adoptând legi împotriva persoanelor LGBTI, se spune în raportul anual dat publicității de ILGA-Europe, cea mai mare asociație de organizații LGBTI din Europa.

Este remarcată de asemenea stagnarea unei inițiative din Ucraina pentru crearea de parteneriate civile ale persoanelor de același sex.

„În întreaga Europă, oamenii sunt țintele limbajului urii, iar drepturile lor sunt activ subminate, în timp ce prea multe țări din regiune stagnează” în ce privește consolidarea protejării legale a persoanelor LGBTI, a declarat cu ocazia lansării raportului Katrin Hugendubel, Director of Advocacy la ILGA-Europe.

Potrivit unei noi „hărți curcubeu” care reflectă gradul de protecție pentru LGBTI în 49 de țări europene, cele mai puțin prietenoase cu aceste persoane rămân Rusia, Azerbaidjan și Turcia.

Ca și anii trecuți, Moldova este printre țările cu un grad mediu de respectare a drepturilor LGBTI, anume în proporție de 39% (neschimbat față de anul trecut). Pentru comparație, Islanda are procentajul de 83%, dar România, țară UE, numai 19%, iar Turcia doar 5%.

Într-un comentariu pentru Europa Liberă Moldova, Angela Frolov, administrator și director de programe la GENDERDOC-M, a confirmat stagnarea din ultimul an: „Cu părere de rău, în anul 2023 Moldova nu a făcut nici un pas înainte în direcția drepturilor LGBT. Mai mult decât atât, în decembrie a fost votată o lege care interzice anabolizanții și lista de substanțe interzise conține și cele care intră în tratamentul hormonal pentru bărbații trans (....) Noi așteptăm de la stat două legi importante, legea pentru recunoașterea legală a genului pentru persoanele trans și legea pentru legalizarea cuplurilor LGBT. Dar pentru aceste legi este nevoie de mult curaj politic, și noi avem alegeri.”

UE: Malta în frunte, România către coadă

Malta este și anul acesta țara europeană cea mai avansată în ce privește drepturile omului, urmată de Islanda și Belgia.

La coada clasamentului UE se află Polonia, România și Bulgaria, trei dintre ultimele țări care nu oferă niciun fel de recunoaștere cuplurilor de același sex în blocul cu 27 de membri, în ciuda multiplelor decizii judecătorești europene care le obligă la aceasta.

Raportul remarcă saltul făcut în clasament de Grecia și Estonia, două țări care în ultimul an au adoptat legi ce asigură dreptul la căsătorie pentru cuplurile LGBTI.

Clasamentul ILGA-Europe se bazează în primul rând pe cadrul legislativ din fiecare țară și la comportamentul autorităților referitor la LGBTI, nu neapărat la gradul de acceptare a acestor persoane în societate.

Aceasta explică de ce Moldova, de pildă, deși are o societate mai degrabă conservatoare, este în clasament înaintea unor țări cu o scenă LGBTI mult mai vizibilă, cum sunt Cehia sau Italia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG