Linkuri accesibilitate

Secarea Nistrului la Hotin: guvernele de la Chișinău și Kiev caută explicații și soluții, propaganda rusă le-a și găsit


Retragerea albiei Nistrului la Hotin a fost prezentată în imagini îngrijorătoare, devenite virale pe net (stânga). Imagini de pe satelit obținute de Europa Liberă sugerează o situație mai puțin dramatică.
Retragerea albiei Nistrului la Hotin a fost prezentată în imagini îngrijorătoare, devenite virale pe net (stânga). Imagini de pe satelit obținute de Europa Liberă sugerează o situație mai puțin dramatică.

Ministrul Mediului din Ucraina a declarat marți că împuținarea apei în Nistru surprinsă în apropiere de cetatea Hotin în imagini devenite virale pe net ar fi cauzată de secetă, iar omologul său moldovean a dat asigurări că, în aval, pe teritoriul R. Moldova, „nu există riscuri”. 

Ministrul ucrainean al Protecției Mediului și a Resurselor Naturale, Ruslan Streleț, și ministrul moldovean al Mediului, Sergiu Lazarencu, au vorbit jurnaliștilor la Chișinău, unde Streleț a făcut o scurtă escală pe 28 mai pentru discuții despre pași comuni de apropiere de UE.

Cu o zi înaintea vizitei despre care cei doi miniștri au spus că a fost planificată mai demult, imagini video difuzate pe Facebook de o localnică din Ucraina și preluate rapid în R. Moldova înfățișau o porțiune considerabilă a albiei Nistrului secată, mai jos de Hotin.

În vreme ce autoarea clipului de pe social media spune în spatele camerei că „așa ceva nu a mai existat vreodată”, alți comentatori care ar locui în zonă spun în comentarii că aceasta nu este o situație neobișnuită, iar Nistrul s-ar fi redus în proporții asemănătoare și în alți ani.

Imaginile cu Nistrul secat la Hotin au fost preluate de presa rusă în articole în care a revenit la narative mai vechi că Ucraina ar „fura Moldovei cel mai mare râu” pentru a produce curent electric în amonte pe Nistru, adăugând și un avertisment nou că R. Moldova ar risca să rămână fără apă în cursul acestei veri, pentru că Ucraina ar deversa acum masiv apă din lacul de acumulare al centralei Novodnistrovsk, care s-ar goli.

Vorbind alături de omologul său ucrainean, ministrul moldovean al Mediului, Sergiu Lazarencu, a spus însă jurnaliștilor la Chișinău, pe 28 mai, că deversările de la Novodnistrovsk s-au făcut în mod regulamentar, iar în acest moment „nu există riscuri”.

Schimbarea climei sau nevoia de a spori producția de energie electrică

Hidrocentrala de la Novodnistrovsk și lacul său de acumulare se află în amonte pe Nistru, la aproximativ 15 kilometri de granița cu R. Moldova.

Presa ucraineană a scris că autoritățile au folosit hidrocentrala la capacitate maximă, deversând volume mari de apă din lacul de acumulare, pentru a compensa deficitul de energie electrică apărut în Ucraina după bombardarea infrastructurii sale energetice de către Rusia, în această iarnă și primăvară.

În noaptea de 29 martie, forțele ruse au bombardat chiar și hidrocentrala Novodnistrovsk, în ciuda proximității sale de granița cu R. Moldova.

Patrula de protecție a peștelui Cernăuți a spus și ea că nivelul apei în lacul de acumulare de la Novodnistrovsk a scăzut brusc de la mijlocul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai, de la 120,83 metri deasupra nivelului mării la 114,9 m. Un comunicat al instituției avertiza că scăderea nivelului apei „provoacă pagube semnificative ihtiofaunei lacului”.

Imagini din satelit arată lacul de acumulare de la Novodnistrovsk pe 27 aprilie (stânga) și 26 mai.
Imagini din satelit arată lacul de acumulare de la Novodnistrovsk pe 27 aprilie (stânga) și 26 mai.

Imagini din satelit obținute de Europa Liberă cu ajutorul platformei Planet sugerează de asemenea reducerea volumului de apă în lacul de acumulare de la Novodnistrovsk, în ultima lună, dar nu o scădere dramatică.

Deversările din lacul de acumulare pentru a spori producerea de curent electric nu explică însă scăderea apei Nistrului la Hotin, zonă aflată mai sus de Novodnistrovsk.

Imaginile din satelit arată că, în prezent, lățimea Nistrului este la Hotin de numai 125 de metri față de zona inundabilă a râului, de 325 de metri.

Explicația dată de ministerul moldovean al Mediului într-un comunicat este lipsa precipitațiilor în munții Carpați.

Imagini din satelit ale Nistrului în zona satului Braga, regiunea Hmelnitski, de unde s-au răspândit online imaginile cu râul secat
Imagini din satelit ale Nistrului în zona satului Braga, regiunea Hmelnitski, de unde s-au răspândit online imaginile cu râul secat

În declarațiile făcute jurnaliștilor la Chișinău, pe 28 mai, ministrul ucrainean Streleț a spus că „este complicat de găsit motivul” pentru care a scăzut acum nivelul apei în Nistru, dar a avertizat că o cauză sunt și schimbările climatice.

Ministrul ucrainean a mai spus că Agenția de Resurse a Apelor din Ucraina și autoritățile din R. Moldova își vor uni eforturile pentru a ajunge la o decizie despre ce acțiuni urmează să fie întreprinse.

Autoritățile de la Chișinău au dat asigurări la rândul lor că deversările de la Novodnistrovsk nu afectează alimentarea populației din R. Moldova cu apă sau „menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice”.

Hidrocentrala electrică de la Novodnistrovsk, Ucraina (fotografie datând din 2018)
Hidrocentrala electrică de la Novodnistrovsk, Ucraina (fotografie datând din 2018)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

XS
SM
MD
LG