Linkuri accesibilitate

Explozii în apropierea graniței. Poliția de frontieră: spațiul aerian al R. Moldova nu a fost survolat de rachete rusești


Centrala hidroelectrică de la Novodnisrtovsk
Centrala hidroelectrică de la Novodnisrtovsk

Poliția de Frontieră anunță că nicio rachetă rusească nu a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, la 29 martie, deși mai multe mesaje pe canalele de Telegram și în rețeaua X (fostul Twitter) afirmau că două rachete au survolat spațiul aerian moldovean.

Într-un comunicat, Poliția de Frontieră anunță că patrulele din punctele Ocnița, Otaci și Soroca au raportat cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei, la ora 5:40, 29 martie. Totodată, precizează că sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat „nicio intrare neautorizată”.

„Autoritățile ucrainene au confirmat că, în regiunea Novodnistrovsk, situată în apropierea graniței cu R. Moldova, au avut loc trei lansări de rachete”, a mai spus Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Incidentul are loc pe fundalul unui nou atac masiv al Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei, în noaptea de 28 spre 29 martie. La Novodnistrovsk se află o mare centrală hidroelectrică, la numai 15 kilometri de granița cu R. Moldova.

Apărarea antiaeriană ucraineană a spus că a distrus noaptea trecută 58 dintre dronele lansate de Rusia, dar numai 26 dintr-un total de 39 de rachete.

Operatorul ucrainean de rețele electrice, Ukrenerho, a spus că loviturile rusești au avariat centrale termoelectrice din regiunile Dnipropetrovsk, Poltava și Cerkasî, aparținând companiei private DTEK.

Săptămâna aceasta, autoritățile ucrainene au spus că „atacurile inamice devin din ce în ce mai frecvente și mai masive, reprezentând o amenințare tot mai mare la adresa securității energetice a Ucrainei”.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc peste 15 incidente:

  • căderi de fragmente de rachete și drone;
  • violări ale spațiului aerian de către rachete rusești;
  • atacuri asupra obiectelor de infrastructură sau militare în regiunea transnistreană;
  • schimb de focuri pe segmentul transnistrean a frontierei moldo-ucrainene.
XS
SM
MD
LG