Linkuri accesibilitate

Rusia ar fi utilizat un nou tip de bombe ghidate în atacul asupra orașului Harkov


Urme ale unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Harkov. Aflată aproape de granița cu Rusia, localitatea este o țintă frecventă pentru artileria și aviația Moscovei.
Urme ale unui atac rusesc asupra orașului ucrainean Harkov. Aflată aproape de granița cu Rusia, localitatea este o țintă frecventă pentru artileria și aviația Moscovei.

Armata rusă ar fi utilizat un nou tip de bombe ghidate în atacurile aeriene asupra orașului Harkov, care s-au soldat cu moartea unei persoane, susțin autoritățile locale. Atacul l-a făcut pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să ceară din nou Occidentului sisteme anti-aeriene Patriot.

Șeful Poliției regionale din Harkov, Volodimir Timoșko, a fost primul care a susținut că Moscova ar fi utilizat un nou tip de bombe ghidate, pe care le-a descris ca fiind de model UMPB D-30.

„Este ceva între o bombă aeriană ghidată, pe care rușii au mai folosit-o recent - și o rachetă. Este o bombă zburătoare, ca să zicem așa”, a spus Timoșko la locul bombardamentului.

La 28 martie, Ucraina a anunțat, pe de altă parte, că a interceptat 26 din cele 28 de drone Shahed lansate de Rusia în primele ore ale dimineții. Acestea au fost doborâte în regiunile Dnipropetrovsk, Harkov, Odesa și Zaporojia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat aceste atacuri, pe care le-a calificat drept „teroare rusă”. Liderul de la Kiev a reiterat recent solicitarea sa ca occidentalii să ofere Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

„Nicio justificare rațională nu poate explica de ce sistemele Patriot, care sunt multe în lume, nu acoperă încă cerul deasupra Harkovului și a altor orașe și localități atacate de teroriștii ruși”, a spus Zelenski în mesajul său zilnic către națiune.

Noi bombardamente de ambele părți ale frontului

Autoritățile locale din regiunea ucraineană Zaporojia au afirmat joi că mai multe case au fost lovite și cel puțin două persoane rănite în noi atacuri rusești.

Guvernatorul regiunii Herson, din sudul țării, a declarat că o femeie în vârstă de 61 de ani a murit în casa sa în timpul unui atac cu drone asupra satului în care locuia, pe malul Niprului.

O persoană a fost ucisă de focuri de artilerie la Nikopol, un oraș din sud-estul țării, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lissak.

De asemenea, opt civili au fost răniți în Nikolaev, un mare oraș din sudul Ucrainei, în urma unui atac cu rachete balistice, potrivit primarului acestuia, Oleksandr Sienkevitci.

Explozia unei mine într-un sat din regiunea sudică Herson a ucis o persoană și a rănit alta, ale cărei picioare au trebuit amputate, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

La rândul ei, Rusia a anunțat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 18 rachete ucrainene în apropierea orașului de frontieră Belgorod, într-un nou atac care survine pe fondul intensificării loviturilor reciproce de la granița Ucrainei cu Rusia.

Guvernatorul Belgorodului a declarat că o persoană a fost rănită în timpul barajului de rachete.

Rămășițele unei muniții pe o stradă din Belgorod în urma unui bombardament, ceea ce autoritățile locale au numit o lovitură militară ucraineană, 17 martie 2024.
Rămășițele unei muniții pe o stradă din Belgorod în urma unui bombardament, ceea ce autoritățile locale au numit o lovitură militară ucraineană, 17 martie 2024.

ONU denunță cazuri de execuție a prizonierilor ucraineni

Cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni au fost executați de forțele ruse între 1 decembrie 2023 și 29 februarie 2024, arată un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), publicat marți, 26 martie.

Raportul OHCHR notează că a confirmat 12 cazuri de execuții a prizonierilor de război ucraineni capturați în timpul iernii, ceea ce sugerează că unii dintre ei ar fi fost executați în grup.

Raportul pornește de la interviurile cu 60 de soldați ucraineni eliberați din captivitate.

Relatările lor au confirmat fapte de tortură, tratamente inumane sau degradante și pedepse severe aplicate pe scară largă prizonierilor de război ucraineni aflați în captivitate în Rusia.

De asemenea, sunt confirmate și condițiile de detenție care nu respectă dreptul internațional, precizează OHCHR.

OHCHR a intervievat, de asemenea, 44 de prizonieri de război ruși care nu au relatat cazuri de tortură în locurile oficiale de detenție ucrainene.

Pe de altă parte, organizația precizează în raport că există și acuzații credibile privind torturarea și aplicarea de rele tratamente prizonierilor ruși. Aceste acte ar fi avut loc în zonele de tranzit, după scoaterea prizonierilor de pe front.

Articol scris cu ajutorul Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG