Linkuri accesibilitate

Varșovia cere explicații Moscovei după ce o rachetă a intrat în spațiul aerian polonez


Armata poloneză și forțele NATO din Polonia au activat forțele aeriene în urma noului incident de securitate din apropierea graniței cu Ucraina.
Armata poloneză și forțele NATO din Polonia au activat forțele aeriene în urma noului incident de securitate din apropierea graniței cu Ucraina.

Polonia solicită explicații Rusiei după ce duminică una din rachetele lansate de armata rusă asupra Ucrainei a intrat în spațiul aerian polonez. Atacurile Moscovei au vizat inclusiv obiective ale infrastructurii energetice ucrainene.

Potrivit armatei poloneze, racheta lansată de Rusia a intrat în spațiul aerian al Poloniei la ora locală 04:23. Ea a survolat o zonă de aproximativ doi kilometri, timp de 39 de secunde, în apropierea localității Oserdow, de lângă granița cu Ucraina, scrie The Associated Press.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslav Kosniak-Kamysz, a spus într-o conferință de presă că racheta ar fi fost doborâtă de armată dacă ar fi existat indicii că se îndrepta spre o țintă de pe teritoriul polonez. În realitate, era vizată însă o țintă din regiunea Lvov, notează reprezentanții armatei.

Oficialul a mai adăugat că autoritățile poloneze au monitorizat atacul de duminică asupra Ucrainei și s-au aflat în contact permanent cu Kievul.

„Atacul cu rachete de noaptea trecută asupra Ucrainei a fost unul din cele mai intense de la începutul agresiunii rusești. Toate procedurile strategice au fost lansate la timp, iar obiectul a fost monitorizat până a părăsit spațiul aerian polonez”, se menționează în comunicatul comandamentului operațional al forțelor armatei poloneze.

Pe plan diplomatic, Varșovia a anunțat că va cere explicații Rusiei în legătură cu acest incident.

„Cerem Federației Ruse să înceteze atacurile aeriene teroriste asupra locuitorilor și teritoriului Ucrainei și să înceteze războiul”, se menționează în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

Un adjunct al șefului diplomației poloneze, Andrzej Szejna, a confirmat pentru presa poloneză că ambasadorul rus va fi convocat la Minister, unde urmau să îi fie solicitate explicații și înmânată o notă de protest.

În 2022, doi polonezi au fost uciși în urma unei explozii a unei rachete. Oficialii occidentali au susținut că incidentul a fost provocat de o rachetă a sistemului ucrainean de apărare anti-aeriană, intrată în spațiul aerian polonez. Ei au acuzat și Rusia, a cărei armată a lansat racheta doborâtă de trupele ucrainene.

Unul din cele mai intense atacuri

Moscova a lansat în noul atac asupra Ucrainei 57 de rachete și drone, care au avut ca țintă și Kievul, dar și numeroase obiective de infrastructură critică, în special din vestul țării. Compania Naftogaz a confirmat că a fost vizat în atac și un depozit subteran de gaze, transmite Reuters.

Autoritățile ucrainene susțin că în atac au fost utilizate și rachete supersonice Kinjal, care sunt greu de doborât dacă nu este identificată în prealabil ținta acestora, a spus guvernatorul regiunii Lvov, Maxim Kozțki, într-o postare pe Telegram.

Apărarea anti-aeriană ucraineană a raportat că a doborât majoritatea rachetelor și dronelor lansate de Rusia.

Atacul a vizat cu precădere obiective ale infrastructurii energetice, ceea ce indică încercarea Moscovei de a ține sub presiune sistemul energetic ucrainean. Ministerul Energiei de la Kiev a anunțat la scurt timp că a încetat exporturile de energie electrică, fiind inițiate importuri în regim de urgență din țări precum România și Slovacia.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG