Linkuri accesibilitate

Rusia a lansat un atac masiv asupra sistemului energetic din Ucraina. Hidrocentrala Dnipro, grav avariată


O fotografie de pe canalul Telegram al lui Petro Andriușcenko, consilierul șefului administrației orașului Mariupol, cu un troleibuz în flăcări pe rampa hidrocentralei după atacurile rusești din Dnipro, 22 martie 2024.
O fotografie de pe canalul Telegram al lui Petro Andriușcenko, consilierul șefului administrației orașului Mariupol, cu un troleibuz în flăcări pe rampa hidrocentralei după atacurile rusești din Dnipro, 22 martie 2024.

Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă. Alerta aeriană a fost declanșată pe întreg teritoriul țării. Au fost vizate numeroase ținte din Ucraina, inclusiv instalații energetice – pentru prima dată după mult timp. Există morți și răniți.

„Cel mai mare atac de până acum.”

Potrivit ministrului ucrainean al Energiei, German Halușcenko, acesta a fost cel mai mare atac asupra sectorului energetic ucrainean din ultima perioadă. „Scopul lor este nu numai să provoace daune, ci să încerce, ca și anul trecut, să producă o perturbare de amploare a sistemului energetic al țării. Din nefericire, loviturile au provocat daune instalațiilor de generare, sistemului de transport și distribuție a energiei electrice în diferite regiuni”, a scris ministrul pe Facebook. Mai multe regiuni ucrainene se confruntă cu întreruperi de energie electrică.

Halușcenko a confirmat că, din cauza bombardamentelor, una din liniile electrice care alimentează centrala nucleară din Zaporojie a fost debranșată de la curent. În prezent, centrala este unită la sistemul energetic ucrainean cu o singură linie electrică de capacitate mai mică. „Această situație este extrem de periculoasă și amenință cu apariția unei situații de urgență”, a declarat șeful Energoatom, Piotr Kotin.

Hidrocentrala Dnipro, grav avariată

Centrala hidroelectrică Dnipro, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, situată în orașul Zaporojie, a fost grav avariată de loviturile rusești în noaptea de 22 martie.

Igor Sirota, directorul Ukrhidroenergo, a declarat pentru Serviciul ucrainean al Europei Libere că două rachete au lovit din plin centrala. Blocul numărul doi al centralei este „în stare critică” și nu se știe dacă va mai putea funcționa. „Pierdem centrala”, a spus Sirota. Primul bloc al centrale a fost, de asemenea, avariat.

Un incendiu a izbucnit la centrală după loviturile rachetelor rusești. Salvatorii și inginerii energeticieni lucrează la fața locului. Anterior, Ukrhidroenergo și Ukrenergo au declarat că nu există nicio amenințare de rupere a barajului.

Întreruperi de lumină în Kharkov, Zaporojie, Krivoi Rog

Șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrițkii, a declarat că armata rusă a folosit mijloace combinate de atac, care au vizat diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost lovite centrale termice și hidroelectrice, precum și substații magistrale.

„Din păcate, există restricții de alimentare cu energie electrică în diferite regiuni ale Ucrainei, în principal pe malul stâng al Niprului. Sunt restricții controlate, astfel încât sistemul să funcționeze în mod unitar”, a spus șeful Ukrenergo.

Șeful administrației militare regionale Zaporojie, Ivan Fedorov, a raportat 12 lovituri de rachete. Au fost lovite obiecte de infrastructură și case rezidențiale, mai multe persoane au fost rănite.

Obiective de infrastructură critică au fost avariate la Krivoi Rog, în urma unui atac cu drone și rachete, a declarat primarul orașului, Oleksandr Vilkul. În oraș s-a introdus un regim de deconectări de urgență de la rețeaua electrică. Spitalele și alte obiective de infrastructură, acolo unde este posibil, trec la alimentarea cu generatoare.

Armata rusă a lovit peste 15 instalații de infrastructură energetică din Harkov, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleh Sinegubov. Incendiile au izbucnit în mai multe locuri după explozii. Orașul a rămas aproape în totalitate fără electricitate și alimentare cu apă. Mijloacele de transport electric nu au ieșit pe trasee.

Până dimineața zilei, autoritățile au anunțat că trei persoane au fost ucise în urma atacurilor din Zaporojie și Hmelnițki. Mai multe persoane au fost rănite. Există persoane dispărute.

Lovituri asupra infrastructurii critice au fost raportate în regiunile Sumî, Vinița, Lvov, Ivano-Frankovsk, Poltava și Nikolaev.

Peste 150 de rachete și drone

Peste 60 de drone de tip Shahed și aproximativ 90 de rachete de diferite tipuri au fost folosite în atacul de peste noapte asupra Ucrainei, a declarat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

El a îndemnat din nou Occidentul să nu amâne trimiterea de ajutoare militare Ucrainei. „Sistemele Patriot ar trebui să protejeze Harkov și Zaporojie, avem nevoie de sisteme de apărare aeriană pentru a proteja oamenii, infrastructura, casele și barajele”.

Armata ucraineană a spus că mai mult de jumătate din rachetele și dronele lansate de Rusia au fost doborâte.

FT: SUA au îndemnat Kievul să nu atace rafinăriile rusești

Publicația Financial Times scrie, citând trei surse, că Washingtonul a cerut anterior Kievului să nu mai atace infrastructura energetică a Rusiei. Oficiali americani au atras atenția că loviturile asupra acestor instalații ar putea provoca o creștere a prețurilor globale la petrol și măsuri de răspuns ale Moscovei împotriva infrastructurii energetice.

În plus, Casa Albă s-ar teme că ar putea fi afectată infrastructura energetică pe care se bazează Occidentul, inclusiv conducta Consorțiului Caspian Pipeline, prin care petrolul din Kazahstan este livrat în Europa.

Financial Times notează, de asemenea, că majorarea prețurilor la energie are loc pe fondul campaniei electorale a președintelui american, Joe Biden.

Rusia spune că a respins mai multe atacuri ucrainene asupra regiunii Belgorod

Pe de altă parte, o femeie din Rusia a murit în dimineața zilei de vineri în urma bombardamentelor ucrainene asupra regiunii Belgorod, potrivit guvernatorul Veaceslav Gladkov, care a scris pe Telegram că sunt și răniți.

Oficialul rus a spus că ar fi fost avariate instituții mediale și mai multe clădiri rezidențiale. Declarațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Ministerul rus al Apărării a spus că antiaeriana ar fi doborât opt rachete lansate de Ucraina asupra regiunii Belgorod.

XS
SM
MD
LG