Linkuri accesibilitate

Rusia spune că a prevenit noi incursiuni terestre din Ucraina


Membri ai Corpului de voluntari ruși care luptă de partea Ucrainei în timpul unei incursiuni în regiunea Belgorod din Rusia, în luna mai 2023.
Membri ai Corpului de voluntari ruși care luptă de partea Ucrainei în timpul unei incursiuni în regiunea Belgorod din Rusia, în luna mai 2023.

Regiunile rusești aflate în apropierea graniței cu Ucraina au fost ținta unor noi atacuri cu drone și rachete, dar forțele ruse spun că au prevenit o nouă incursiune terestră dinspre Ucraina în regiunea Belgorod.

Ministerul rus al Apărării a spus într-un comunicat că armata rusă ar fi respins, la 14 martie, o tentativă a unor trupe din Ucraina să intre în regiunea Belgorod.

Este al doilea asemenea incident în ultimele două zile. Pe 12 martie, Corpul de voluntari ruși (RDK), unul dintre grupurile de ruși care luptă alături de armata ucraineană împotriva Moscovei, a cerut locuitorilor din regiunile rusești Kursk, Belgorod și Briansk, să plece din zonă sau să se refugieze în adăposturi.

RDK, împreună cu unități denumite Legiunea Libertății Rusiei și Batalionul Siberian, formate la fel din cetățeni ruși care au luptat alături de forțele armate ucrainene în război, au spus că au lansat mai multe atacuri transfrontaliere pe teritoriul Rusiei.

Kremlinul a spus că forțele ruse au respins incursiunile și au provocat pierderi grele grupurilor armate. Niciuna dintre cele două afirmații nu au putut fi verificate în mod independent.

Rafinăriile rusești, ținta dronelor ucrainene

În același timp, zeci de drone ucrainene au lovit în ultimele zile infrastructura energetică din mai multe regiuni ale Rusiei, în special rafinării de petrol din regiunile Reazan, Nijnii Novgorod și Leningrad.

În mod oficial, Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar surse din serviciile de informații ale Kievului au declarat presei că atacurile fac parte dintr-o strategie sistematică cu scopul de a provoca pierderi economice Rusiei.

„Sarcina noastră este de a priva inamicul de resurse și de a reduce fluxul de bani din petrol și combustibil pe care Rusia îl direcționează către război și uciderea cetățenilor noștri”, a declarat o sursă pentru Serviciul ucrainean al Europei Libere, pe 13 martie.

Morți și răniți în regiunile rusești de frontieră

Autoritățile ruse au spus pe 14 martie că sistemele de apărare anti-aeriană au doborât în dimineața zilei și în noaptea precedentă 14 drone ucrainene, dintre care 11 în regiunea Belgorod și alte trei în Kursk.

Mai multe explozii au fost raportate în câteva localități din regiunea Belgorod, în special în apropierea unei stații de tren. S-a relatat despre rănirea a trei persoane și moartea a cel puțin două.

De cealaltă parte, Ucraina spune că regiunile sale nord-estice Sumî și Harkov au fost atacate de drone rusești și de o rachetă, provocând daune infrastructurii civile. Armata ucraineană a transmis că sistemele sale de apărare anti-aeriană au doborât 22 din cele 36 de drone lansate în cursul nopții de Rusia.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG