Linkuri accesibilitate

Moscova acuză Ucraina că a doborât avionul în care se aflau prizonieri de război ucraineni


Imagine dintr-un video distribuit pe rețelele de socializare care pare să arate momentul când avionul militar de transport rusesc explodează după ce s-a prăbușit în apropiere de localitatea de graniță Belgorod, din Rusia, 24 ianuarie 2024.
Imagine dintr-un video distribuit pe rețelele de socializare care pare să arate momentul când avionul militar de transport rusesc explodează după ce s-a prăbușit în apropiere de localitatea de graniță Belgorod, din Rusia, 24 ianuarie 2024.

Rusia susține că armata ucraineană a lansat pe 24 ianuarie două rachete din apărarea antiaeriană, doborând un Ilyushin-76 al armatei ruse în zona de graniță Belgorod și ucigând toate cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni.

După ce miercuri a refuzat să comenteze incidentul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit joi despre un „act monstruos” comis de armata ucraineană. Mai mult, a lăsat de înțeles că incidentul ar putea afecta viitoare schimburi de prizonieri.

„Nimeni nu poate spune ce impact va avea” asupra prelungirii programului de schimb de prizonieri, a spus Peskov.

Oficialii ucraineni nu au confirmat sau infirmat acuzația rusă. Într-o postare pe Facebook se spune numai că pe 24 ianuarie urma să aibă loc un schimb de prizonieri și că Rusia nu a informat Ucraina că prizonierii ucraineni urmau să fie transportați cu avion militar.

Serviciul de informații militare din Ucraina a afirmat miercuri seară că nu deține „informații fiabile și suficiente” despre cine se afla la bordul avionului de transport militar rusesc Ilyushin-76.

A confirmat numai că schimbul de prizonieri era programat pentru 24 ianuarie și că prizonierii de război ruși de care era responsabilă Ucraina „au fost transportați la timp la punctul de schimb, în siguranță”.

Zelenski cere o anchetă internațională

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară o anchetă internațională.

În discursul video cotidian, Zelenski a spus: „Este evident că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinților lor și cu emoțiile societății noastre.”

Zelenski nu a confirmat sau infirmat că victimele erau prizonieri ucraineni.

„Trebuie să stabilim toate faptele în mod clar, pe cât posibil, ținând cont că avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce este în afara controlului nostru", a adăugat Zelenski.

Versiunea Rusiei

Moscova acuză armata ucraineană că a doborât miercuri avionul militar de transport Ilyushin-76 în care erau 65 de prizonieri de război ucraineni.

Mai mult, Rusia susține că armata ucraineană știa că prizonierii vor fi transportați cu avionul la Belgorod și apoi la un punct de întâlnire, la graniță.

Potrivit armatei ruse, forțele ucrainene ar fi lansat două rachete dintr-un sistem de apărare antiaeriană pentru a doborî avionul de transport.

Avionul s-a prăbușit în apropierea satului Iablonovo, la 45 de kilometri de granița cu Ucraina.

Cei 65 de prizonieri ucraineni, șase membri ai echipajului și trei gardieni ruși, au fost uciși, a adăugat armata rusă.

Explicații la Kiev

Statul Major de la Kiev a declarat pe de altă parte, fără să menționeze prăbușirea avionului Ilyushin-76, că armata ucraineană a observat că mai multe avioane militare rusești de transport aterizează la Belgorod și a pus această activitate în legătură cu cele mai recente atacuri rusești cu rachete asupra Harkovului și a altor orașe ucrainene.

„Având în vedere acest lucru, Forțele Armate ale Ucrainei vor continua să ia măsuri pentru a distruge mijloacele de transport și a asigura controlul spațiului aerian, astfel încât să elimine amenințarea teroristă, inclusiv în direcția Belgorod-Harkov”, se arată într-o postare pe Telegram.

Mai mult, în postarea pe Facebook a Serviciului de informații militare ucrainean se precizează că de data aceasta, Kievului nu i s-ar cerut să asigure securitatea spațiului aerian în jurul zonei Belgorod, așa cum s-a întâmplat cu ocazia altor schimburi de prizonieri.

În aceste condiții, speculează Serviciul ucrainean de Informații Militare, acuzațiile Rusiei că Kievul a doborât avionul de transport ar putea fi „o acțiune planificată pentru a destabiliza situația din Ucraina și a slăbi sprijinul internațional pentru țara noastră”.

Pe scena internațională

Statele Unite nu au nicio informație confirmată cu privire la cine ar fi putut fi la bordul avionului militar rusesc, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

„Am văzut rapoartele, dar nu suntem în măsură să le confirmăm”, a spus Kirby.

În străinătate, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat doborârea avionului drept „un act criminal” comis de Ucraina.

„Prizonierii de război ucraineni erau transportați spre Belgorod, unde urma să aibă loc un nou schimb de prizonieri, convenit între Moscova și Kiev”, a declarat Lavrov la o conferință de presă la sediul Națiunilor Unite de la New York.

„În loc de aceasta, partea ucraineană a lansat o rachetă antiaeriană, din regiunea Harkov. A țintit avionul și a fost o lovitură fatală”.

Radio Europa Liberă/Libertatea a obținut miercuri o listă cu cei șase membri ai echipajului care s-ar fi aflat la bordul avionului militar rusesc de transport. Decesul a trei dintre ei a fost confirmat pentru Europa Liberă/Libertatea de rude.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG