Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Pregătim mai multe forțe. Vrem ca ţara noastră să aibă iniţiativa, nu inamicul


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveția, pe 16 ianuarie 2024. (Foto: Denis Balibouse, Reuters)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveția, pe 16 ianuarie 2024. (Foto: Denis Balibouse, Reuters)

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut miercuri seara să sugereze o nouă strategie în războiul cu Rusia. Ucraina ar trebui să nu se limiteze doar la a se apăra, ci ar trebui să treacă la atacuri împotriva Rusiei şi să preia iniţiativa în acest sens, spune președintele ucrainean.

„A existat un nivel strategic de discuţii - acţiunile noastre din acest an. Şi nu doar cele defensive. Ucraina are nevoie de o perspectivă ambiţioasă, activă. Vrem ca ţara noastră să aibă iniţiativa, nu inamicul”, a declarat Zelenski în discursul său către țară, după întoarcerea de la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Trebuie să ne asigurăm că sfârşitul războiului depinde de acţiunile noastre. Lumea îi susţine pe cei care au o perspectivă. Şi aceasta este o sarcină fundamentală – să păstrăm iniţiativa, astfel încât să devenim mai puternici”, a mai spus președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a părut să sugereze că Kievul va iniţia noi operaţiuni ofensive, cel mai probabil vizând obiective strategice de pe teritoriul Rusiei.

El a mai spus că a avut în cursul zilei de miercuri o şedinţă cu principalii responsabili pentru soarta războiului cu Rusia și o întâlnire separată cu ministrul Apărării, iar subiectul a fost o nouă mobilizare a rezerviştilor.

„Pregătim mai multe forţe pentru ţara noastră”, a anunţat Zelenski.

O altă întâlnire a fost cu reprezentanţi ai forţelor de ordine şi cu şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

„Raportul principal a fost despre combaterea colaboratorilor şi distrugerea logisticii inamicului. Sunt recunoscător Serviciului pentru rezultatele obţinute”, a punctat Zelenski. SBU a desfăşurat unele atacuri îndrăzneţe pe teritoriul rus.

În adresarea sa video de miercuri, Zelenski a menţionat şi cel mai recent scandal de presă din Ucraina, unde un cunoscut jurnalist de investigaţii, care l-a criticat pe preşedinte, a fost vizat de un atac din partea unor necunoscuţi la domiciliul său.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a lansat o anchetă şi va afla toate circumstanţele. Orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă”, a dat asigurări Zelenski.

Știre scrisă în baza relatării News.ro.
XS
SM
MD
LG