Linkuri accesibilitate

Ucraina afirmă că a distrus avioane rusești deasupra Mării Azov


Un avion rusesc Beriev A-50 (de antrenament) pentru avertizare timpurie și control aeropurtat zboară deasupra Pieței Roșii înaintea paradei militare de Ziua Victoriei de la Moscova, 7 mai 2019 (foto AP/Alexander Zemlianichenko,)
Un avion rusesc Beriev A-50 (de antrenament) pentru avertizare timpurie și control aeropurtat zboară deasupra Pieței Roșii înaintea paradei militare de Ziua Victoriei de la Moscova, 7 mai 2019 (foto AP/Alexander Zemlianichenko,)

Armata ucraineană a anunțat luni că a distrus un avion de de spionaj Beriev A-50 și altul de comandă Iliușin Il-22 în zona Mării Azov, ceea ce ar echivala cu o lovitură de proporții dată operațiunilor militare rusești din sudul ocupat al Ucrainei.

„Forțele aeriene ucrainene au distrus un avion inamic de detectare radar cu rază lungă de acțiune A-50 și un centru de control aerian inamic IL-22”, a scris șeful armatei Ucrainei, Valeri Zalujni, pe contul său de pe rețeaua Telegram. „Le sunt recunoscător Forțelor Aeriene pentru operațiunea perfect planificată și executată în regiunea Mării Azov!” - a adăugat el.

Zalujni nu spune cum au fost doborâte avioanele, dar se știe că Ucraina a primit sisteme sofisticate de apărare aeriană de la aliații săi occidentali.

Zalujni nu a spus nici unde au avut loc interceptările, deși a atașat la postarea sa de pe rețelele de socializare un videoclip cu un tracker de avioane care arată două ținte care dispar deasupra Mării Azov, aflată între Ucraina și Rusia, la nord de Peninsula Crimeea și Marea Neagră.

Ministerul ucrainean al Apărării spune că valoarea avionului A-50 este de 330 de milioane de dolari.

Agenția de presă Reuters nu a reușit să verifice informația din surse independente, iar Ministerul rus al Apărării nu i-a răspuns deocamdată la solicitarea de a comenta.

Avionul A-50, intrat în serviciu către sfârșitul erei sovietice, este o aeronavă de mare capacitate de avertizare timpurie și control aeropurtat. El are capacitatea de a scana pe o rază de sute de kilometri pentru a detecta aeronave, nave și rachete inamice.

Unii bloggeri militari ruși susțin că doborârea avionului ar fi o pierdere uriașă pentru forțele aeriene ruse, care nu mai au multe asemenea avioane în serviciu.

„O altă zi întunecată pentru forțele aerospațiale și pentru apărarea aeriană rusească”, a scris pe Telegram Rîbar, un blogger cu aproape 1,2 milioane de abonați, care face comentarii și dă informații legate de războiul Rusiei în Ucraina. „Nu sunt multe avioane A-50 și nici specialiști care să le opereze nu prea sunt. Dacă o aeronavă de acest tip este lovită, echipajul nu mai are cum să scape".

Institutul Internațional de Studii Strategice, cu sediul la Londra, susținea într-un raport din 2021 că Rusia ar avea nouă avioane A-50 operaționale, inclusiv patru avioane A-50U modernizate.

Ministerul rus al Apărării declara la începutul anului trecut că avioanele A-50U modernizate efectuează misiuni în contextul războiului din Ucraina.
Se spune că avionul, căruia NATO i-a dat numele de cod Mainstay, poate detecta simultan mai mult de 300 de ținte terestre și marine la 300 de kilometri. De asemenea, poate detecta și urmări lansarea unei rachete la o distanță de 800 de kilometri.

A-50 este o aeronavă de avertizare timpurie și control cu un radar de mari dimensiuni, capabil să detecteze ținte aeriene la distanțe de până la 650 de kilometri (400 de mile). Acesta transportă de obicei un echipaj de 15 persoane.

Un atac cu drone în februarie 2023, pe un aerodrom din Belarus, a avariat un avion A-50 aflat la sol, dar oficialii ruși și belaruși au descris pagubele ca fiind minore.

Il-22 este un post de comandă aeropurtat, destinat să supravegheze operațiunile militare și să transmită semnale radio către trupele de pe linia frontului. Se relatează că forțele aeriene rusești ar deține 12 astfel de avioane.

XS
SM
MD
LG