Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rusești și atacurile cu drone au ucis civili și au provocat pagube în regiunile ucrainene Donețk, Herson și Odesa


Urmările bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk din Ucraina pe 30 noiembrie.
Urmările bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk din Ucraina pe 30 noiembrie.

Cel puțin doi civili au fost uciși în regiunile ucrainene Donețk și Herson în urma bombardamentelor trupelor ruse, care au provocat, de asemenea, daune infrastructurii, au declarat oficialii ucraineni, pe 2 decembrie.

„O persoană a murit în Horlivka [Donețk], iar șase case private, plus trei clădiri și o instalație industrială au fost avariate", a declarat administrația militară a regiunii în raportul său, adăugând că alte două persoane au fost rănite.

În regiunea sudică Herson, un civil a fost ucis și altul a fost rănit de bombardamentele rusești și loviturile cu rachete. „Regiunea Herson a fost lovită de 82 de ori cu mortiere, artilerie, rachete Grad, tancuri, avioane și drone", a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin pe Telegram, adăugând că trupele ruse au vizat zone rezidențiale și o instituție de învățământ.

Șefii regiunilor Harkov, Zaporizhzhya, Dnipropetrovsk, Sumî și Mikolaiv au raportat, de asemenea, că așezările civile din regiunea lor au fost lovite de bombardamentele rusești, dar niciun civil nu a fost rănit.

La începutul zilei de 2 decembrie, trupele ruse au atacat regiunea sudică Odesa cu 11 drone kamikaze de fabricație iraniană, a raportat Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 10 drone deasupra Odesei și o rachetă ghidată în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat comandamentul pe Telegram, adăugând că dronele au fost lansate de la Capul Chauda din Crimeea ocupată de Rusia.

Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, a mai precizat că nimeni nu a fost rănit, dar atacul cu dronă a provocat pagube. „Un obiectiv de infrastructură a fost lovit. A izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid de salvatori", a scris Kiper pe canalul său Telegram, fără a oferi detalii.

Vremea nefavorabilă, dar și atacurile rusești asupra instalațiilor de infrastructură, a lăsat aproape toate localitățile din vestul Ucrainei fără electricitate, a declarat Ministerul Energiei.

„În total 497 de localități au rămas fără energie electrică. Cele mai multe dintre ele se află în regiunile Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil și Khmelnitski”, a declarat ministrul adăugând că 134 de echipe de intervenție de urgență lucrează pentru a înlătura pagubele.

Totodată, operatorul ucrainean de energie nucleară a menționat într-o declarație, că două linii electrice care leagă rețeaua sa electrică de centrala nucleară Zaporizhzhya - cea mai mare din Europa - au fost întrerupte peste noapte, punând centrala în pericol.

„Din cauza întreruperii complete, centrala nucleară a trecut la alimentarea propriilor nevoi de la 20 de generatoare diesel", se mai arată în declarația oferită de operatorul ucrainean de energie nucleară. Afirmația nu a putut fi confirmată în mod independent.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au purtat 84 de bătălii în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene pe 2 decembrie. Cele mai aprige lupte au avut loc în jurul centrului industrial Avdiivka din Donețk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască de câteva săptămâni.

„Soldații noștri mențin ferm apărarea, provocând pierderi semnificative inamicului", au spus autoritățile ucrainene. Afirmațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi confirmate independent.

XS
SM
MD
LG