Linkuri accesibilitate

Rusia „a pierdut” 76 de avioane din cauza sancțiunilor legate de invadarea Ucrainei


Un avion al companiei ruse Ural Airlines care zbura de la Soci la Omsk a fost silit să facă o aterizare de urgență în regiunea Novosibirsk, Rusia, din cauza defecțiunilor tehnice, 12 septembrie 2023.
Un avion al companiei ruse Ural Airlines care zbura de la Soci la Omsk a fost silit să facă o aterizare de urgență în regiunea Novosibirsk, Rusia, din cauza defecțiunilor tehnice, 12 septembrie 2023.

Rusia a pierdut 76 de avioane de pasageri din cauza sancțiunilor impuse după invazia la scară largă a Federației Ruse în Ucraina, după cum declară ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat pentru RosBiznesConsulting (RBC).

Ministrul recunoaște că au fost luați prin surprindere de amploarea sancțiunilor. „În total, am pierdut 76 de nave de pasageri care se aflau în revizii tehnice, erau în mentenanță în străinătate sau operau unele zboruri. Acestea au fost pur și simplu confiscate", a spus ministrul. În prezent, în Rusia, potrivit lui Saveliev, nu mai există decât 1302 aeronave comerciale, dintre care 1167 sunt avioane de pasageri.

Mai mult de jumătate din avioanele de pasageri rusești sunt de fabricație străină; transportatorii ruși le-au închiriat. 67% dintre aeronavele străine ale Rusiei au fost înregistrate în Bermude și Irlanda. După izbucnirea războiului, certificatele lor de navigație au fost revocate.

Ca răspuns, președintele Vladimir Putin a permis ca drepturile de proprietate asupra aeronavelor străine închiriate să fie înregistrate în Rusia. În martie 2022, Saveliev a declarat că aproape 800 de aeronave au fost transferate în registrul național. După cum spunea atunci ministrul Transporturilor, „am preluat proprietatea”. În iunie anul trecut, ministrul a declarat că liniile aeriene rusești au continuat să opereze zboruri către 11 țări, care au garantat că nu vor confisca avioanele.

Saveliev a afirmat că Rusia încearcă să negocieze cu locatorii privind achiziționarea de aeronave, dar aceștia nu doresc să intre în negocieri. Potrivit acestuia, Rusia nu poate renunța la avioane, deoarece acest lucru „înseamnă să rămână fără aviație civilă”.

După începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și o serie de alte țări au anunțat închiderea cerului pentru avioanele rusești; Airbus și Boeing au încetat să mai asigure servicii pentru avioanele companiilor rusești și să furnizeze Rusiei piese de schimb. Unele companii care oferă avioane în leasing au refuzat, de asemenea, să lucreze cu transportatorii ruși.

Agenția Federală de Transport Aerian a recomandat companiilor aeriene rusești să suspende toate zborurile de marfă și de pasageri în străinătate din cauza „riscului ridicat de reținere sau arestare a aeronavelor companiilor aeriene rusești în străinătate”.

Ministerul turc al Vămilor și Comerțului a interzis, de asemenea, întreținerea și realimentarea cu combustibil a aproape 40 de aeronave din Rusia și Belarus. Decizia a fost luată în conformitate cu o scrisoare privind practicile de export din partea Biroului pentru Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA.

XS
SM
MD
LG