Linkuri accesibilitate

Zelenski: Trebuie să ne pregătim pentru o nouă iarnă de război


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le vorbește artileriștilor de ziua acestora, pe 3 noiembrie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le vorbește artileriștilor de ziua acestora, pe 3 noiembrie 2023

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să se pregătească pentru noi valuri de atacuri rusești asupra infrastructurii pe măsură ce se apropie iarna, spunând că trupele anticipează o ofensivă din est.

Zelenski a lansat acest avertisment duminică, în timpul discursului său video nocturn, la o zi după ce forțele rusești au efectuat primul lor atac cu rachete asupra Kievului, după șapte săptămâni de liniște în capitala Ucrainei.

„Aproape că am ajuns la jumătatea lunii noiembrie și trebuie să fim pregătiți pentru faptul că inamicul ar putea crește numărul de atacuri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, a declarat Zelenskiy. „Rusia se pregătește pentru Ucraina. Iar aici, în Ucraina, toată atenția ar trebui să se concentreze pe apărare, pe răspunsul la teroriști, pe tot ceea ce poate face Ucraina pentru a trece peste iarnă și pentru a îmbunătăți capacitatea de luptă a soldaților noștri.”

Iarna trecută, după aproximativ zece luni de invazie, Rusia a atacat în mod repetat centralele electrice și alte instalații legate de rețeaua energetică, provocând pene de curent pe tot cuprinsul țării.

De asemenea, multe confruntări au loc în zonele sensibile ale centralelor nucleare Zaporojie și Hmelnițki sau în Kursk unde se află un mare depozit de deșeuri atomice, producând o îngrijorare crescândă în toate instituțiile internaționale care au cerut celor două părți să dea dovadă de responsabilitate și să înceteze confruntările în zone unde s-ar putea declanșa o catastrofă atomică.

Ministrul energiei, German Galușcenko, a declarat sâmbătă că Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece iarna, dar a adăugat: „Întrebarea este cât de mult pot afecta aprovizionarea viitoarele atacuri”.

Miercuri, oficialii ucraineni au declarat că infrastructura de energie a fost atacată deja de 60 de ori în ultimele săptămâni, un indiciu că ar fi început o nouă ofensivă rusă. Atacurile au început în a doua jumătate a lunii septembrie când operatorul Ukrenergo spunea că a înregistrat primele atacuri rusești asupra centralelor și rețelei de electricitate din ultimele șase luni și a raportat daune la instalații din regiunile vestice și centrale.

Ucraina încă nu a reușit să repare infrastructura după ce atacurile din iarna trecută au afectat aproape jumătate din sistemul energetic al țării și au forțat operatorii de rețea să impună întreruperi regulate de energie electrică.

Pe de altă parte, distrugerea barajului de la Nova Kahovka nu a produs doar un dezastru ecologic, dar a și lăsat 140 de mii de gospodării fără curent electric, după cum spun oficialiiCauza distrugerii barajului de la Nova Kahovka a fost, cel mai probabil, o explozie în tunelul bazei de beton a barajului, o probă directă a responsabilității Rusiei.

Distrugerea barajului a dus la inundarea unor zone semnificative din aval, la reducerea apei din bazinul hidrografic și la criza de apă potabilă în regiune.

În remarcile sale de duminică, Zelenski a salutat eforturile „eroice” ale trupelor care apără Avdiivka, aflate sub presiunea încercărilor de avansare a Rusiei de la jumătatea lunii octombrie. Au apărut imagini care arată clădiri distruse din oraș din care nu am mai rămas decât resturi de fațadă.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că atacurile rusești asupra orașului estic Avdiivka s-au atenuat în ultima zi, dar este posibil să se intensifice. Iar serviciile de informații militare ucrainene au declarat că o explozie a ucis cel puțin trei militari ruși în orașul Melitopol, ocupat de Rusia în sudul țării, pe care a descris-o drept un „act de răzbunare” din partea grupurilor de rezistență.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Oleksandr Ștupun, a afirmat că numărul de atacuri ale infanteriei din ultimele 24 de ore a fost la jumătate față de nivelurile de la începutul săptămânii, dar că atacurile aeriene au fost în creștere.

„Inamicul a suferit pierderi semnificative alaltăieri și trebuie să se regrupeze”, a declarat Ștupun pentru televiziunea națională.

Discuții la Washington despre formula de pace

Șeful forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a scris pe Telegram că forțele Moscovei sunt „mai active în sectorul Bahmut și încearcă să recupereze pozițiile pierdute”.

De altfel, după cum a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă de stat RIA, Rusia a început să transfere grupul de forțe Dnepr în „poziții mai favorabile” la est de Nipru, în Ucraina.

Armata rusă susținea vineri că forțele sale au zădărnicit o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al Niprului și pe insulele din apropiere.

Însă, în mod surprinzător, știrea referitoare la deplasarea trupelor care apăruse și în alte publicații online rusești, a fost de îndată retrasă de pe Internet ceea ce spune multe, în opinia specialiștilor, despre dezorganizarea care domnește în rândul conducerii armatei ruse.

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a declarat săptămâna trecută că Ucraina pare să fi efectuat atacuri peste Nipru, în regiunea Herson, la jumătatea lunii octombrie, și a remarcat că bloggerii militari ruși au relatat continuarea operațiunilor terestre ucrainene pe malul estic.

Pe de altă parte, la Washington a sosit în vizită o delegație din care face parte și șeful cancelariei președintelui Ucrainei, Andri Iermak, pentru a discuta formula de pace a lui Volodimir Zelenski, consolidarea în continuare a apărării statului ucrainean și alte chestiuni.

„Membru al delegației ucrainene condusă de vicepremierul Iulia Șviridenko, în Statele Unite. Formula de pace a președintelui, consolidarea apărării Ucrainei, aprofundarea cuprinzătoare a cooperării și multe subiecte importante", a declarat Iermak pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter.

Potrivit lui Iermak, delegația ucraineană se va întâlni cu reprezentanți ai organizațiilor publice de la Casa Albă, din Congres și ai grupurilor de reflecție, pentru a discuta când, dacă și cum este posibil începutul negocierilor de pace.

„Le mulțumesc partenerilor noștri pentru susținerea Ucrainei. Împreună suntem puternici. Tot înainte”, a declarat șeful biroului președintelui.

XS
SM
MD
LG