Linkuri accesibilitate

CEDO cere Bulgariei să recunoască mariajul persoanelor de același sex


Gay Pride în Bulgaria.
Gay Pride în Bulgaria.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis marți că Bulgaria trebuie să recunoască căsătoria încheiată de două bulgăroaice în Marea Britanie, după ce tribunalele bulgărești au refuzat repetat acest lucru.

Darina Koilova și Lilia Babulkova trăiesc împreună de peste 14 ani, iar în 2016 s-au căsătorit în Regatul Unit. Lupta lor pentru recunoaștere în fața legii bulgare a devenit un simbol al mișcării pentru drepturile persoanelor LGBT+ în țara balcanică social-conservatoare.

CEDO a decis acum că statul bulgar este dator să creeze un cadru legislativ care oferă cuplurilor de același sex recunoaștere și protecție.

Bulgaria era deja obligată să ia asemenea măsuri printr-o decizie CEDO din 17 ianuarie 2023. Atunci, Curtea a decis că țările care fac parte din Consiliul Europei, sunt obligate să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Bulgaria este una din cele doar șase țări UE care nu oferă niciun fel de protecție legală cuplurilor de același sex. Celalalte sunt: Letonia, Lituania, România, Polonia și Slovacia.

În majoritatea țărilor UE, cuplurile de același sex au dreptul la căsătorie, inclusiv la adopție, iar în câteva (Cehia, Italia, Grecia etc.) există parteneriate care oferă o parte din drepturilor cuplurilor heterosexuale căsătorite.

XS
SM
MD
LG