Linkuri accesibilitate

Îi îngrijorează pe moldoveni conflictul ruso-ucrainean?


Cum s-ar descurca Ucraina în fața unei eventuale invazii rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

Multe probleme s-au abătut asupra moldovenilor în ultima vreme, majorarea tarifului la gazele naturale ce a generat un tăvălug al scumpirilor, tulpina Omicron care proliferează ameninţător, profitând şi de atitudinea iresponsabilă a multora, şi problemele mai vechi persită, pe care noua guvernare nu a reuşit încă să le înlăture.

La orizont însă a apărut o problemă virtuală care ar putea să ne creeze dificultăţi şi mai mari, o problemă aparent îndepărtată şi care parcă nu ne vizează. E vorba de conflictul ruso-ucrainean şi de posibila invazie a Ucrainei de către Rusia, invazie căreia presa occidentală îi dedică spaţii largi. Se discută acolo foarte mult despre această posibilă invazie şi consecinţele pe care le poate provoca.

În Republica Moldova, mi se pare mie, lumea nu se prea frământă. Facturile şi scumpirea motorinei sunt mai dureroase pentru moldoveni. Da, presa vorbeşte despre conflictul ruso-ucrainean, despre tratativele dintre Rusia şi Statele Unite, dar nu prea analizează consecinţele pe care le pot resimţi moldovenii în urma unei invaziei ruseşti în Ucraina. Ce se va întâmpla cu Republica Moldova dacă un nou teritoriu ucrainean va fi anexat de Rusia? Vom trăi cum am mai trăit sau viaţa noastră de zi cu zi se va schimba? Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem, să vedem în ce măsură suntem pregătiţi de un scenariu rău. Dar am văzut numai un articol mai aplicat al unui analist autohton care trece în revistă posibilele efecte pentru RM după intervenţia militară rusă. Analistul acela admitea chiar un soi de repetare a anului 1940. Pare neverosimil, fireşte, dar nici să neglijăm pericolul nu ok.

În discuţiile pe care le-am avut recent cu mai mulţi concetăţeni am remarcat că subiectul sus-pomenit nu-i prea interesează pe moldoveni. Li se pare fantezist, li se pare că nu are nici o legătură cu viaţa lor cotidiană, şi chiar nu prea îi îngrijorează ce se întâmplă în ograda vecinilor. E un soi de apatie şi indiferenţă care spun câte ceva despre maturitatea societăţii moldoveneşti. Fireşte, nu trebuie să fim panicarzi, dar mai multă vigilenţă n-ar strica.

XS
SM
MD
LG