Linkuri accesibilitate

„Îl schimb pe Putin pe o pensie” (VIDEO)


Oameni bătuți și copii arestați la protestele din Rusia în 9 septembrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Oameni bătuți și copii arestați la protestele din Rusia în 9 septembrie

Proteste în orașele mari din Rusia împotriva reformei sistemului de pensii


Peste o mie de protestatari antiguvernamentali au fost reținuți de poliție în Rusia duminică, în timpul manifestațiilor de stradă împotriva planurilor de majorare a vârstei de pensionare. Demonstrațiile organizate de adepții liderului de opoziție Aleksei Navalnîi în câteva zeci de orașe rusești au coincis cu alegerile locale și regionale. La proteste ar fi participat, potrivit organizatorilor, între 60 și 80 de mii de persoane.

„Îl schimb pe Putin pe o pensie”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Potrivit portalului OVD-Info, care urmărește arestările, cei mai mulți dintre protestatari, peste 450, au fost reținuți la St. Petersburg, unde confruntările cu poliția au fost violente. Potrivit publicației Mediazona, citată de Radio Svoboda, judecătoriile din Sankt-Petersburg au examinat deja peste 50 de dosare administrative, iar o parte dintre participanții la acțiunile de protest sunt deja plasați în arest, alții au primit amenzi.

Putin este un hoț, Putin - în judecată, Rusia fără Putin, Îl schimb pe Putin pe o pensie – acestea au fost printre lozincile scandate de protestatarii din Rusia.

La Moscova arestările au continuat și luni. Au fost reținuți șapte tineri, participanți la un protest permanent împotriva reformei de pensii care au decis să rămână în stradă și după încheierea mitingurilor de duminică.

Au avut de suferit și jurnaliștii din mai multe orașe care au mediatizat protestele. Luni la Moscova a fost arestat jurnalistul și bloggerul Serghei Steajkin. Mai tărziu acesta a fost eliberat. Chiar dacă aveau legitimații de presă, au fost arestați jurnaliști și la Sankt-Petersburg, la Omsk și Ekaterinburg. Iar corespondenții RTVi și Dojdi au fost loviți cu bâtele de polițiști. La Ekaterinburg jurnaliștii au trimis chiar o scrisoare de protest administrației locale condamnând arestarea a trei colegi care s-au ales și cu dosare pentru încălcarea „ordinii de desfășurare a mitingurilor”. Însă secretarul de presă al poliției locale a spus că poliția nu vede nicio diferență dintre jurnaliști și alți participanți la protest”.

Vladimir Putin și guvernul au decis să ia banii nu de la oligarhi și corupți, ci de la oamenii simpli...

La Pskov unul dintre organizatorii protestului, Nikolai Kuzmin, s-a legat cu cătușe de un semn de circulație. El spune că a făcut asta pentru a avea timp să-și arate pancarta și să țină un discurs. Cât polițiștii încercau să descuie cătușele, protestatarul a spus că Vladimir Putin și guvernul au decis să ia banii nu de la oligarhi și corupți, ci de la oamenii simpli.

Controversatul politician rus Dmitri Jirinovski a ieșit și el în piața Pușkin din Moscova, dar nu pentru a protesta, ci pentru a-i brusca pe participanții la miting. Acesta a amenințat că va chema în piață zece mii de militari pentru a face protestatarii una cu pământul. Jirinovski a sărit la bătaie la protestatarii care îi scandau să plece din piață, a aruncat cu papucii în ei, iar pe unul dintre tineri l-a trântit la pământ și i-a cerut să-și prezinte pașaportul, amenințându-l că îl va închide în ospiciu. „Am să vă pun la închisoare pe toți pe trei ani”, striga Jirinovski protestatarilor din jurul său.

Navalnîi însuși nu a putut participa la protest pentru că se află în închisoare, unde ispășește o pedeapsă de 30 de zile de detenție pentru o presupusă încălcare a legislației privind întrunirile publice comisă încă în luna ianuarie.

„Putin şi guvernul său au jefuit bugetul în ultimii 18 ani”, se arată într-un comunicat publicat de echipa lui Navalnîi înainte de proteste. „În acest timp ne-au asigurat că nu va exista o creştere a vârstei de pensionare. Şi acum cresc vârsta. Autorităţile nu ascultă populaţia şi acest lucru înseamnă că este momentul să ieşim în stradă”, spune comunicatul.

Din cauza acestor schimbări, popularitatea preşedintelui Vladimir Putin a scăzut cu 15% în ultimele luni, acestea dovedindu-se a fi astfel cele mai nepopulare măsuri ale guvernului rus din ultimul deceniu.

XS
SM
MD
LG