Linkuri accesibilitate

În ajunul vizitei președintelui Franței în Statele Unite


Președintele Donald Trump, cu omologul său francez Emmanuel Macron la Bruxelles în mai 2017

Macron sosește cu o agendă clară care include chestiunea iraniană, comerț, legislația cu privire la schimbările de climă, Rusia, Corea de Nord și lupta împotriva terorismului.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron efectueaza o vizită in Statele Unite. Care sint obiectivele ei? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

Ultima data cind Emmanuel Macron l-a intilnit pe Donald Trump, delegatia franceza a fost surprinsa de caracterul informal si nepregatit al convorbirilor. Acum insa, administratia Trump este mai experimentata si probabil lucrurile vor sta altfel.

Aceasta este prima vizită de stat in America de la inaugurarea administratiei Trump. Macron soseste astazi cu o agenda clara care include chestiunea iraniana, comert, legislatia cu privire la schimbarile de clima, Rusia, Corea de Nord si lupta impotriva terorismului. Dupa atacul comun americano-franco-britanic din Siria, Macron vrea sa se asigure ca Trump nu va retrage trupele curind din acea tara, asa cum avertizase ca o va face. Intr-un interviu acordat retelei FOX, Macron a spus ca daca Occidentul paraseste Siria, lasa loc dominatiei Iranului si lui Assad, care vor pregati un nou razboi si alimenta terorismul.

Franta si Marea Britanie nu sint de acord nici cu intentia lui Trump de a anula acordul nuclear cu Iranul, incheiat in 2015. Cele doua tari sustin ca daca presedintele american retrage tara din acord, ei nu il vor urma. Intre liderii europeni, analistii politici sustin ca Macron este cel mai in masura sa ajunga la intelegeri cu Trump. Negociatori incearca din greu si sustin ca au reusit sa imbunatateasca acordul cu Iranul pentru a raspunde doleantelor Statelor Unite.

Si secretarul de stat desemnat Mike Pompeo, initial un critic al acordului cu Iranului, sustine acum ca singura cale de a depasi impasul este diplomatica. Despre asta se va discuta si cu Macron si cu Angela Merkel, care va ajunge la Washington la o zi dupa plecarea presedintelui Frantei. Macron recunoaste ca acordul nu este perfect, dar intreaba care este alternativa. Analisti spun ca Macron intelege cum trebuie sa-l abordeze pe presedintele american pentru a incerca sa obtina ceea ce doreste, asta neinsemnind ca il agreaza pe Trump sau ca e de-acord cu el.

XS
SM
MD
LG