Linkuri accesibilitate

În pragul alegerilor, Biden vorbește despre pericolele care amenință democrația americană


În prag electoral, președintele Biden a rostit un discurs despre democrație într-un loc simbolic, în apropierea Congresului. Ideea acestei intervenții a fost de a scoate în evidență că apropiatul scrutin are ca miză importantă soarta democrației în America și că e responsabilitatea tuturor de a participa.

În pragul alegerilor, Biden vorbește despre pericolele care amenință democrația americană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Joe Biden s-a referit la amenințarea pe care o reprezintă de cei care continuă să nege validitatea scrutinului prezidențial din 2020 și să submineze încrederea populației în procesul electoral și în democrație. Și realitatea nerostită în detaliu de Biden este că circa jumătate dintre candidații republicani pentru poziții în Congres, de guvernator și secretar de stat s-au alăturat, în preliminariile partidului teoriei promovate de Trump că alegerile ar fi fost falsificate.

Mulți și-au moderat atitudinea, acum, dar nu și unii dintre cei importanți. În două state-cheie în prezidențialele din 2020 – Pennsylvania și Arizona – candidați la postul de guvernator, Doug Mastroiano și respectiv Kari Lake – continuă să promoveze acea minciună și, dacă câștigă, vor fi cei care certifică rezultatul scrutinului din 2024. Observatori politici amintesc că, în 2020, Donald Trump a făcut presiuni intense asupra guvernatorilor republicani din Georgia și Arizona să nu certifice alegerile. Atunci a fost refuzat, dar în 2024, când ar putea candida din nou, situația ar putea fi alta în state cheie.

O altă poziție importantă în alegerile din state este cea de secretar de stat, care, spre deosebire de ceea ce această poziție înseamnă la nivel federal, răspunde în mod specific de organizarea scrutinului. Mulți dintre republicanii care candidează sunt sprijinitori ai lui Trump - Mark Finchem în Arizona, un fost membru în miliții radicale de dreapta și o altă persoană, care, ca și Doug Mastroiano a participat la insurecția de la 6 ianuarie 2021, fără să intre aparent în clădirea Congresului, Kristina Karamo din Michigan, care pretinde că ar fi observat personal fraude electorale în Detroit. Dacă câștigă cel puțin Camera Reprezentanților, republicani radicali cum este Marjorie Taylor Greene, care anul trecut a fost exclusă din comisii pentru teorii ale conspirației cu privire la evrei și atacurile armate din școli, vor face presiuni asupra posibilului președinte al Camerei, Kevin McCarty să împartă puterea.

Spre deosebire de Nancy Pelosi, care a controlat în mare parte, grupurile extreme din Partidul Democrat, pe durata guvernării, liderii republicani ar putea să nu aibă același succes.

XS
SM
MD
LG