Linkuri accesibilitate

În Armenia au avut loc alegeri anticipate (VIDEO)


În Armenia au avut loc alegeri anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:42 0:00

Nikol Pașinian la urna de vot, Erevan, 9 decembrie 2018

Sondajele pre-electorale au sugerat că Alianța Pasul Meu a premierului în exercițiu Nikol Pașinian este marea favorită să cîștige alegerile din 9 decembrie.

Armenii au votat în alegeri parlamentare anticipate la nouă luni după ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă la protestele care au dus la o schimbare pașnică de guvern și au dat noi speranțe pentru o conducere mai democratică a țării lor.

Sondajele pre-electorale au sugerat că Alianța Pasul Meu a premierului în exercițiu Nikol Pașinian este marea favorită să cîștige alegerile din 9 decembrie.

Pașinian, fost jurnalist anticorupție, a fost acela care a condus marile demonstrație ce l-au forțat pe fostul lider Serj Sarkisian să demisoneze. Pașinian a fost în cele din urmă ales în postul de șef al guvernului, deși Partidul Republican (HHK) și-a păstrat majoritatea în Parlament. În octombrie, Nikol Pașinian a anunțat că demisionează pentru ca să forțeze orgnizarea alegeri le anticipate. A continuat însă să conducă guvernul până la alegerelea unui nou parlament și a unul nou premier.

Premierul în exercițiu a făcut presiuni pentru alegeri parlamentare anticipate, după victoria răsunătoare a blocului său la alegerile pentru primăria capitalei armene Erevan.

Alianța Pasul Meu a lui Pashinian, Partidul Republican și alte nouă formațiuni politice se bat pentru cele 101 de locuri din Parlament.

Lista candidaților Partidului Republican e condusă de fostul ministru al apărării Vigen Sarkisian.

Acesta nu este rudă cu Serj Sarkisian, care a fost zece ani președinte, iar apoi a ocupat funcția de premier pentru a rămâne la putere. Serj Sarkisian nu a candidat la scrutinul anticipat de duminicî.

Un sondaj Gallup făcut între 1-4 decembrie în rîndul a 1.100 de persoane a sugerat că formațiunea lui Pașinian e susținută de 69,5 la sută dintre armeni.

Nici unul din celelalte partide nu a ajuns în acest sondaj să depășească pragul electoral de 6 procente, iar Partidul Republican e cotat 1,3 la sută.

Armenia este un aliat tradițional al Rusiei, dar Nikol Pașinian a afirmat că dorește să întărească relațiile acestei țări din Caucazul de sud cu Statele Unite și cu Europa.

XS
SM
MD
LG