Linkuri accesibilitate

„În artă nu poți să lucrezi după plan” (GALERIE FOTO)


Expoziția personală de acuarelă a pictorului Ion Moraru la Chișinău (26 aprilie-13-mai).

De azi, până 13 mai, Centrul expozițional Constantin Brâncuși de la Chișinău capitală găzduiește expoziția personală de acuarelă a pictorului Ion Moraru. Artistul, care este și ilustrator de cărți, este stabilit din 2001 în Statele Unite, unde a avut mai multe expoziții personale, între altele la sediul Băncii Mondiale din Washington sau Manhattan Arts International din New York. La Chișinău a revenit cu lucrări recente, dar și cu cele apreciate deja de criticii de artă. Tamara Grejdeanu a participat la deschiderea expoziției și relatează:

Pe cei care vor păși pragul centrului expozițional îi așteaptă câteva zeci de tablouri realizate într-o paletă cromatică foarte largă. Invadate de galben, roșu verde ș maro sunt bunăoară lucrările pe care acuarelistul le-a numit „Miracolul luminii”, „Rapsodie” sau „Dor de Basarabia”.

Un joc de nuanțe mai reci, cu gri și albastru poate fi văzut în lucrările intitulate „Primăvară” „Motiv Etern” sau „Impresii din Delta Dunării”. Despre Ion Moraru criticii de artă spun că pictează solar, generos și că dă dovadă de o sensibilitate coloristică.

El însă, pictor al culorilor în apă, spune că le combină mai degrabă fiind influențat de stările pe care le trăiește:

„Eu nu mă gândesc niciodată la culori, probabil că în fiecare zi orice om are o altă dispoziție. Acum am trecut într-o pictură puțin mai modernă, în care încep să simbolizez unele lucruri, să merg pe starea sufletului meu. Că altădată, mă duc cu o idee în atelier dimineața și seara mă pomenesc cu o absolut altă lucrare. În artă nu poți să lucrezi după plan. Tocmai de asta e bine artistul să fie liber, el nu suportă șefi.”

Lucrările pictorului Ion Moraru n-au mai fost expuse la Chișinău din 2001, de când acesta s-a stabilit cu traiul la New York. Ele se regăsesc însă în colecții private, de stat și muzeale din Republica Moldova, România, Turcia, Bulgaria, SUA, Belgia sau China.

Ion Moraru a mai făcut și ilustrații pentru circa 50 de cărți pentru copiii și adulți, o măiestrie care a influențat lucrările în acuarelă ale acestuia, a atras atenția Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei :

„A venit într-o configurație încă mai sigură și cu acea acuarelă consistentă și spontană, în același timp tainică. Pentru că Moraru pe de o parte este un bun povestitor în acuarelă datorită preocupărilor sale în ilustrația de carte. Dar este și un mare tehnicist, pentru că tehnica acuarelei este o tehnică foarte dificilă și cel care o stăpânește este un artist virtuos.”

Urmărind lucrările expuse, mulți dintre vizitatori, colegi de breaslă ai pictorului au menționat că Ion Moraru și-a păstrat libertatea și spontaneitatea, renunțând la șabloane și dând frâu liber imaginației.

Artistul plastic, Alexei Colîbneac profesor la Academia de Teatru și Arte Plastice spune că această expoziție este ca o șansă de reîntâlnire cu arta veritabilă, atât pentru cei care au obișnuința de a descifra picturi, cât și pentru cei care abia învață acest lucru:

„L-am redescoperit pentru mine și pentru studenții noștri ca un artist profund și ca un artist modern. Ion Moraru posedă câteva calități indispensabile unui mare artist, posedă o măiestrie perfectă, o intuiție adecvată artistică și o foarte subtilă percepere a omului și a mediului în care el există.”

Alexei Colîbneac este de părere că în cadrul expoziției oricine poate descoperi lucrarea sa, care să îl ducă într-o stare de liniște, meditativă, sau din contra, să le răscolească sufletul. Iar pentru studenți, sugerează el, aceasta poate fi o dovadă necesară de măiestrie la care s-a ajuns prin muncă asiduă și perseverență.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG