Linkuri accesibilitate

În Belarus, continuă protestele de stradă pentru renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale


Protestele continuă în Belarus.

Câteva mii de protestatari s-au adunat în fața principalei clădiri guvernamentale din capitala R. Belarus vineri, ca să ceară renumărarea voturilor exprimate la alegerile controversate din 9 august, care i-au adus al șaselea mandat președintelui în exercițiu Alexandr Lukașenka, provocând proteste de stradă la scară națională, reprimate cu brutalitate de forțele de securitate.

În Belarus au ieșit la proteste împotriva fraudării alegerilor și angajații marilor întreprinderi de stat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Marșul spontan de vineri a fost condus de muncitorii de la Uzina de Tractoare Minsk, una din numeroasele întreprinderi din țară ai căror angajați au încetat lucrul. Șoferii care treceau prin preajma demonstranților claxonau, și nu prea se vedeau polițiști sau forțe de securitate.

Centrul de campanie al opoziției unite a chemat la „demonstrații pașnice” în întreaga țară, în zilele de 15 și 16 august. Într-una din primele sale remarci pe tema opririi lucrului în cadrul protestelor, președintele a spus că dacă grevele continuă, muncitorii „nu vor fi în stare să-și întrețină” familiile.

Aceste remarci televizate vineri, 14 august, au venit pe fondul relatărilor că premierul Raman Halouceanka s-a întâlnit față în față cu greviștii de la două uzine mari din Minsk.

Muncitorii de la Uzina de automobile (BelAZ) protestează în Zhodino, 13 august 2020
Muncitorii de la Uzina de automobile (BelAZ) protestează în Zhodino, 13 august 2020

Într-una din cele mai recente întreruperi ale muncii, mii de muncitori de la uzina chimică Hrodna Azot, din vestul țării, au părăsit locurile de muncă și s-au întâlnit cu administratori ai companiei și cu autoritățile municipale. Muncitorii au purtat pancarte pe care scria „Cerem demisia lui Lukașenka”, „Noi nu l-am ales” sau „Ne-au fost furate voturile”. Manifestări similare au avut loc și în alte uzine din Belarus.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG