Linkuri accesibilitate

În Belarus s-a decis confiscarea proprietății pentru „acțiuni neprietenoase” împotriva țării


Curtea Supremă Economică din Minsk
Curtea Supremă Economică din Minsk

Legea referitoare la confiscarea proprietății, adoptată de Adunarea Națională la 21 decembrie, a fost publicată pe portalul juridic național.

Adoptarea legii „Cu privire la confiscarea proprietății" nu a fost anunțată încă oficial. Documentul a fost publicat în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.

În lege se precizează că a fost adoptată „ținând cont de necesitatea unui răspuns imediat și eficient la amenințările existente la adresa intereselor naționale ale Republicii Belarus având în vedere regimul măsurilor restrictive speciale" și își propune „garantarea securității naționale a Republicii Belarus, a stabilității economice a acesteia, protejarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor juridice și (sau) fizice belaruse, a intereselor societății și ale statului”.

Confiscarea proprietății poate avea loc „din motive de necesitate publică”.

Consiliul de Miniștri al Republicii Belarus decide că este necesar să riposteze în cazul „acțiunilor neprietenoase” cu ajutorul confiscării drepturilor de proprietate, se arată în document.

Comitetul pentru Proprietatea de Stat trebuie să se adreseze apoi cu o declarație la Curtea Economică din Minsk. Aceasta ar trebui să fie examinată în termen de o lună. Decizia instanței poate fi atacată în „procedura stabilită prin lege”.

Obiectele confiscate urmează să devină proprietatea Republicii Belarus, iar banii vor fi transferați în bugetul republican.

Pe de altă parte, conceptul de „acțiuni neprietenoase” nu este clar definit în lege. De asemenea, nu este clar cum se determină dacă o persoană este „controlată din străinătate”.

Documentul definește următorii termeni:

  • persoane afiliate - cele care „direct și/sau indirect (prin intermediul altor persoane juridice și/sau fizice) au determinat decizia de a comite acte neprietenoase sau au influențat o astfel de decizie din partea unor state străine, precum și persoanele juridice și/sau fizice care depind de deciziile unor persoane din astfel de state și care sunt incluse în lista stabilită de Consiliul de Miniștri al Republicii Belarus”;
  • Printre persoanele din state străine care comit acte neprietenoase se găsesc „persoanele străine asociate cu state străine care comit acte neprietenoase în legătură cu persoane juridice și (sau) persoane fizice belaruse și persoanele aflate sub controlul acestor persoane străine, indiferent de locul de înregistrare sau de locul în care își desfășoară activitatea economică predominantă”.
  • Se susține că confiscarea bunurilor va avea loc „exclusiv ca măsură de represalii împotriva acțiunilor neprietenoase față de Republica Belarus, față de entitățile sale juridice și (sau) persoanele fizice”.

Legea intră în vigoare la 10 zile de la publicarea sa oficială. Însă guvernul are la dispoziție șase luni pentru a stabili normele metodologice de aplicare a acesteia.

XS
SM
MD
LG