Noul parlament a extins mandatul Comisiei pentru investigarea guvernării GERB în baza constatărilor guvernului interimar privind scurgerea de fonduri spre companii apropiate foștilor guvernanți.
Comisia de anchetă va analiza semnale de corupție în construcția de drumuri, energetica, programul de reabilitare termică, modernizarea armatei, căile ferate și alte peste 40 de sectoare economice și sociale. Ea va fi condusă de Maia Manolova, co-președinta coaliției „Ridică te! Mutrele criminale afară!” rebotezată întretimp în „Ridică te! Noi venim!”.
Comisia își propune să acopere ultimii 5 ani din guvernarea lui Boiko Borisov...
Ea va elabora în termen de 6 luni un raport pe care îl va trimite procuraturii. Vor fi audiați foști și actuali miniștri, șefi de servicii speciale, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor ONG-uri.
Inițial deputații din partidul GERB al ex-premierului Borisov au boicotat comisia, dar până la urmă au desemnat trei membri ai acesteia.
Ministrul interimar de Interne Boiko Rașkov a anunțat în parlament că Serviciul Național de Anchetă penală lucrează la mai multe cazuri de corupție la nivel înalt în care apar nume de miniștri și înalți funcționari din ultimul guvern Borisov. Fostul prim-ministru a fost audiat deja la Poliție în legătură cu trei cazuri.
La 4,4 miliarde euro se cifrează numai proiectele realizate fără licitații publice de companii din domeniul infrastructurii rutiere apropiate fostei guvernări. Rașkov nu a exlus arestarea unor persoane încă în timpul anchetei.
Ministrul interimar al Energiei Andrei Jivkov a declarat că principalele două proiecte energetice ale Rusiei în Bulgaria – TurkStream și centrala nucleară Belene, au adus pierderi de sute de milioane de euro. Guvernul Borisov a renunțat la venituri de aproximativ 700 de milioane de euro, garantate prin vechiul acord de tranzit cu Gazpromul.
Alte cazuri de prezumptivă corupție apar la Banca de stat de dezvoltare...
Creata în scopul finanțării de companii mici și mijlocii ea a distribuit două treimi din credite la 8 companii mari din care jumătate - apropiate oligarhului din partidul turc Delian Peevski, sancționat în cadrul Legii americane Magnitski.
Combaterea corupției la nivel înalt va depinde în cea mai mare măsură de reformarea procuraturii bulgare, au declarat lideri ai partidelor protestului anti-Borisov. Tentativa ministrului interimar al Justiției Ianaki Stoilov de a iniția în Consiliul Suprem al Magistraturii procedura de demitere a procurorului șef Ivan Geșev, considerat a fi alegere personală a lui Borisov, a eșuat, dar eforturile în aceasta direcție vor continua prin așteptata restructurare a Consiliului de noii guvernanți.