Linkuri accesibilitate

În Donbas „e iad”, iar rușii se pregătesc de contraofensivă în sud


Volodimir Zelenski: Câmpul de luptă din Donbas este „ca un iad”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că situația de pe câmpul de luptă din Donbas este „ca un iad”, căci în ciuda noilor livrări de artilerie americană, forțele sale nu au reușit să elimine superioritatea rușilor în arme grele și ca număr de trupe. „Acest dezechilibru se simte foarte mult în confruntările armate, mai ales în Donbas”, a spus Zelenski în adresarea lui nocturnă din 2 august. El a adăugat totuși pe o notă mai optimistă că denumirea sistemelor americane HIMARS – (high-mobility advanced rocket system ) a devenit aproape sinonimă cu „justiția” pentru Ucraina și că ucrainenii vor avea grijă să provoace rușilor pierderi zilnice tot mai dureroase grație acestor dispozitive foarte eficiente.

Casa Albă de la Washington a declarat că un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina va include muniție suplimentară pentru sistemele avansate de rachete HIMARS, despre care a spus că „fac diferența pe câmpul de luptă”.

Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a mulțumit Americii pentru pachetul în valoare de 550 de milioane de dolari, spunând că artileriștii ucraineni sunt gata „să transforme noaptea în zi” pentru a-i alunga pe ocupanții ruși.

Noaptea trecută, trupele rusești au lansat mai multe atacuri aeriene asupra zonelor din nord-estul și centrul Ucrainei, dar și în regiunile de sud, unde zeci de mii de soldați ruși ar pregăti o amplă ofensivă spre orașele Krivoi Rog și Nicolaev.

Oleksi Arestovici, consilier în cadrul administrației prezidențiale de la Kiev, a estimat că forța de atac a Rusiei în sudul Ucrainei număra aproximativ 22.000 de soldați și a declarat că un contingent ucrainean „suficient de mare” așteaptă să-i întâmpine.

Primarul din Nicolaev, Oleksandr Sienkovici, a declarat pe Telegram că o explozie a provocat un incendiu, în seara zilei marți, și întreruperi de curent electric. Explozii puternice au zguduit mai multe cartiere din Nicolaev și marți dimineața, rănind o persoană, a anunțat armata ucraineană. Unele rachete de croazieră rusești, lansate ulterior, în timpul zilei, au fost interceptate. Atacurile ar fi fost efectuate de bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-160, din regiunea nordică a Mării Caspice.

În partea de central-răsăriteană a Ucrainei, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, Valentin Rezicenko, a declarat că trupele rusești au tras cu lansatoare de rachete și artilerie asupra unor districte din regiune.

Iar în vestul țării, Maksim Kozitski, șeful administrației militare din Lvov, a spus că loviturile aeriene rusești de marți nu au făcut victime. Potrivit lui, armata rusă a lansat din direcția estică opt rachete de croazieră, iar unele dintre acestea au fost doborâte de forțele de apărare aeriană.

Totodată, armata ucraineană a declarat că a doborât șapte din cele opt rachete de croazieră rusești care au țintit regiuni din centrul, sudul și vestul Ucrainei noaptea trecută, iar o rachetă rusească a lovit un sistem antiaerian în regiunea Lvov – nu s-au raportat alte pagube sau victime.

La sud, forțele ucrainene ar fi recucerit 53 de localități din regiunea Herson, ocupată în cea mai mare parte de trupele rusești la începutul invaziei, a declarat guvernatorul regional Dmitro Butrii, informații care nu au putut fi verificate în mod independent.

Miercuri, 3 august, armata ucraineană a spus că a continuat să țintească poziții rusești din regiunea Herson. Iar serviciile secrete britanice au estimat că un atac ucrainean asupra unui tren cu muniții rusești a avariat cel mai probabil legătura feroviară dintre regiunea Herson, ocupată de Moscova, și Crimeea anexată.

Ministerul britanic al Apărării a estimat în buletinul său zilnic de informații că, deși daunele aduse de ucraineni căii ferate vor fi probabil remediate în curând, legătura va fi în continuare o problemă pentru forțele rusești și pentru traseele de aprovizionare care duc din Crimeea în Herson.

Acestea s-ar adăuga dificultăților cu care Rusia deja se confruntă în ceea ce privește realimentarea trupelor sale din Herson, după ce ucrainenii au deteriorat podul Antonivski de peste râul Nipru, despre care serviciile secrete britanice au spus că este acum înlocuit cu feriboturi pentru deplasarea trupelor și realimentarea logistică.

Civilii care se refugiază din calea luptelor vor exercita o presiune crescută asupra rutelor de transport care ies din Hersonul ocupat de Rusia, au sugerat serviciile britanice, ceea ce va determina Moscova să impună restricții de circulație.

Kievul anunțase anterior că pregătește o ofensivă în regiunea Herson, dar experți militari ucraineni au declarat pentru Current Time TV că există indicii clare că și forțele rusești s-ar pregăti de o amplă contraofensivă în sudul Ucrainei, unde concentrează trupe de desant. Potrivit lor, un amplu atac rusesc ar fi de așteptat și la est, în regiunea Harkov, unde pozițiile rusești s-au șubrezit în ultimele săptămâni. În acest context, analiști militari de la Kiev nu exclud și o invazie de pe teritoriul belarus, unde Rusia ar concentra tot mai multe trupe, luna august fiind una hotărâtoare, potrivit lor, pentru evoluția frontului din Ucraina.

XS
SM
MD
LG