Linkuri accesibilitate

În Donbas, Rusia și-a intensificat atacurile. Este semn că se pregătește de ofensivă?


Luptele s-au intensificat în jurul orașului Bahmut, în estul Ucrainei
Luptele s-au intensificat în jurul orașului Bahmut, în estul Ucrainei

După luni de victorii care le-au ridicat moralul ucrainenilor, valurile bătăliei își schimbă din nou direcția: balanța pare să se încline spre Rusia, care aruncă în luptă zeci de mii de tineri mobilizați printre care și mii de deținuți recrutați de faimosul grup de mercenari Wagner.

În orașul Bahmut din estul țării, lunile de necruțătoare atacuri rusești și de valuri de infanterie în stilul Primului Război Mondial își pun amprenta asupra forțelor ucrainene epuizate. La doar câțiva kilometri în nord, soldații ucraineni au fost forțați să se retragă spre vest și sud din orașul minelor de sare, Soledar, după săptămâni de bombardamente rusești.

Și mai la nord, efortul Ucrainei de a profita de o contraofensivă reușită în regiunea Harkov prin recucerirea mai multor teritorii din apropiere pare să se fi blocat pe ceea ce experții de pe câmpul de luptă au numit linia Svatove-Kreminna, trupele rusești intensificând atacurile în acea regiune.

Iar la aproximativ 150 de kilometri mai la sud, Ucraina trimite întăriri pentru a apăra Vuhledar și, potrivit unor relatări, pentru a respinge pozițiile rusești, care includ acum infanteriști marini din Flota rusă din Pacific.

Comandanții ucraineni și liderii politici, inclusiv însuși președintele Volodimir Zelenski, avertizează nu numai asupra condițiilor dificile în care luptă trupele ucrainene în mai multe zone din Donbas, ci, de asemenea, asupra unei noi ofensive ruse care pare iminentă și al cărei preludiu pare actuala intensificare a luptelor.

„Se pregătesc chiar acum pentru o acțiune de proporții”, a afirmat Oleksi Danilov, președintele Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL la 28 ianuarie, referindu-se la comandanții ruși. „Vor să arate până la aniversarea invaziei că au obținut totuși ceva rezultate”. „Nu este un secret că se pregătesc pentru un nou val de atacuri până pe 24 februarie”, a mai spus el.

Fie că reprezintă preludiul unei noi ofensive, fie că este doar un început cu încetinitorul al uneia în curs de desfășurare, intensificarea luptelor din Donbas este cea mai recentă fază a invaziei rusești, aflată acum în cea de-a 12-a lună.

„Situația s-a schimbat dramatic în Bahmut”

În faza inițială, forțele rusești au atacat Ucraina dinspre nord, sud și est, reușind să captureze teritorii în sud, dar eșuând în obiectivul lor principal: cucerirea Kievului, răsturnarea guvernului și încercuirea armatei ucrainene pentru a o face să se predea.

În faza a doua, forțele rusești s-au repoziționat în Donbas și și-au concentrat eforturile pentru a cuceri orașele Luhansk, Sevierodonețk și Lisiciansk, în timpul verii. De asemenea, au capturat portul Mariupol din Marea Azov, după un asediu de trei luni de pământ pârjolit.

Forțele ucrainene i-au uimit pe mulți experți occidentali în septembrie, octombrie și noiembrie, cu o serie de contraofensive care au împins forțele rusești din nordul regiunii Harkov și au dus la recucerirea Hersonului - singura capitală regională pe care forțele rusești au cucerit-o de la 24 februarie 2022 - în sud.

Aceste eșecuri rusești, care au fost însoțite de schimbări repetate de comandanți, au dus la ordinul de mobilizare al președintelui Vladimir Putin în septembrie, pentru a aduce până la 300.000 de oameni ruși în luptă.

Rezerviștii ruși mobilizați în timpul unui antrenament de luptă la sfârșitul anului trecut.
Rezerviștii ruși mobilizați în timpul unui antrenament de luptă la sfârșitul anului trecut.

Cunoscuți sub denumirea colocvială de „mobiki”, acești soldați mobilizați apar acum în Donbas și în alte părți în număr considerabil, au declarat experți militari și din domeniul informațiilor.

Eșecurile au fost, de asemenea, însoțite de o creștere a profilului, și a influenței, grupului Wagner, o notorie organizație paramilitară de mercenari. Fondatorul său, bogatul om de afaceri din Sankt Petersburg Evgheni Prigojin, cu legături strânse cu Kremlinul, a întărit rândurile Wagner cu mii de deținuți din închisori. Oficialii americani au declarat că Wagner a recrutat până la 50.000 de deținuți pentru a lupta în Ucraina.â

Acești foști deținuți au fost folosiți în lunile de atacuri necruțătoare asupra Bahmut, soldații ucraineni raportând valuri de soldați care au atacat pozițiile și, în multe cazuri, au fost secerați.

„Situația s-a schimbat dramatic în Bahmut”, a declarat un soldat ucrainean, identificat cu pseudonimul Agronomist, într-o postare publicată de Joint Force Task Force din Ucraina. „Când am venit aici, luptam cu militari ruși obișnuiți, nu cu profesioniști sau unități de forțe speciale”.

„Recent, luptătorii Wagner și GRU au apărut în sectorul nostru”, a spus soldatul, referindu-se la agenția de informații militare rusești. „Ei fac o treabă destul de bună și luptă nu de ieri de azi. Este destul de greu să le faci față”.

Într-adevăr, condițiile s-au înrăutățit în Bahmut pentru unitățile ucrainene, a declarat Konrad Muzika, analist pe probleme de apărare cu sediul în Polonia.
„Situația generală în zona Bahmut se deteriorează pentru ucraineni, în principal pentru că rușii controlează cu artileria principalele drumuri de aprovizionare care duc spre oraș”, a scris el într-o analiză din 31 ianuarie. „Toate liniile de comunicații terestre (cu excepția uneia) care duc la Bahmut se află sub controlul de foc al rușilor” - ceea ce înseamnă că sunt expuse tiruri de artilerie, rachete sau al tancurilor.

În evaluarea sa zilnică din 1 februarie, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că unități Wagner și GRU aduc mai multe trupe de elită pentru a se adăuga „valurilor umane atacatoare” din Bahmut.

„Aceste tehnici, care probabil ajută la revigorarea ofensivei rusești blocate în Bahmut și în jurul acestui oraș, nu sunt probabil potrivite pentru operațiuni ofensive de mai mari proporții”, a declarat institutul care are sediul în SUA.

În ciuda informațiilor că rutele de aprovizionare și de retragere ale ucrainenilor se restrâng la doar un drum spre nord-vest, colonelul Serhi Cerevati, а purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est al Ucrainei, a declarat la 31 ianuarie că Bahmut este încă aprovizionat cu alimente, muniții și arme.

Cu toate acestea, alți ofițeri din linia întâi au repetat observațiile conform cărora luptele din jurul orașului sunt intense și au lăsat să se înțeleagă posibilitatea ca comandanții ucraineni să ordone retragerea. „Trebuie să înțelegeți că scenarii precum retragerea temporară de pe un anumit teritoriu ar trebui să fie întotdeauna luate în considerare”, a declarat pentru Current Time maiorul Maksim Jorîn, din Brigada a 3-a de asalt din Ucraina.

„Vom îndeplini orice ordin care va fi emis”, a spus Jorîn.

În Soledar, oraș situat la aproximativ 18 kilometri nord de Bahmut, de-a lungul unei importante autostrăzi spre nord-est, către Lisiciansk și Sievierodonețk, comandanții ucraineni au ordonat „o retragere controlată” (după cum au definit-o ei) la începutul acestei luni, după săptămâni de asalturi la fel de intense, conduse de deținuți recrutați de Wagner.

„Este posibil ca forțele rusești să încerce să folosească câștigurile obținute la nord de Soledar ca rampă de lansare pentru atacuri spre nord-est, spre Siversk”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Acest lucru ar „sprijini învăluirea poziției defensive ucrainene de pe partea de vest a râului Siverski Doneț”.

În Vuhledar, la aproximativ 150 de kilometri sud de Bahmut, trupele ucrainene resimt o creștere a ritmului atacurilor rusești, conduse de unități de infanterie marină din cadrul Flotei rusești din Pacific. Comandanții ucraineni au spus că pozițiile lor au fost întărite cu mai multe trupe și au afirmat că unitățile de pușcași marini au suferit pierderi majore.

Ofensive precipitate?

Deocamdată, principala întrebare este: Ce urmează?

Aliații occidentali ai Ucrainei au continuat să trimită mari cantități de armament și tehnică militară pentru Kiev, mai ales prin deciziile recente de a furniza noi și puternice tancuri de luptă și vehicule blindate: M1 Abrams, Leopard 2, Challenger, Marder, Bradley și AMX-10.

Mulți experți occidentali spun că tancurile, în special, ar putea oferi Ucrainei un avantaj față de tancurile mai vechi ale Rusiei, model T-72. Iar oficialii ucraineni se tem că impasul s-ar putea transforma în război de uzură, ceea ce favorizează economia mai mare și populația mai numeroasă a Rusiei. Asta înseamnă că Kievul este nerăbdător să își arate capacitatea de a obține rapid câștiguri pe câmpul de luptă și de a recâștiga mai mult teritoriu, în cazul în care răbdarea occidentală se va epuiza și pușculițele cu bani se vor goli.

Dar, dacă avertismentele repetate ale oficialilor ucraineni sunt corecte, comandanții ruși sunt, de asemenea, nerăbdători să demonstreze Kremlinului că sunt încă capabili de victorie pe câmpul de luptă.

„Kremlinul vrea ceva mai ofensiv, penetrări ale liniei frontului mai profunde, mai mult teritoriu. Avem acum dovezile care ar susține această teză: există rapoarte din ultimele două zile care arată că lucrurile se accelerează acum", a declarat Dara Massicot, cercetător militar la RAND Corporation, un think tank cu sediul în SUA, într-un podcast la începutul acestei săptămâni. „Există zvonuri conform cărora toți rușii care erau antrenați în Belarus încep acum să își strângă efectele și să plece și este posibil că sunt trimiși în altă parte."

„Cred, așadar, că există un potențial din perspectiva Rusiei pe termen scurt - îi avantajează să încerce să facă progrese înainte de introducerea de noi capacități de luptă", a spus ea.

Generalii ruși Valeri Gherasimov (stânga) și Serghei Surovikin (foto de arhivă)
Generalii ruși Valeri Gherasimov (stânga) și Serghei Surovikin (foto de arhivă)

La începutul acestei luni, Putin a remaniat din nou comandanții de top responsabili de operațiunea din Ucraina, retrogradându-l pe generalul Serghei Surovikin, abia numit de trei luni, și redându-i comanda șefului Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, care a fost responsabil la începutul invaziei.

„Cred că, odată cu remanierea la comandă, crește probabilitatea ca rușii să încerce să se grăbească și să întreprindă o ofensivă", a declarat Massicot.

XS
SM
MD
LG