Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Cât de mult influențează oligarhii politica de la Chișinău? 


Întâlnire la Davos între președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Întâlnire la Davos între președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Actuala guvernare PAS este cea mai integră dintre toate pe care le-a avut de la independență încoace R. Moldova, iar grupările oligarhice s-au coalizat în perioada ultimilor doi-trei ani și au ca scop comun răsturnarea guvernării de la Chișinău. Sunt opinii ale expertului Mihai Mogîldea de la Institutul de Politici și Reforme Europene, exprimate în podcastul Europei Libere „În esență...”

În contextul discuțiilor despre necesitatea adoptării unei legi a deoligarhizării, despre care se discută în capitala moldoveană, și fiind întrebat cât de mult mai este influențată politica moldoveană de către oligarhi, Mihai Mogîldea a declarat că miza partidelor susținute de grupările oligarhice coalizate este să răstoarne actuala guvernării și să repună „în funcțiune schemele care existau anterior.”

Cu referire la influențele oligarhice asupra actualei guvernări, expertul a spus că aceasta stă bine „la capitolul integritate”, dar „cu mici excepții.”

Calendarul politic din UE și R. Moldova accelerează la Chișinău procesele de integrare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:51 0:00

În podcast, Mihai Mogîldea a spus că, în condițiile actuale, se menține un risc real ca actuala guvernare de la Chișinău să fie debarcată.

„În contextul războiului dus în Ucraina, Federația Rusă și-a intensificat eforturile de destabilizare a situației la Chișinău și principalul instrument prin care Moscova își dorește să facă acest lucru, îl reprezintă chiar aceste partide, grupări oligarhice în frunte cu partidul Șor, care azi, din câte înțeleg, este partenerul principal al Moscovei aici, la Chișinău [...], a opinat Mihai Mogîldea.

Potrivit expertului, în situația războiului din țara vecină, R. Moldova are nevoie de o conducere funcțională, care să susțină și să ajute Ucraina.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG