Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Despre traseismul politic la zi: este un început de campanie electorală cu revenirea păpușarilor


Comentatorul politic Vitalie Ciobanu și jurnalistul Eugen Urușciuc în studioul Europei Libere Moldova.
Comentatorul politic Vitalie Ciobanu și jurnalistul Eugen Urușciuc în studioul Europei Libere Moldova.

E puțin probabil ca inițiativa PSRM privind interzicerea traseismului politic prin Constituție să fie materializată, deși, „în numele unui scop major”, ar fi posibilă o coaliție ad-hoc dintre PSRM și PAS, spune comentatorul politic Victor Ciobanu în podcastul Europei Libere „În esență...” 

Pe de altă parte, analistul politic sugerează că, în cazul adoptării unei legi de către cele două fracțiuni prin care s-ar interzice traseismul, prevederile acesteia nu vor putea „prevala” asupra celor constituționale în ceea ce privește statutul deputatului.

În contextul recentelor cazuri de traseism politic din Parlamentul moldovean, când trei deputați socialiști au anunțat despre migrarea către alte proiecte politice, Victor Ciobanu spune că ar fi vorba de un semnal de revenire a „păpușarilor”.

„[...] Ceea ce vedem acum cred că este un început de campanie electorală cu revenirea, deocamdată prin ușa din spate, a păpușarilor, [...] pentru că nu cred că e doar de capul lui Șor ca deputații să migreze din tabăra socialiștilor spre acea mișcare numită „Pentru popor”. Aici se observă mână cea invizibilă din spate a „maestrului” [...] Plahotniuc”, susține în podcast Victor Ciobanu.

Interzicerea traseismului politic în R. Moldova, între realitate și intenție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:03 0:00

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Este, oare, cea mai bună soluție introducerea în Constituție a prevederii ca un deputat să fie obligat să nu-și schimbe subordonarea politică? Ar putea aceasta să conducă la instituirea unei „discipline de fier” în fracțiuni?
  • Cine profită, în primul rând, de prevederile formulate cu „bună credință” în Constituție privind statutul de parlamentar?
  • Ce îi motivează mai mult pe deputați să-și schimbe tabăra politică: convingerile politice, aspectele financiare sau de altă natură?
  • Care e cel mai prielnic „sezon” pentru migrarea deputaților?
  • Schemele de racolare a parlamentarilor.
  • Cum se explică că cele mai „relevante” cazuri de traseism se produc pe segmentul politic de centru-stânga.
  • Când a început „istoria” traseismului politic în R. Moldova și cine sunt „părinții” acestui fenomen?
  • Ce efect a avut declarația de condamnare a traseismului politic, votată unanim în Parlament, în data de 11 iunie 2020?
  • Traseismul politic din Republica Moldova vs. traseismul politic din alte țări. Care sunt diferențele?
  • Poate stârpi traseismul politic o nouă cultură politică?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG