Linkuri accesibilitate

În estul Ucrainei continuă luptele grele. Rusia a atacat mai multe instalații energetice


Pompieri stingând un incendiu într-bloc lovit de rachetele rusești, Kiev, 15 noiembrie 2022
Pompieri stingând un incendiu într-bloc lovit de rachetele rusești, Kiev, 15 noiembrie 2022

Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri rusești în est, a declarat armata la 18 noiembrie, în timp ce Moscova a continuat să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei, provocând penurii și întreruperi în aprovizionarea cu electricitate și gaz la începutul sezonului rece.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că militarii au respins ofensivele rusești în opt locații din regiunile estice Donețk și Luhansk, inclusiv Novoselivske și Stelmahivka în Luhansk și Belohorivka și Pervomaiske, Vodiane și Novomihailivka în Donețk.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său nocturn din 18 noiembrie că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică după un nou val de lovituri cu rachete din partea Rusiei. Cel puțin șapte persoane au fost ucise în aceste lovituri, iar numărul acestora se așteaptă să crească. „Facem totul pentru a normaliza alimentarea”, a spus Zelenski.

Apărarea aeriană a Ucrainei a reușit să doboare șase rachete de croazieră și cinci drone, a adăugat el. La 17 noiembrie, Rusia a lansat asupra Ucrainei un nou val de rachete, lovind mai multe instalații energetice și clădiri civile, la mai puțin de două zile după unul dintre cele mai puternice bombardamente de la începutul războiului.

Echipele tehnice ucrainene lucrează non-stop și au restabilit alimentarea cu energie electrică pentru aproximativ 70% dintre consumatorii din mai multe regiuni din centrul Ucrainei. Autoritățile au avertizat că activitatea acestor specialiști este încetinită de minele terestre plantate de forțele rusești în retragere în regiunea Kherson.

Compania națională de electricitate a precizat că atacurile cu rachete rusești din 15 noiembrie au avariat 15 instalații energetice și, ca urmare, mii de kilometri de linii principale de înaltă tensiune nu funcționează.

În estul Ucrainei, Rusia „a lansat un atac masiv asupra infrastructurii de producție a gazelor”, a declarat șeful companiei energetice de stat Naftogaz, Oleksi Cernișov, fără a oferi detalii.

Între timp, anchetatorii din regiunea Herson din sudul Ucrainei, recent eliberată, au descoperit 63 de cadavre cu semne de tortură după plecarea forțelor rusești, a declarat ministrul de Interne, Denis Monastirski, într-o intervenție la televiziunea națională.

Un investigator ucrainean de top în domeniul drepturilor omului a publicat joi o înregistrare video a ceea ce susține el ar fi fost o cameră de tortură folosită de forțele rusești în Herson, inclusiv o celulă de mici dimensiuni în care, potrivit acestuia, au fost ținute până la 25 de persoane în același timp.

Dmitro Lubineț, comisarul pentru drepturile omului din parlament, a distribuit videoclipul pe rețelele de socializare.

În seara zilei de 17 noiembrie, președintele Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, a vorbit cu omologul său ucrainean, comandantul suprem, generalul Valeri Zalujni, potrivit unei redactări a convorbirii furnizate de purtătorul său de cuvânt.

XS
SM
MD
LG