Linkuri accesibilitate

În „Linie Directă” cu Vladimir Putin (VIDEO)


Novosibirsk, 7 iunie , 2018
Novosibirsk, 7 iunie , 2018

Pentru a 16-ea oară, președintele rus răspunde, timp de ore, în direct, la întrebările cetățenilor.

La Moscova are loc tradiționala „întâlnire” a președintelui Vladimir Putin cu rușii de rând și problemele lor mari și mici. „Linia Directă”, cum se numește emisiunea de întrebări și răspunsuri, este la a 16-ea ediție și poate dura ore în șir. Anul trecut, Putin a răspuns patru ore la întrebările publicului, puse în direct, înregistrate sau trimise prin mail.

Președintele Vladimir Putin în timpul emisiunii „Linia Directă”, Moscova 7 iunie 2018
Președintele Vladimir Putin în timpul emisiunii „Linia Directă”, Moscova 7 iunie 2018

În deschidere, Putin a descris în termeni optimiști perspectiva economie ruse, care a trecut prim mai bine de doi ani de recesiune. „Mergem ăn direcția bună” a declarat președintele, care a promis o strategie mai eficientă de colectare a taxelor și impozitelor și o strategie „mai flexibilă și inteligență”, când vine vorba de cheltuieli.

Cum a făcut și în trecut, Putin a acuzat Occidentul că ar fi impus sancțiuni împotriva Rusiei numai pentru a opri progresele țării. „Toate acuzațiile la adresa Rusiei nu sunt decât un mijloc de a bloca dezvoltarea țării. Văd în Rusia o amenințare, o concurență” a mai susținu Putin. Care a respins din nou drept „un banc” acuzațiile că Rusia ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016.

Aceasta este însă concluzia la care au ajuns, anul trecut, serviciile americane de informații. Mai mult, se pare că intervenția Rusia de la un moment dat a fost în sprijinul candidaturii actualului președinte Donald Trump iar posibila colaborare a campaniei electorale a lui Trump cu Moscova este subiectul mai multor anchete în Congresul american.

Occidentul a impus în ultimii ani sancțiuni împotriva Rusiei din cauza anexării abuzive a peninsulei Crimeea, a sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei dar și ca reacție la amestecul Rusiei în procesele electorale. Cele mai recente sancțiuni au fost impuse de Statele Unite pentru „activitatea subversivă a Rusiei în lunea întreagă”.

În așteptarea emisiunii „Linia Directă”, 7 iunie 2018
În așteptarea emisiunii „Linia Directă”, 7 iunie 2018

În cursul emisiunii „Linia Directă”, Putin a mai criticat tarifele speciale impuse recent de administrația americană pe importurile de oțel și aluminiu și a reafirmat că Rusia nu este în spatele tentativei de otrăvire, în Marea Britanie, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei lui, Yulia. Incidentul din martie a declanșat un val fără precedent de expulzări reciproce de diplomați între aliații occidentali și Rusia.

Ca și în anii trecuți, emisiunea de întrebări și răspunsuri este clar regizată și întrebările selectate cu grijă din cele aproape 2 milioane câte susținte Kremlinul să veniseră până joi. Dialogul ar putea dura mai multe ore și este transmis în direct de patru posturi de televiziune și trei posturi naționale de radio.

Tradițional, președintele rus ține în fiecare an o mare conferință de presă, un discurs în Parlament despre starea națiunii și această „Linie Directă” – de departe ocazia cea mai bună pentru Putin de a se prezenta drept un lider care cunoaște problemele rusului de rând și le poate rezolva.

Întrebările care i se pun președintelui pe parcursul acestui maraton pot fi despre locuințe, poluare, gropile din drumuri sau corupție – întrebările selectate, demonstrează și experiența anului trecut, primesc și un răspuns de la președinte. „O să analizez problema” este răspunsul invariabil al președintelui, răspuns de care se tem toți guvernatorii. În 2017, președintele nici nu terminase de discutat, că televiziunea publică arată imagini de la Krasnodarsk, unde se reparau gropile dintr-o arteră principală, după ce un locuitori al orașului i se plânsese președintelui de starea drumurilor.

Poate părea o ciudățenie a sistemului politic din Rusia faptul că președintele se ocupă direct de probleme mărunte, fie că este vorba de grădinița dintr-un sat sau de traficul dintr-un oraș de provincie. Dar anii au demonstrat că este un mecanism eficient de a distrage atenția de la problemele structurale și responsabilitatea Kremlinului, pentru a pune o mare parte din vină și responsabilitate pe umerii autorităților locale.

Deschiderea emisiunii „Linia Directă”, Moscova 7 iunie 2018
Deschiderea emisiunii „Linia Directă”, Moscova 7 iunie 2018

Anul acesta, guvernatorii sunt invitați să răspundă în direct la plângeri, în timpul emisiunii. Și în prezența președintelui Putin. Agenția independență de știri RBC a citat surse anonime care au confirmat că „lideri locali a fost sfătuiți” să urmărească discuțiile din cadrul „Liniei Directe”. „Au fost sfătuiți să nu plece în concediu și să fie la birou în timpul emisiunii” a declarat una din surse.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG