Linkuri accesibilitate

În lipsa opoziției, parlamentul a votat rectificarea bugetară


Majoritatea parlamentară a aprobat joi, 8 septembrie, în lectură finală, fără dezbateri, o serie de rectificări anticriză ale bugetului de stat, cerute de guvern, care includ alocații sociale și compensații pentru populație.  

Sesiunea extraordinară a legislativului convocată în acest sens a fost boicotată de opoziție.

De asemenea, deputații PAS au aprobat un amendament al executivului care majorează cu până la 322.000 de lei capitalul social al SA „Energocom” pentru procurarea, în două tranșe, a 10 milioane de metri cubi de gaze naturale și stocarea lor în depozite din România.

Rectificarea bugetară, care trebuie să fie promulgată de șefa statului, mai prevede:

  • majorarea cu jumătate de miliard de lei a fondului din care vor fi acordate compensații lunare populației pentru achitarea facturilor la gaze și energie electrică;
  • sprijin financiar unic de 1.500 de lei pentru toți beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat care nu depășesc 5.000 de lei;
  • indemnizație lunară de 1.000 de lei pentru toate familiile care au măcar un copil cu vârsta de până la 2 ani;
  • ajutor financiar unic de 3.000 de lei pentru angajații din sectorul public care au salarii mai mici de 15.000 de lei.

Opoziția, formată din deputați comuniști, socialiști și din Partidul Șor, a boicotat votul în a doua lectură, la fel ca și pe cel în prima lectură, din 26 august. Ei au motivat că nu vor să participe la „o nouă farsă” a guvernării și că ajutoarele sociale propuse de putere sunt „jonglări ieftine”, dar nu „soluții sistemice” pentru combaterea crizei prețurilor.

Liderul fracțiunii PAS, Mihail Popșoi, care a prezidat ședința legislativului, a criticat gestul opoziției. „Dacă medicii, profesorii, polițiștii, pompierii ar avea aceeași atitudine față de activitatea lor precum au colegii noștri din opoziție, atunci nu știu unde ar ajunge această țară”, a spus el.

Rectificarea bugetară prevede mărirea cu 10% a veniturilor bugetare, inclusiv din ajutoare străine, și o majorare, mai temperată, a cheltuielilor cu 4,3%. Astfel, deficitul bugetar s-a micșorat cu 11%, până la 17 miliarde de lei.

Sesiunea extraordinară a parlamentului, convocată pentru votarea modificărilor bugetare, s-a încheiat. Legislativul se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă din 15 septembrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG