Linkuri accesibilitate

În mesajul său de Crăciun, Zelenski promite să le redea libertatea ucrainenilor


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis să „redea libertatea” poporului ucrainean, adresându-se națiunii în ajunul Crăciunului, la doar câteva ore după ce un nou val de atacuri rusești a ucis cel puțin 10 persoane și a rănit peste 60 de alte persoane.

Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să reziste acestei ierni - în ciuda morții și a distrugerilor, a întreruperilor de energie electrică și a amenințării constante a atacurilor rusești.

El a spus că ucrainenii au îndurat „atacuri, amenințări, șantajul nuclear, teroare și atacuri cu rachete” de când Rusia a invadat țara în urmă cu 10 luni. „Libertatea are un preț mare, dar sclavia are un preț și mai mare”, a afirmat Zelenski într-un mesaj video transmis la sfârșitul zilei de 24 decembrie.

„Să trecem prin această iarnă, pentru că știm pentru ce luptăm”, a mai spus el.

Președintele a adus un omagiu ucrainenilor care au petrecut Crăciunul în captivitate rusească și celor care au fost nevoiți să fugă în străinătate din cauza invaziei brutale.

„Vom reda libertatea tuturor bărbaților și femeilor din Ucraina”, a promis el.

Cu doar câteva ore înainte de discursul lui Zelenski, cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte aproximativ 60 au fost rănite în urma unor atacuri rusești în orașul portuar Herson din sudul țării.

Președintele a condamnat atacul, numindu-l un act de terorism care a vizat civili în ajunul Crăciunului. Zelenski a distribuit fotografiile de la locul atacului, care înfățișau corpuri însângerate pe trotuare, vehicule în flăcări și coloane mari de fum negru care se ridicau din apropierea unui bloc de apartamente.

„Este viața de zi cu zi a Ucrainei și a ucrainenilor”, scria președintele Ucrainei pe 24 decembrie care acuză forțele rusești că „ucid de dragul intimidării și de plăcere". „Întreaga lume trebuie să vadă ce amploare are răul împotriva căruia luptăm”, mai spune Volodimir Zelenski.

Cei mai mulți ucraineni sunt creștini ortodocși și, de secole, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, ca în Rusia. Însă, în urma invaziei Rusiei în țară, Biserica Ortodoxă din Ucraina a permis congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca majoritatea lumii occidentale.

XS
SM
MD
LG