Linkuri accesibilitate

Dacă pică internetul, Moldova poate apela la sateliții lui Musk


În Moldova, sistemul de internet Starlink va fi unul de rezerva, care va înlocui, la nevoie, conexiunea clasică în primul rând la frontieră

„Thank you, Elon Musk!”, scria cu entuziasm pe Twitter săptămâna trecută premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița (PAS), anunțând că serviciul de sateliți Starlink va furniza servicii de conectare la internet la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și în centrele de distribuire a refugiaților. „Servicul Starlink va fi oferit gratis și va fi administrat în parteneriat cu autoritățile moldovene”, se mai scria în tweetul postat de Gavrilița pe data de 10 martie.

Serviciul pentru Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a precizat într-o declarație pentru Europa Liberă că serviciul Starlink va fi utilizat numai în situații de urgență. De exemplu, dacă actualele rețele de net vor cădea, dacă în anume locuri internetul „clasic” are semnal prea slab sau inexistent, sau dacă vor fi pene de curent sau alte defecțiuni tehnice.

În realitate, există acoperire de conexiune la internet „clasică” pe circa 97% din teritoriul Republicii Moldova.

În declarația Serviciului pentru Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică se mai menționează că legătura la internet prin intermediul Starlink este văzută ca un „serviciu de sprijin” oferit autorităților moldovene pentru a asigura continuitatea gestionării situației de la frontieră și a fluxului de refugiați din Ucraina.

STISC mai precizează că împreună cu Operatorul naţional de telecomunicaţii Moldtelecom va asigura livrarea și instalarea echipamentului necesar pentru utilizarea eficientă a serviciilor Starlink, oriunde va fi cazul.

Anterior, Comisia pentru Situații Excepționale anunța că a oferit companiei SpaceX, a lui Musk, dreptul de prestare a serviciilor de internet, prin derogare de la procedura obișnuită de acreditare, dată fiind situația deosebită.

Vitalie Eșanu, inginer, în tehnologii informaționale, spune că avem de a face cu un caz special în ce privește birocrația: „Ca în oricare țară, frecvențele sunt reglementate de stat. La noi în țară nu este încă permisă licențierea unor astfel de echipamente”.

La câteva zile după invazia rusă în Ucraina, Elon Musk, patronul SpaceX, anunța pe Twitter că Serviciul Starlink funcționează în Ucraina. Ulterior, autorități de la Kiev au anunțat despre recepționarea primului lot de stații care asigură conexiunea serviciilor de internet prin sistemul Starlink.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG