Linkuri accesibilitate

În Olanda a început primul proces legat de doborârea avionului MH17 în estul Ucrainei


Propagandă și adevăr despre doborârea zborului MH17
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

Propagandă și adevăr despre doborârea zborului MH17

În Olanda începe luni, 9 martie, procesul a trei ruși și un ucrainean, acuzați de implicare în doborârea avionului malaiezian de pasageri MH17 în iulie 2014, în estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit. Potrivit anchetei internaționale, avionul a fost doborât cu o rachetă rusească de tip BUK dar Rusia a respins, de la bun început, orice responsabilitate.

Suspecții aveau la ora accidentului poziții de conducere în milițiile separatiste din estul Ucrainei, susținute de Rusia.

Kremlinul respinge și acuzațiile că sprijină strategic și cu armament milițiile separatiste, deși ancheta internațională condusă de Olanda dar și rețeaua de investigații Bellingcat au demonstrat contrarul.

Nu se așteaptă ca cei patru să apară în tribunal și dacă nu trimit nici avocați, judecătorii vor decide un proces in absență.

Premierul Olandei Mark Rutte declara săptămâna trecută că acest proces este numai începutul într-o serie menită să aducă la lumină adevărul despre doborârea avionului de pasageri. Cea mai mare parte a victimelor erau cetățeni olandezi.

Duminică, 8 martie, familiile victimelor au adus 298 de scaune goale în fața ambasadei Rusiei de la Haga, pentru a reaminti de responsabilitatea directă a Rusiei în tragedia din 2014 dar și pentru a protesta împotriva refuzului Moscovei de a ajuta ancheta internațională.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG