Linkuri accesibilitate

În Parlamentul European se cere suspendarea asistenței financiare pentru R.Moldova


Parlamentul European, Strasbourg (foto de arhivă)
Parlamentul European, Strasbourg (foto de arhivă)

Motivul: anularea alegerilor locale de la Chișină și noul sistem electoral.

Parlamentul European dezbate astăzi situația drepturilor omului în Republica Moldova. Subiectul dezbaterii a fost modificat pentru a pune accentul pe „Criza politică ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău”.

Dezbaterea live din Parlamentul european poate fi văzută și ascultată aici:

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/

Rezoluția, care va fi discutată în Parlamentul European, cere Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, ca urmare a anulării votului de la Chișinău, dar și a adoptării noului sistem electoral mixt, în pofida criticilor Comisiei de la Veneția și OSCE. Se recomandă ca debursarea să fie rediscutată după alegerile generale, dacă acestea respectă standardele internaționale și sunt recunoscute de organismele internaționale.

Rezoluția care va intra în dezbaterea Parlamentului European mai cere Comisiei Europene să suspende și asistența financiară de sprijin bugetar, cum s-a mai făcut în 2015, după criza bancară. Reluarea acestui ajutor ar urma să fie condiționat de: validarea alegerilor locale din Chișinău, de rezultatele unei anchete eficiente în cazul devalizării băncilor din R.Moldova, de recuperarea banilor sustrași din bănci și de judecarea celor vinovați.

Totodată, autorităților de la Chișinău li se recomandă să asculte de opiniile Comisiei de la Veneția, când vine vorba de noul sistem electoral mixt.

După dezbatere, rezoluția și amendamentele care i-ar putea fi aduse, vor fi puse la vot în plenul Parlamentului de la Strasbourg.

Miercuri, Comisia Europeană a confirmat că pentru moment plata primei tranșe din asistenta macrofinanciară de 100 de milioane de euro este suspendată, pentru că nu au fost îndeplinite precondițiile politice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG