Linkuri accesibilitate

În ciuda contraofensivei ucrainene, Moscova nu discută o mobilizare generală


Soldat ucrainean, într-o zonă eliberată recent din regiunea Harkov. Armata ucraineană susține că în cursul contraofensivei a făcut o mulțime de prizonieri de război, Ucraina 12 septembrie 2022.
Soldat ucrainean, într-o zonă eliberată recent din regiunea Harkov. Armata ucraineană susține că în cursul contraofensivei a făcut o mulțime de prizonieri de război, Ucraina 12 septembrie 2022.

În Rusia nu se discută o eventuală mobilizare generală pentru a trimite noi trupe în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinul, la câteva zile după ce o contraofensivă surpriză a forţelor ucrainene a alungat trupe ruse din aproape întreaga regiune Harkov, din nord-estul Ucrainei, transmite Reuters.

„Pentru moment nu se discută despre asta'', a spus Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări adresate de un parlamentar rus cu privire la mobilizare.


În legătură cu criticile la adresa conducerii ţării, exprimate de comentatori naţionalişti care au cerut mobilizarea, Peskov a spus că acesta este un exemplu de „pluralism'' şi că ruşii în ansamblul lor continuă să îl sprijine pe preşedintele Vladimir Putin.

„Ruşii îl sprijină pe preşedinte şi acest lucru este confirmat de dispoziţia oamenilor. Oamenii sunt strâns uniţi în jurul deciziilor şefului statului. Referitor la celelalte puncte de vedere, la puncte de vedere critice, atât timp cât ele rămân în interiorul legii, acesta este pluralismul, dar linia este foarte, foarte subţire, oricine trebuie să aibă foarte mare grijă aici'', a afirmat Peskov.

Pe de altă parte, armata rusă a susținut marţi că a lansat „lovituri masive'' împotriva forţelor ucrainene pe toate fronturile, Kremlinul acuzând Ucraina că i-ar tortura și maltrata pe civilii din zonele recucerite în ultimele zile.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ministerul rus al Apărării s-a referit în special la bombardamente în apropiere de oraşele Sloviansk, Konstantinivka şi Bahmut, din estul Ucrainei, în regiunile sudice Nikolaev şi Zaporojie, precum şi la Harkov.

Ucraina a anunţat luni că a recucerit aproximativ 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu pe mai multe fronturi, în cursul contraofensivei lansate la începutul lunii septembrie și că în nord-estul țării, armata ucraineană a ajuns la frontiera cu Rusia.

XS
SM
MD
LG