Care este situația în R. Moldova? Cât interes arată publicul pentru drama alegerilor americane? Europa Liberă a stat de vorbă cu analistul Igor Boțan:
Igor Boțan: „Interesul pentru alegerile din Statele Unite ale Americii în Republica Moldova este unul scăzut. Și aici alegerile americane sunt văzute prin prisma rusească, ca să zic așa, deci, așa cum raportează posturile de radio și televiziune din Rusia care retransmit emisiunile aici, în Republica Moldova. Interesul scăzut pentru alegerile americane aici, în Republica Moldova, poate fi explicat prin cultura politică a cetățenilor Republicii Moldova, o cultură politică parohială, contemplativă și ea vine cumva în disonanță cu cultura politică americană, care este una pro-activă și una participativă.
Cred că aceasta este explicația, deși trebuie să spunem că informații despre alegerile din Statele Unite aici pot fi găsite. Este vorba, în primul rând, despre Radio Europa Liberă și Deutsche Welle. Ultimele zile înainte de alegeri, presa din Republica Moldova a fost destul de generoasă și a oferit informații multiple despre desfășurarea campaniei, principalele teme de campanie în Statele Unite și așteptările pe care le au americanii față de aceste alegeri, dar este curios că și modalitatea în care alegerile americane sunt văzute în Rusia, unde în ultimii patru ani de zile știm cu toții că atitudinea față de alegerile americane și față de președintele Trump a fost oarecum văzută de o manieră, dacă pot spune așa, schimonosită.”
Europa Liberă: În ce ar sta puterea democrației americane, când vorbim despre aceste alegeri în care, iată, rezultatele se lasă așteptate?
Igor Boțan: „Puterea Americii și a modelului american sigur că constă în ceea ce părinții Constituției americane, dacă ne referim la The Federalist, principala carte-comentariu la Constituția Statelor Unite a dezvoltat ceea ce au făcut iluminiștii europeni. Deci, principiul separației puterilor în Statele Unite a fost dezvăluit astfel încât să devină sistemul check and balances, care vine dintr-o sferă oarecum abstractă a separației puterilor în una foarte practică care se traduce în check and balances, adică, care la modul practic face ca instituțiile statului nu doar să fie separate, dar și să coopereze între ele.
Și această cooperare este atât de uimitoare în eficiența sa, încât îi face pe mulți să creadă că acest sistem funcționează foarte bine și ar funcționa foarte bine peste tot, ceea ce nu este adevărat. Deci depinde foarte mult de cultura politică și de condițiile inițiale, totuși în America au emigrat oameni care au luptat pentru libertatea lor, au dorit și au avut un vis pe care l-au realizat și iată că, în pofida foarte multor inadvertențe, se dovedește că sistemul american lucrează perfect.
Statele Unite sunt un fel de aspirator al celor mai agere minți din lume, de aceea dacă ne referim, de exemplu, la un indicator extraordinar cum este Premiul Nobel vedem că Statele Unite devansează, practic, toate celelalte țări luate împreună în privința, iată, atragerii oamenilor care sunt în suflet oameni liberi și pot să se realizeze. Deci sunt foarte multe lucruri pe care noi parcă le înțelegem, parcă le acceptăm, dar ele la noi nu funcționează, pentru că avem altă cultură politică, pentru că democrația în țări ca Republica Moldova este o democrații imitativă, adică de împrumut.
Noi împrumutăm aceste valori, dar nu le-am asimilat, nu am trecut treaptă cu treaptă fiecare prevedere constituțională pe care o avem pentru a înțelege de unde se trag formulele de soluționare a problemelor în relațiile dintre oameni, în relațiile dintre cetățeni și instituțiile statului și multe-multe alte lucruri. De aceea, noi rămânem aici în paradigma democrațiilor imitative, pe când Statele Unite sunt irepetabile. Nu cred că cineva poate copia acest sistem.”
Europa Liberă: Care ar fi așteptările Moldovei sau ale liderilor politici din Moldova față de alegerile din Statele Unite?
Igor Boțan: „Aici este un moment foarte interesant, fiindcă relațiile Republicii Moldova cu Statele Unite practic nu depind de cine este la guvernare în America și cine este șeful statului american, președintele american, un democrat sau un republican. Totuși, în ultima vreme, în special în ultimii șase ani de zile, aici au apărut nuanțe, și aceste nuanțe sunt legate de atitudinea Statelor Unite și a președintelui american față de situația din Ucraina, Ucraina fiind țara vecină a Republicii Moldova, care este, să zicem pe șleau, într-un război cu Rusia, un război hibrid, mă refer aici la anexarea Crimeii și la războiul din Donbas.
Noi vedem că democratul Obama nu prea a ajutat Ucraina, pe când Trump a făcut pentru Ucraina mult mai mult în privința asigurării securității Ucrainei.
Și noi vedem că democratul Obama nu prea a ajutat Ucraina, pe când Trump a făcut pentru Ucraina mult mai mult în privința asigurării securității Ucrainei. De aceea am auzit lideri politici care vorbesc aici, în Republica Moldova, că atâta timp cât conflictul din Donbas și relațiile proaste dintre Ucraina și Rusia, care sunt implicate și în conflictul nostru din Transnistria, adică atâta timp cât această problemă nu este soluționată ar fi preferabil ca să rămână Trump. În afară de asta, Trump iată că, deși este considerat un așa, mai soft, cu o atitudine mai soft față de Putin, a rezolvat problemele sau a avut o atitudine fermă față de Nord Stream și, în general, da, este adevărat că Congresul a impus această atitudine destul de dură a lui Trump în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, dar există voci aici destul de puternice care cred că Trump ar fi mai bun pentru situația pe care o avem în regiune.
Alții spun că cred că Biden va avea o retorică mai, așa, apăsată împotriva lui Putin, dar ar fi mai soft în relații și lucrurile ar reveni la normalitate, dacă ne referim la relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii care pe noi aici, în Republica Moldova, nu ne prea ating.
Deci sunt discuții, dar în cercuri foarte înguste, dacă pot spune așa, pe larg, din păcate, în Republica Moldova aceste probleme nu au fost discutate, deși toată lumea înțelege că de alegerile în Statele Unite pentru o perioadă de patru ani de zile, practic, depind soarta lumii.”