Linkuri accesibilitate

În Ucraina au fost înființate „puncte de invincibilitate” după noile atacuri rusești


Katerina și fiica ei Nastia stau lângă un bloc de locuințe distrus de un bombardament rusesc în localitatea Vîșhorod de la periferia Kievului, 23 noiembrie 2022.
Katerina și fiica ei Nastia stau lângă un bloc de locuințe distrus de un bombardament rusesc în localitatea Vîșhorod de la periferia Kievului, 23 noiembrie 2022.

Aprovizionarea cu apă și curent electric a fost restabilită în mare parte pe 24 noiembrie în orașele ucrainene, inclusiv la Kiev, la o zi după ce armata rusă a lansat un nou val de bombardamente contra sistemului energetic ucrainean, lăsând în frig și întuneric și fără apă milioane de civili.

„Puncte de invincibilitate”

Potrivit autorităților de la Kiev, trupele ruse au lansat aproximativ 70 de rachete balistice și 10 drone sinucigașe, avariind și mai mult infrastructura energetică deja masiv deteriorată a țării, într-un moment în care temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius.

Continuarea atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a forțat autoritățile ucrainene să deschidă mai multe așa-numite „puncte de invincibilitate”, adică spații încălzite și luminate unde oamenii pot primi hrană caldă, își pot reîncărca dispozitivele electronice și se pot conecta la internet.

Rusia a început să bombardeze masiv instalațiile energetice din Ucraina după ce forțele sale au suferit recent mai multe înfrângeri în invazia brutală a Ucrainei, care a început pe 24 februarie.

Moscova recunoaște că atacă infrastructura de bază a Ucrainei, spunând că obiectivul este de a reduce capacitatea de luptă a ucrainenilor și de a-i forța pe aceștia să negocieze. Kievul spune că aceste atacuri au clar intenția de a le face rău civililor, și din cauza asta sunt crime de război.

„Astăzi a fost doar o altă zi, dar am primit 70 de rachete. Asta e formula rusă de teroare, totul contra infrastructurii noastre energetice. Spitale, școli, transport, cartiere de locuințe, toate au avut de suferit”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresându-se prin videoconferință noaptea trecută Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov susține că e vina Kievului că ucrainenii au de suferit din cauză că nu cedează în fața dorințelor Moscovei, fără însă ca Peskov să spună care sunt aceste dorințe.

Ucraina spune că va înceta să lupte numai când toate trupele ruse se retrag.

Iarna ca armă de război

Iarna s-a lăsat brusc peste Ucraina, iar temperaturile au scăzut bine sub zero grade Celsius. Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Linda Thomas-Greenfield a afirmat că președintele Rusiei Vladimir Putin se folosește de anotimpul rece ca de o armă pentru a „provoca suferințe imense poporului ucrainean”.

Nu există deocamdată perspectiva unei acțiuni din partea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, în care Rusia este membru permanent cu drept de veto. Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a spus că apariția lui Zelenski prin legătură video a fost contrară regulamentelor Consiliului, și a respins ceea ce el a numit „amenințările și ultimatumurile nesăbuite” ale Ucrainei și ale sprijinitorilor ei din Occident.

Atacurile cu rachete de miercuri din Ucraina au generat o masivă pană de curent în Moldova învecinată, unde autoritățile au anunțat joi că aprovizionarea cu electricitate a fost restabilită în mare parte, potrivit agenției Associated Press.

„Am mers pe jos și i-am mulțumit lui Putin”. Ce au făcut moldovenii când s-a deconectat curentul și cum se pregătesc de situații similare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00

G7 discută la București ajutorul de iarnă pentru Ucraina

Miniștrii de externe ale celor mai industrializate șapte țări ale lumii (G7) vor discuta cum să ajute pe mai departe Kievul la o reuniune care va avea loc săptămâna viitoare la București, a anunțat pe Twitter șefa diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock, citată de agenția Reuters.

„Atacurile ruse contra infrastructurii civile sunt o crimă inumană, intolerabilă. [Președintele rus Vladimir] Putin poate să arunce poporul Ucrainei în frig și întuneric cu rachetele sale. Dar el nu le va putea frânge niciodată dorința de libertate și sprijinul nostru [pentru ei]”, a mai spus pe Twitter minsitrul german de externe, Annalena Baerbock.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG