Linkuri accesibilitate

Încă o Cupă Mondială la fotbal într-un stat nedemocratic?


Ambițiile marocane pot fi deraiate de tăinuirea riscului ca oaspeții să fie condamnați pentru homosexualitate.

Marocul se bucură de larg sprijin pentru a găzdui evenimentul nr. 1 al fotbalului mondial în 2026, dar drepturile omului devin un măr al discordiei.

Încă o Cupă Mondială la fotbal într-un stat nedemocratic?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

La 13 iunie, în ajunul fluierului de începere a Cupei Mondiale la fotbal din Rusia, capii fotbalului mondial vor decide la Moscova cine va găzdui ediția din 2026 a evenimentului sportiv cel mai urmărit la scară globală, alături de Olimpiade.

Concurează Marocul și – în candidatură comună – Statele Unite și Canada.

Zilele trecute șeful fotbalului sud-african, Danny Jordaan, a cărui țară a găzduit evenimentul în 2010, a promis că va face personal lobby pentru ca învingătorul să fie regatul din nordul Africii, Marocul.

Într-o relatare exclusivă, Associated Press atrage atenția că ambițiile marocane pot fi deraiate de tăinuirea în documentația pregătitoare, de către autoritățile de la Rabat, a unui risc pentru eventualii oaspeți ai Cupei Mondiale: acela de a fi arestați și condamnați la închisoare pentru homosexualitate.

În Maroc relațiile sexuale între persoane de același sex se pedepsesc cu privare de libertate de la șase luni la trei ani.

Iar dacă edițiile precedente ale Cupei Mondiale și-au permis să ignore în linii mari asemenea aspecte – scrie AP – în momentul de față ele pot cântări greu în luarea unor decizii privind găzduirea unui eveniment sportiv internațional.

Ahmed El Haij, președintele Asociației Marocane pentru Drepturile Omului, a declarat pentru AP că „raportul marocan despre drepturile omului prezentat la FIFA în cadrul candidaturii trece intenționat sub tăcere o chestiune despre care Marocul știe foarte bine că este delict penal pe teritoriul său”.

„Este evident că dacă Marocul câștigă dreptul de a găzdui Cupa Mondială, persoanele LGBT care vor veni la meciuri se vor confrunta cu discriminarea, iar statul marocan nu le va putea proteja de eventualele represiuni împotriva lor efectuate fie de statul însuși, fie de societatea marocană”, a mai spus El Haij.

Drepturile suporterilor de fotbal din rândul comunității gay au ieșit la lumină mai ales cu ocazia acordării dreptului de a găzdui Cupa Mondială unor țări cunoscute pentru oprimarea persoanelor LGBT – Rusia și Qatar.

Anul trecut, în urma plângerilor repetate ale activiștilor, secretarul general FIFA Fatma Samoura le-a trimis o scrisoare în care a promis că în viitor Cupa Mondială „va trebui să se desfășoare într-un climat lipsit de discriminare pe criteriul orientării sexuale”.

Potrivit lui Minky Worden, de la Human Rights Watch, legislația anti-gay a fost înscrisă în statutele FIFA ca o „linie roșie” care nu poate fi trecută când se stabilește unde se va ține Cupa Mondială. „Dacă Marocul vrea într-adevăr să găzduiască evenimentul, va trebui mai întâi să elimine pedeapsa pentru homosexualitate din Codul Penal”.

AP amintește însă că nu mai departe decât anul trecut, în august, Marocul a informat sec Națiunile Unite, după o evaluare periodică a respectării drepturilor omului în țara nord-africană, că nu are de gând să modifice legislația referitoare la homosexualitate.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG