Linkuri accesibilitate

Începe administrarea dozei „booster” - a treia - a vaccinului anti Covid-19


Revista matinală a presei Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00

Pe 12 decembrie cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului sunt chemați la urne în ceea ce autoritățile regiunii numesc “un scrutin prezidențial”. Radiochisinau.md, care dedică alegerilor respective o știre, observă că pe buletinele de vot, aprobate sâmbătă în regiune, vor figura doar doi candidați. “Liderul separatist Vadim Krasnoselski nu va avea o competiție reală”, declară publicația, în condițiile în care acesta va avea doar un contracandidat - un antreprenor din satul Hârtop, raionul Grigoriopol. Site-ul le reamintește cititorilor săi că autoritățile constituționale de la Chișinău au calificat ca fiind ilegale așa-numitele ”alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană”.

Zdg.md scrie, cu referire la știrile digi24.ro, că tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă a coronavirusului – Omicron, semnalată prim dată în Africa de Sud. Sunt enumerate Italia, Olanda, Germania, Marea Britanie. Un articol mai amplu de pe radiochisinau.md se ocupă de îngrijorările de la nivel mondial legate de noua tulpină. Site-ul scrie că, așa cum relatează Reuters, numărul mare de mutații ar putea ajuta microbul să se răspândească mai ușor sau chiar să evite anticorpii căpătați în urma vaccinării sau a unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, citat de DIGI24. Vestea despre această variantă a determinat unele țări să anunțe începând de vineri restricții de călătorie, în timp ce producătorii de medicamente promit că vor verifica grabnic dacă vaccinurile lor anti-COVID-19 rămân eficiente.

Revenind la zdg.md, vom preciza că, potrivit publicației, cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat în țară sau peste hotare vor avea posibilitatea, de luni, 29 noiembrie, să își administreze doza suplimentară sau doza booster de vaccin împotriva COVID-19. Ziarul anunță că Ministerul Sănătății a emis un ordin în acest sens, pentru reducerea morbidității provocate de COVID-19 și susținerea procesului de vaccinare.

Ipn.md înserează, la rubrica de comentarii, un nou Op-Ed semnat de Anatol Țăranu, care se declară îngrijorat de “agravarea rapidă a situației geopolitice și militare de la hotare”, avându-se în vedere Ucraina. Țăranu afirmă că semnele legate de masarea de trupe ruse la hotarele ucrainene ar genera riscuri majore pentru securitatea Republicii Moldova, iar lipsa unor măsuri adecvate privind contracararea lor ar deveni tot mai îngrijorătoare. “De urgență se cere suplinirea managementului politic cu persoane calificate pentru pozițiile de responsabili pentru activitățile Consiliului Suprem de Securitate, a conflictul transnistrean, a misiunii diplomatice de la Moscova. Este stringent nevoie de elaborarea și implementarea unui plan de măsuri energice privind informarea și mobilizarea partenerilor externi cu scopul contracarării pericolelor de ordin geopolitic și militar care planează asupra Republicii Moldova în contextul actual. Altfel riscăm să întrăm nepregătiți în războaiele care ne amenință…”

Deschide.md publică precizările Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, referitoare la legea privind majorarea vârstei de pensionare, votată de Parlament în primă lectură. Precizările vin după ce în public s-a vehiculat că proiectul respectiv de lege ar presupune că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. Nu există în legi astfel de schimbări, spune ministrul, infirmând speculațiile din presă legate de acest subiect. Asimilarea perioadelor de studii și îngrijire a copilului perioadelor contributive are loc în aceleași condiții ca în trecut, adică se iau în calcul, cu o singură excepție, cea a solicitării pensionării anticipate.

Jurnal.md publică o investigație din care rezultă că fostul secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari, ar fi vândut luxosul imobil din pădurea de la Durlești, denumit și „Casă Albă” și situat în zona rezidenţială din ”Poiana Domnească”. Imobilul ar fi fost vândut unui om de afaceri din capitală, care este patronul unui centru medical privat. Potrivit actelor cadastrale, tranzacția a avut loc la finele lunii august 2021. Acum, Constantin Botnari nu are vreun statut procesual, călătorește liber în întreaga lume, iar proprietățile sale nu sunt puse sub sechestru, mai precizează publicația.

XS
SM
MD
LG