Linkuri accesibilitate

Cine vine și cine spune „pas” consultărilor cu PAS și Maia Sandu privind remanierile din Guvern


Liderul PAS, Igor Grosu (stânga), și liderul fracțiunii comuniștilor și socialiștilor, Vlad Batrîncea, la începutul ședinței Parlamentului din 15 noiembrie.
Liderul PAS, Igor Grosu (stânga), și liderul fracțiunii comuniștilor și socialiștilor, Vlad Batrîncea, la începutul ședinței Parlamentului din 15 noiembrie.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a spus că așteaptă luni, 18 noiembrie, partidele din R. Moldova la consultări privind remanieri guvernamentale. Unele formațiuni au refuzat invitația, iar cele care i-au dat curs se tem că opinia lor va fi ignorată de guvernanți. 

Pe 18 noiembrie, la Președinție, urmează să aibă loc consultările anunțate de președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 11 noiembrie, în care se vor discuta acțiunile necesare pentru combaterea corupției politice, dar și schimbările necesar la nivel de Guvern.

Răspunzând la întrebările Europei Libere, Igor Grosu a spus vineri, 15 noiembrie, că liderii PAS vor discuta cu alte partide, inclusiv, propunerile acestora pentru funcții ministeriale. „O să analizăm toate propunerile și, într-un final, evident că decizia o să fie asumată politic”, a spus el.

Grosu nu a numit partidele pe care le așteaptă la consultări, dar susține că au fost invitate atât cele parlamentare, cât și extraparlamentare, inclusiv cel mai mare partid de opoziție, cel al socialiștilor.

Dar deputatul Grigore Novac a spus Europei Libere că PSRM nu a primit încă o invitație oficială. „Dacă o să parvină o astfel de invitație cu siguranță că o vom examina și vom decide dacă dăm sau nu dăm curs invitației”, a spus el.

Cu cine va discuta PAS remanierile din Guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Vor pe „teren neutru” sau refuză categoric

Cu o zi înainte, colegul lui Novac, deputatul Adrian Albu, spunea la o televiziune că socialiștii nu vor veni la consultări, despre care spune că ar fi „mimate” de PAS. Între timp, conducerea PSRM a anunțat că vrea consultări cu alte partide, însă doar pe o platformă „neutră”, adică nu la Președinție.

Nu vor veni la consultări nici reprezentanții Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de ex-premierul Ion Chicu.

„Am primit invitație. Noi nu recunoaștem alegerile și nu vom merge la discuții cu cea care le-a fraudat”, a spus Chicu pentru Europa Liberă.

Se gândesc, dar au și propuneri

De cealaltă parte, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a salutat inițiativa Maiei Sandu și a cerut șefei statului să ofere clarificări legate de subiecte ca traseismului aleșilor locali către PAS după alegerile din 2023, licitațiile de la Aeroport sau finanțarea externă.

Printre formațiunile care au acceptat invitația la consultări se numără și Partidul Social Democrat European (PSDE), în timp ce Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a primarului de Chișinău, Ion Ceban, încă nu și-a anunțat decizia.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a spus joi, 14 noiembrie, că remanierile guvernamentale trebuie să fie legate de schimbările în justiție, care este și principalul subiect al consultărilor anunțate de președinta Maia Sandu pentru luni, 18 noiembrie. El a precizat că blocul „Împreună”, din care face parte, a cerut mai multe demisii și a propus unele schimbări în justiție și la nivel legislativ.

Deși a spus că niciunul dintre membrii blocului nu s-au oferit să vină cu propuneri de a ajuta guvernarea pe unele domenii, Plîngău a indicat, totuși, câteva potențiale candidaturi, printre care cea a fostului deputat Alexandr Slusari la Agricultură sau fostul director ZEL Bălți, Marin Ciobanu - la Economie.

Liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a spus Europei Libere că va merge la consultări. Potrivit lui, remanierile au fost „întârziate enorm”, iar sarcina care va reveni noilor miniștri, cea de a redresa situația cu doar câteva luni înainte de parlamentare, este „aproape irealizabilă”.

Cine a plecat și cine ar mai putea pleca

Premierul Dorin Recean va anunța luni, 18 noiembrie, numele noilor miniștri pe care îi va propune președintei Maiei Sandu spre aprobare.

Anunțul prim-ministrului, care nu este membru al partidului de guvernământ, PAS, a fost făcut după ce președinta Maia Sandu a spus, în campania electorală, că a auzit „pretențiile cetățenilor” și că vor fi făcute schimbări în echipa de guvernare.

La câteva zile după anunțul premierului, Andrei Spînu s-a retras din Guvern și din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Spînu a fost ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și unul dintre fruntașii partidului de guvernământ, având un rol important în campania Maiei Sandu pentru un nou mandat de președintă.

Schimbări ar urma să se producă și la Ministerul Justiției, cel al Afacerilor Interne, al Dezvoltării Economice și Digitalizării și al Sănătății, potrivit mai multor surse. În ședința de Guvern din 13 noiembrie, premierul Dorin Recean nu a infirmat și nici confirmat aceste informații.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG