Linkuri accesibilitate

Întâlniri la nivel înalt între SUA și Coreea de Nord


Mike Pompeo (stânga), Kim Jong Un (centru) și Donald Trump (dreapta)
Mike Pompeo (stânga), Kim Jong Un (centru) și Donald Trump (dreapta)

Directorul CIA si secretar de stat desemnat, Mike Pompeo a facut de curind o vizita secreta in Coreea de Nord pentru a se intilni cu liderul nord-corean, Kim Jong Un, asa rezulta din declaratiile a doua surse, sub beneficiul anonimatului.

Aceasta vizita face parte din pregatirile in vederea unui summit Trump-Kim, pe a carui agenda se va afla programul nuclear nord-corean.

Vizita secreta, neanuntata in prealabil a fost facuta la putin timp dupa ce Pompeo a fost nominalizat pentru functia de secretar de stat.

Intr-o audiere la Senat, Pompeo si-a exprimat speranta ca actualele contacte vor crea conditiile pentru rezolvarea spinoasei probleme a arsenalului nuclear nord-coreean.

Presedintele Trump a facut aluzie la vizita lui Pompeo, cind a declarat ieri ca au avut loc convorbiri, la nivele foarte inalte. Trump a spus ca se va intilni cu Kim, in luna iunie, daca nu mai devreme.

Pompeo este cel care coordoneaza negocierile cu Phenianul, in numele administratiei.

Intilnirea sa este cea la cel mai inalt nivel din anul 2000, cind secretarul de stat de atunci, Madelaine Albright, s-a intilnit cu Kim Jong Il, tatal actualului lider, pentru a discuta chestiuni de interes strategic. Directorul pentru Servicii de Informatii, James Clapper a vizitat Corea de Nord in 2014, pentru a obtine eliberarea a doi detinuti americani si in contextul respectiv, s-a intilnit cu o oficialitate de nivel redus.

CIA nu a comentat cu privire la vizita lui Pompeo si nici autoritatile nord-coreene nu au facut-o oficial.

La o saptamina dupa calatoria lui Pompeo, oficialitati americane au spus ca Kim este dispus sa discute despre denuclearizare, ceea ce inseamna ca exista canale de comunicare pentru a se ajunge la un astfel de rezultat.

Statele Unite nu au relatii diplomatice cu Phenianul, dar diplomati americani au vizitat acea tara si au utilizat citeva canale de comunicare.

Presedintele Trump a spus ca Coreea de Nord este dispusa sa discute si ca exista convorbiri intre Nord si Sud, in peninsula, contacte pe care administratia sa le sustine.

XS
SM
MD
LG