Linkuri accesibilitate

Între ecologiști și naționaliști: Bavaria alege, poziția cancelarei Merkel este amenințată


Cancelara Angela Merkel și ministrul de interne Horst Seehofer , Berlin, 3 iulie 2018.
Cancelara Angela Merkel și ministrul de interne Horst Seehofer , Berlin, 3 iulie 2018.

În Bavaria, unul din cele mai bogate landuri din sudul Germaniei, au loc alegeri locale, al căror impact însă este national, chiar european. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Uniunea Creștin Socială va pierde majoritatea parlametnară(33%) pe care o are neîntrerupt din 1957 și va fi obligată să guverneze într-o alinață. Numeric, după sondaje, cu partidul ecologist al Verzilor, care se pare că ar putea deveni a adoua forță (18,5%) în parlamentul de la Munchen. Potrivit sondajelor, verzii profită de prăbuțirea partidului social-democrat (11%) din Bavaria dar și de alegătorii dezamagiți ai CSU care însă nu vor să voteze extrema dreaptă.

CSU este partidul „frate” din Bavaria al Uniunii Creștin Demmocrate a cancelarei Angela Merkel și a guvernat landul, fără întrerupere, de la al Doilea Război Mondial. Se așteaptă ca Uniune Creștin Socială să piardă masiv înn favoarea partidului xenofob populist Alternativa pentru Germania (12,8) pe fundalul crizei migrației din Europa, desi în ultimul an, numărul refugiaților veniți în Germania a scăzut la jumătate iar funcția de ministru de interne este deținută acum de fostul premier bavarez Horst Seehofer.

Pentru AfD ar fi prima data când intră în parlamentul bavarez. Sondajele mai dau șanse liberalilor și partidului de extrema stângă „Die Linke”, ambele cotate cu puțin peste 5%, minimul necesar pentru a fi reprezentate în parlament.

Desigur, Uniunea Creștin Socială speră într-o mobilizare de ultimul moment a electoratului său conservator. Primele prognosticuri, după sondajele la ieșirea de la urne, sunt așteptate la ora 19.00.

Un CSU învins în Bavaria va slăbi mult puterea fracțiunii creștin-democrate din Parlamentul federal, unde CSU si Uniunea Creștin Democrată a cancelarei Angela Merkel formează tradiționat, o fracțiune comună.

Ceea ce ar putea forța nu numai o remaniere de guvern, prin plecarea ministrului de interne Seehofer, fost premier al Bavariei dar și o revolt internă în CDU, împotriva cancelarei Merkel, a cărei politică a ușilor deschise pentru un million de refugiați în 2015 și consecvența de a nu renunța la aceast principiu umanitar, sunt văzute drept „cauza” tuturor problemelor pentru conservatorii germanei

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG