Linkuri accesibilitate

Între pragmatism și principii morale | Vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu


Președintele SUA, Joe Biden
Președintele SUA, Joe Biden

Președintele Biden se va deplasa luna viitoare în Orientul Mijlociu, călătoria incluzând și o întâlnire controversată cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, decizie care pare a semnifica relaxarea poziției dure a lui Biden față de saudiți.

Între pragmatism și principii morale | Vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Într-un interval de patru zile – 13 până la 16 iulie – Biden intenționează să viziteze Israelul, Cisiordania și Arabia Saudită a arătat o sursă de la Casa Albă. Va fi prima vizită a lui Biden în Israel, țară în care s-a aflat pentru prima dată ca senator, acum aproape 50 de ani. El intenționează să se întrețină cu reprezentanți ai Autorității Palestiniene, între care președintele Mahmoud Abbas.

Această călătorie încearcă să vizeze câteva priorități ale administrației între care contracararea ambițiilor nucleare ale Iranului, nevoia creșterii producției de petrol pentru a antrena reducerea prețurilor la combustibili, încercarea de a relua procesul de pace israeliano-palestinian, precum și încheierea războiului din Yemen. Această deplasare va testa însă și angajamentul președintelui Biden față de drepturile omului, cunoscut fiind faptul că după asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, același Biden l-a criticat pe prințul saudit, angajându-se să marginalizeze Arabia Saudită.

Servicii de informații americane au concluzionat atunci că Mohammed, care este liderul de facto al țării a ordonat omorârea ziaristului, care s-a produs la Consulatul saudit din Istanbul. În 2019, pe când era candidat prezidențial, Biden a spus că saudiții vor plăti un preț pentru cele întâmplate cu Khashoggi, un critic al regimului de la Riad. De asta au avut loc dezbateri intense în administrație dacă Biden să se întâlnească acum sau nu cu prințul saudit.

Voci de la Casa Albă spun însă că în condițiile inflației, cauzată și de creșterea prețurilor la energie, această călătorie este importantă și că este mult mai greu acum să izolezi Arabia Saudită. Întrebat recent, Biden a spus că motivația sa este pace în Orientul Mijlociu și scăderea prețurilor pe care americanii trebuie să le plătească pentru combustibil. „Nu îmi voi modifica poziția față de drepturile omului dar ca președinte al Statelor Unite, misiunea mea este să aduc pace și așa voi și face”.

XS
SM
MD
LG