Linkuri accesibilitate

Învestirea lui Joe Biden, o ceremonie fără precedent


Învestirea lui Joe Biden, o ceremonie fără precedent
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Pandemia COVID19 și condițiile speciale de securitate vor face că ceremonia de inaugurare a președintelui Joe Biden să arate miercuri foarte diferit de cele anterioare, începând cu faptul că circa 25 de mii de membrii ai Gărzii Naționale și poliției vor asigura siguranță manifestării, la care vor lua parte un număr mic de persoane, restul urmând să poată vedea la televizor.

Președintele Trump intenționează să părăsească Washingtonul miercuri dimineață, înainte ca cel care-i va urma să depună jurămîntul. Trump dorește să i se organizeze o plecare cu ceremonie, covor roșu și onoruri militare. El devine astfel primul președinte care nu participă la depunerea jurămîntului succesorului, în ultimii 152 de ani. Biden a insistat ca, în ciuda condițiile de securitate, ceremonia să aibă loc în aer liber, în apropierea Congresului și de acolo va rosti și discursul.

Parada care, de obicei, urmează inaugurării, pe Pennsylvania Avenue a fost anulată. De obicei, protocolul este ca președintele în exercițiu și cel care-i urmează să se întâlnească înainte de ceremonie la Casa Albă și să se deplaseze împreună, dar anul acesta nu se va întâmpla așa, dacă Trump continuă să refuze să participe.

În urmă cu patru ani, Barack Obama l-a primit pe Trump la Casa Albă. Acum, doar vice-președintele Mike Pence a anunțat că va participa la ceremonie. La fel o vor face și foștii președinți Obama, Clinton și George W. Bush, însoțiți de soții. Nu va fi acolo fostul președinte Carter, care are 96 de ani, acesta transmițând cele mai bune urări echipei Biden-Harris. Lady Gaga va cântă imnul național, o altă vedetă muzicală prezența fiind Jennifer Lopez.

Pentru prima dată din 1949, nu vor fi organizate balurile de celebrare a momentului, locul în care acestea urmau să aibă loc – Centrul de Convenții de la Washington – fiind acum transformat într-un spital de urgență, în pregătirile care se fac pentru ceea ce se anticipează a fi înmulțirea cazurilor de COVID. Deputatul James Clyburn a spus că o continuare a ceremoniilor va avea loc la 4 iulie, ziua națională a Statelor Unite. „Să sperăm că situația va fi sub control pînă atunci” - a spus Clyburn. În cursul serii un program special va fi televizat și găzduit de actorul Tom Hanks cu participarea lui Jon Bon Jovi, John Legend, Demi Lavato, Justin Timberlake și Ant Clemons, showul fiind accesibil și pe YouTube, Facebook, Twitter și Twitch.

XS
SM
MD
LG