Linkuri accesibilitate

ÎPS Vladimir nu se simte persecutat | O nouă fotografie cu Lilibet


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
  • Victor Boboc, tatăl tânărului ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a declarat pentru Ziarul de Gardă că hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, prin care R. Moldova a fost condamnată în dosarul lui Valeriu Boboc, este o „decizie corectă”. Până în prezent, „statul nu a întreprins nimic pentru a elucida evenimentele din 7 aprilie”, afirmă tatăl lui Valeriu Boboc, într-o discuție cu ZdG. Valeriu Pleșca, unul dintre avocații care a reprezentat familia Boboc la CtEDO, susține că decizia Curții ar putea duce la revizuirea unor dosare penale.
  • Consiliul Superior al Procurorilor a decis să propună procurorului general interimar pentru numirea în funcție de procuror șef Anticorupție pe Veronica Drăgălin, care a activat în ultimii ani în procuratura din SUA, investigând dosare de corupție mare, citim în Newsmaker.md. Deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a comentat rezultatele concursului desfășurat de CSP pentru selectarea viitorului șef al Procuraturii Anticorupție. Fosta ministră a Justiției și-a exprimat speranța că, în cazul în care va fi promovată, Veronica Drăgălin „va elibera” instituția de „procurorii compromiși”.
  • Serviciul Fiscal informează că a încasat la Bugetul de stat, în anul current, peste 9,8 miliarde de lei, ceea ce constituie cu circa 2045,1 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, adică e o creștere de 26,4 %, citim în Jurnal.md. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de circa 2,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 360 de mil. de lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent sau mai mult cu 19,2 %.
  • Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, respinge afirmațiile Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei că ar fi victima unor presiuni din partea autorităților moldovenești, iar IPS Vladimir ar fi persecutat în R. Moldova, scrie Anticoruptie.md. „Prima dată aud o astfel de informație și nu cred că IPS Mitropolit s-ar simți cumva persecutat. Noi avem o relație frumoasă cu toate instituțiile statului”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md responsabilul de comunicare cu media al mitropoliei, episcopul Ioan de Soroca.
  • Cetățenii care vor incendia intenționat terenurile agricole, pășunile și pădurile riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 30 de mii de lei, scrie Agora.md. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat ieri de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi condamnarea R. Moldova de către CEDO în dosarul Boboc.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook e a Ziarului de Gardă: CSP a DECIS: Veronica Drăgălin, procurora care gestionează dosare de corupție în SUA, desemnată câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție!
  • O altă postare comentată de pe Facebook, e un video al Europei Libere despre voluntarii din Georgia, Franţa, Australia, Brazilia și alte țări care luptă în prima linie în bătălia pentru orașul Severodonețk din estul Ucrainei. Corespondentul Europei Libere, Marian Kușnir, a însoțit o unitate de luptători care spun că au venit din străinătate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva ocupației rusești.
  • Pe Instagram cea mai comentată postare e a site-ului TV8.md: Zeci de pești au fost descoperiți morți în lacul din Parcul Valea Morilor. Autoritățile susțin că acest lucru se întâmplă în fiecare an, la începutul perioadei estivale, iar motivul pentru care peștii mor este deficitul de oxigen în apă. Pe lac, sunt instalate 16 aeratoare de oxigen, doar pe 30% din suprafața lacului, iar municipalitatea vrea să achiziționeze încă 25 astfel de sisteme.
  • Tot pe Instagram TV8 postează: Meghan și Prinţul Harry au făcut publică o nouă fotografie cu fiica lor Lilibet pentru a sărbători prima ei aniversare, la Windsor. Fotografia a fost făcută de Misan Harriman, care a participat la petrecere împreună cu soția și copiii săi. Harriman a mai făcut fotografii cu familia ducilor de Sussex și a fost văzut recent bucurându-se de Jocurile Invictus alături de Prințul Harry, scrie Digi24.ro.

XS
SM
MD
LG